cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 6. tjednu

calendar-img

Jeste li svjesni da ste trudni već čitav mjesec?! Razina trudničkih hormona u vašem tijelu raste, zato su i jutarnje mučnine svaki dan sve gore. Iako se one zovu jutarnje, mogu se pojaviti u svako doba dana, čak i navečer ili noću. Protiv jutarnje mučnine pokušajte se boriti pravilno raspoređenim obrocima kroz čitav dan. Obroci neka budu manji i uravnoteženi. I još jedan mali savjet: na noćnom ormariću držite nekoliko krekera. Još prije negoli ujutro ustanete, polako ih grickajte. Želudac će tako biti zaposlen i možda ćete ga uspjeti prevariti da »zaboravi« na mučninu.

U prsima možete osjetiti probadanje, možda i jače prirode, a osim toga tamni dio bradavice može još potamniti. Sve te promjene možete pripisati povećanom pritjecanju krvi u dojke, pa čak i djelovanju hormona progesterona i estrogena koji su znatno povišeni.

Količina krvi i plazme u tijelu povećava se. Zato vam savjetujemo da dnevno popijete bar litru i pol vode koju treba ravnomjerno rasporediti tijekom dana. Pokušajte izbjegavati gazirana pića, u njima je, naime, mnogo šećera, a pored toga nekim trudnicama uzrokuju još veću mučninu i nadimanje. Zamijenite ih sokovima, čajevima ili najbolje običnom vodom. Naravno, ne zaboravite na Donat koji će puno crijevo opet staviti u pogon. Progesteron, naime, usporava probavu i širi crijevo. Trudnice imaju osjećaj da im se trbuh nadima, a mogu se tužiti i na prekomjerne vjetrove. I to je prirodan proces i dio normalne trudnoće, nažalost.

arrow-img

1. TJEDAN

2. TJEDAN

3. TJEDAN

arrow-img

Trudni ste: 1 tjedna

Ako vam se posreći, bit će to vaša zadnja menstruacija. No za godinu dana opet će se vratiti…

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za izračun predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ovaj se tjedan već broji kao prvi tjedan trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img