cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Plod u 23. tjednu

calendar-img

Faza brzog prirasta težine nastavlja se. U ovom razdoblju nokti su već gotovo do kraja razvijeni, a dlačice lanugo koje prekrivaju čitavo tijelo tamne. Koža, koja je još uvijek gotovo prozirna, postaje roza, odnosno crvenkasta. Plod izgleda prilično »zgužvano«, odnosno naborano, poput starčića, jer se pod kožom još uvijek nije skupilo dovoljno masnoće koja bi popunila prostor pod kožom.

Živci su sve povezaniji pa su i pokreti ploda sve koordiniraniji i kompleksniji. A sada već redovno osjećate njegove pokrete, lupanje, boksačke udarce, premetanje guze amo-tamo. Trbuh se ponekad izobliči, a često primjećujete da se sasvim pomiče u jednu ili drugu stranu.  

Dijete sada teži već približno 500 grama.

I još ovo: plod sada već reagira na glazbu, stoga već možete provjeriti djeluju li uspavanke samo na vas ili i na plod. Nekoliko ideja o tome kakve uspavanke možete pronaći u našoj trgovini.


JESTE LI ZNALI?

Dojenčad koja se rodi u ovom tjednu već ima šanse da preživi, ali nažalost ne prevelike, jer pluća još nisu dovoljno razvijena. Vjerojatnost preživljavanja ovisi i o trenutačnoj težini ploda. Što je ona veća, veće su i šanse da plod preživi. Naravno da govorimo o preživljavanju pod posebnim uvjetima i uz intenzivnu zdravstvenu njegu. Dojenčad koja se rodi tako rano čeka još dug boravak u inkubatoru, najčešće sve do predviđenog datuma poroda. Našem se plodu još nigdje ne žuri budući da ga namjeravamo u sigurnosti trbuha nositi još sljedećih 16 tjedana (možda koji dan manje, možda i više).

arrow-img

1. TJEDAN

2. TJEDAN

3. TJEDAN

arrow-img

Trudni ste: 1 tjedna

Ako vam se posreći, bit će to vaša zadnja menstruacija. No za godinu dana opet će se vratiti…

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za izračun predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ovaj se tjedan već broji kao prvi tjedan trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img