cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 17. tjednu

calendar-img

Trbuščić raste, maternica sada seže već do polovice trbuha između stidne kosti i pupka. Ovdje ćemo spomenuti još jedan znak trudnoće. Stalno vam je vruće i znojite se iako je vani hladno? Znojenje možete pripisati povećanoj količini krvi u vašem tijelu i hormonima. I već prije spomenuti pun nos i povećan vaginalni iscjedak klasični su pratitelji trudnoće. Ako ne prije, oba će nestati nakon poroda.

U slučaju da vas spolovilo svrbi ili iscjedak postane vrlo neugodna mirisa otiđite liječniku koji će provjeriti je li sve u redu.
Pripazite na zvukove oko sebe, naime, iznenadni i veoma glasni zvuci mogu prestrašiti dijete u maternici.

Budući da plod u ovom razdoblju iznimno brzo raste, to se može primijetiti dobivanjem na težini. Do sada trudnica u prosjeku dobiva od 2 do 4,5 kg. Iako, kako je već rečeno, govorimo o prosjeku, svaka je buduća mama priča za sebe.

Podsjećamo vas opet da morate piti dovoljno tekućine. Stručnjaci preporučuju bar 8 čaša ravnomjerno raspoređenih tijekom dana.
Trudnice koje se nisu odlučile za test tzv. nuhalni nabor od 11. do 14. tjedna trudnoće,  mogu napraviti trostruki hormonski test. To je pretraga kod koje se na osnovi vrijednosti  triju hormona u majčinoj krvi, alfa-fetoproteina, estriola i humanog korionskog gonadotropina određuje rizik od Downova sindroma ili defekta neuralne cijevi ploda. Više o tome možete pročitati u opisu 1. tjedna trudnoće. Ipak, pozor: tom se pretragom otkriva osjetno manje plodova s Downovim sindromom u odnosu na pretragu nuhalnog nabora. To je test s manjom osjetljivošću, ali nikako se ne kombinira s testom nuhalnog nabora po principu – više testova veća pouzdanost. Pogreška.

arrow-img

1. TJEDAN

2. TJEDAN

3. TJEDAN

arrow-img

Trudni ste: 1 tjedna

Ako vam se posreći, bit će to vaša zadnja menstruacija. No za godinu dana opet će se vratiti…

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za izračun predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ovaj se tjedan već broji kao prvi tjedan trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img