cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Plod u 13. tjednu

calendar-img

I ovog je tjedna plod prilično marljiv. Osim što veselo pliva i koprca se u svojem malom bazenu, do sada su mu se pod desnima već razvili svi mliječni zubi koji će na sunce izaći tek nakon rođenja, u 6. mjesecu ili još kasnije.  

Plod je sada težak približno 28 grama, a isto toliko teži i plodova voda. Dugačak  je od 6 do 8 centimetara. Ovaj se tjedan crijeva, koja su do sada bila dio pupkovine malo izvan trbuščića, pomiču dublje u unutrašnjost trbušne šupljine. Trbušna se stjenka zatvara. Jetra počinju izlučivati žuč. Spomenimo još jedan organ, odnosno žlijezdu koja počinje obavljati svoju zadaću – gušteraču – koja već izlučuje inzulin. Inzulin u jetrima glukozu prerađuje u glikogen, odnosno brine se za ravnotežu šećera u krvi.  
Ovog tjedna počinju se formirati i glasnice, lice ploda svaki je dan sve sličnije ljudskom. Oči se pomiču prema sredini lica (na početku razvoja bile su više sa strane glave), a i uši su već gotovo na svojem pravome mjestu.
Na ultrazvučnom pregledu ginekolog pri veoma pozornom pregledu već može odrediti spol djeteta, iako ne sasvim točno. Ako se pravilno postavi i nije presramežljiv – plod naravno. A za pitanja o spolu djeteta ima još dosta vremena, glavno da se ono pravilno razvija.

arrow-img

1. TJEDAN

2. TJEDAN

3. TJEDAN

arrow-img

Trudni ste: 1 tjedna

Ako vam se posreći, bit će to vaša zadnja menstruacija. No za godinu dana opet će se vratiti…

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za izračun predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ovaj se tjedan već broji kao prvi tjedan trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img