cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 38. tjednu

calendar-img

Već odbrojavate zadnje sate? Već vam je svega dosta? Zanima vas kakvu ćete bebu dobiti?

Mnoge trudnice pri kraju trudnoće u nogama i vagini povremeno osjećaju kao da ih blago trese struja ili ih peče duž nogu. To nije ništa opasno, nego plod pritišće određene živce.

Sada se mogu javiti i lažni trudovi koji mogu biti veoma snažni. Glavna razlika između pravih i lažnih trudova je u njihovu intervalu. Pravi trudovi slijede jedan za drugim u pravilnim intervalima, a lažni ne. Druga je razlika u mjestu truda. Pravi trudovi uvijek počinju u vrhu maternice i zatim se šire po čitavoj maternici, a lažne možete osjetiti na različitim dijelovima tijela –  leđima, križima, zdjelici. Prave trudove prepoznat ćete i tako što postaju sve jači i duži. Trud mora trajati bar 50 sekunda da biste ga mogli definirati pravim.

Većina majki doduše bar pokuša dojiti, a samo se neke odluče da dojenče hrane bočicom. Da bismo vas naveli na razmišljanje, reći ćemo samo sljedeće: dojenje je prirodan način hranjenja novorođenčeta i dojenčeta.

Dojenje je najjednostavniji i najzdraviji način hranjenja bebe, iako se, bar u prvim danima, s tvrdnjom o jednostavnosti nikako nećete složiti. Kao i kod svake nove stvari i vama i novorođenčetu treba malo vježbe. Velik broj novih mama na početku bole bradavice, nekima čak ispucaju, zato ne čekajte da se bolovi pojave, nego ih odmah počnite mazati kremom Bepanthen, odnosno sličnim kremama koje su dio opreme za rodilište.

arrow-img

1. TJEDAN

2. TJEDAN

3. TJEDAN

arrow-img

Trudni ste: 1 tjedna

Ako vam se posreći, bit će to vaša zadnja menstruacija. No za godinu dana opet će se vratiti…

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za izračun predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ovaj se tjedan već broji kao prvi tjedan trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img