cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 30. tjednu

calendar-img

Kao što smo rekli, pregledi su prema kraju trudnoće sve češći tako da vas ovog tjedna čeka novi pregled. Standardni se postupci ponavljaju, na ovom pregledu često slijedi i još nešto papirologije. Možda ste sa svojim ginekologom te stvari već sredili jer svaki ginekolog ima svoj vremenski raspored obrađivanja pacijentica. Ukratko, ginekolog će izdati potvrdu o predviđenom datumu poroda i uputnice za prijam u rodilište te za prijevoz do rodilišta kolima Hitne pomoći.

S potvrdom o predviđenom datumu poroda 60 dana prije tog datuma javit ćete se u Centar za socijalnu skrb na području prebivališta. Ondje ćete ispuniti obrasce za ostvarivanje prava na porodiljini dopust, a usput će vas upoznati i s ostalim detaljima, počevši od toga kada ostvarujete pravo na dopust za njegu i čuvanje djeteta, kako urediti dopust za očeve, kada poslati obrazac za ostvarivanje dječjeg doplatka… i o pravu na skraćeno radno vrijeme po povratku na radno mjesto. Mnoge informacije možete pročitati ondje gdje su objavljeni i obrasci za informativni izračun novčane naknade tijekom porodiljinog dopusta i dopusta za njegu i čuvanje djeteta te dječjeg doplatka…

U Centru za socijalnu skrb odlučit ćete i o paketu koji dobivate po rođenju djeteta kao pomoć za opremanje novorođenčeta.

Budući da spavanje sve više postaje znanost – ako ga ne prekidaju obilasci WC-a – budite se jer nikako ne možete pronaći dovoljno udoban položaj ili vas pak muči žgaravica. Pomognite si podmetanjem jastuka pod trbuh, iza leđa te između nogu, a možda ćete lakše spavati u polusjedećem položaju. Taj položaj, naime, može ublažiti probleme sa žgaravicom. Prije spavanja pokušajte se što više umiriti, slušajte svoje tijelo, nekima, naime, paše tuširanje, dok druge uspavljuje čitanje… Bar sat vremena prije spavanja nikako ne jedite jer ćete tako želucu zadati pretežak zadatak.
 
Vjerojatno ste se već uhvatili u razmišljanju koga i kada ćete poslije poroda pozvati da vidi dojenče i kakve će darove donijeti. S darovima za novorođenče slično je kao sa svadbenim darovima. Vrlo ih je teško kupiti, a još je teže izbjeći iste. Zato neka vam ne bude neugodno ako počnete spremati popis želja za darove za koje mislite da bi vam dobro došli. Vjerujte, i oni koji vam darove donose bit će vam zahvalni jer će znati da su kupili ono pravo. Naravno da popis nećete moći sastaviti ako ne pregledate ponudu po trgovinama, stoga put pod noge i u dječje trgovine. Usput si priuštite samo čašu vode ili se osladite gustim sokom.  

arrow-img

1. TJEDAN

2. TJEDAN

3. TJEDAN

arrow-img

Trudni ste: 1 tjedna

Ako vam se posreći, bit će to vaša zadnja menstruacija. No za godinu dana opet će se vratiti…

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za izračun predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ovaj se tjedan već broji kao prvi tjedan trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img