cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Plod u 39. tjednu

calendar-img

Lanugo, nježne dlačice koje su prekrivale tijelo ploda, nestale su, pluća su sada zrela za samostalan život i sve to upućuje da se fetus priprema na rođenje. Da se ne iznenadite u pogledu lanuga, recimo i to da nešto dlačica može ostati na tijelu i nakon rođenja, prije svega na ramenima i ušima. To naravno ne znači da će tamo biti zauvijek, naime, ubrzo nakon rođenja one otpadaju.

Kao što smo već rekli, u crijevima fetusa već se stvara mekonij, prva stolica novorođenčeta. To je gusta crna tvar za koju ćete se uvjeriti kako ju je prilično teško očistiti s guze novorođenčeta. Da, odmah se treba naviknuti na izlučevine. Kada crijeva dođu u dodir s prvim bakterijama koje će se ondje nastaniti, bebina stolica počinje poprimati pomalo neugodan miris koji u trenutku uvođenja normalne hrane već pošteno smrdi. Ali kažu da roditelji uvijek podnose mirise vlastitog djeteta čak i kada su tako neugodni. Priroda se roditeljskim nagonom pobrinula za sve.

Nekim se majkama čini da u ovom razdoblju više dovoljno ne osjećaju dijete u trbuhu. Fetus je sada već tako velik da u maternici ima vrlo malo mjesta. To znači da se ne može micati kako je mogao prije. Ali, usprkos tomu, morate izbrojiti bar 10 pokreta na dan, obično između 8 i 17 sati. U suprotnom se obratite svojem liječniku ili rodilištu.

Imunosni sustav fetusa još je uvijek prilično nezreo, stoga antitijela i dalje dobiva preko plodove vode, a poslije rođenja će ih dobivati preko majčina mlijeka. Zato je dojenje tako važna prednost, jer najbolji suputnik za zdrav život pritječe baš iz maminih prsa. Stoga se vrijedi potruditi.

Prosječan fetus u ovom tjednu teži 3,3 kilograma, a dugačak je oko 50 cm. Posteljica teži približno koliko i fetus, a i pupkovina je približno njegove dužine.


JESTE LI ZNALI?

Plodna voda mijenja se svaka tri sata, i tijekom poroda. Stručnjaci još nisu uspjeli detaljnije razriješiti problem oko toga gdje se stvara plodna voda. Zna se da se sastoji od urina, znoja i ostalih tekućina koje izlučuje fetus.

arrow-img

1. TJEDAN

2. TJEDAN

3. TJEDAN

arrow-img

Trudni ste: 1 tjedna

Ako vam se posreći, bit će to vaša zadnja menstruacija. No za godinu dana opet će se vratiti…

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za izračun predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ovaj se tjedan već broji kao prvi tjedan trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img