cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Plod u 12. tjednu

calendar-img

Posteljica je počela obavljati svoju zadaću i plod opskrbljuje kisikom i hranom te sastojcima koji su potrebni za njegov rast i razvoj.

Mozak će se u nastavku trudnoće još razvijati, a već sada se može vidjeti prvobitna struktura koja će ostati i nakon rođenja. Formirani su gotovo svi organi ploda koji će naravno i dalje rasti i razvijati se sve do poroda.

U ovoj se fazi već počinje izlučivati žuč, a bubrezi počinju proizvoditi urin. Plod je već sposoban za pomicanje, refleksne pokrete, a počinje i funkcionirati i peristaltika (aktivno pomicanje crijeva koja probavljaju hranu da bi ona mogla putovati od početka do kraja). Sve to je priprema ploda na život izvan maternice. Plodu već rastu nokti, a sada mu počinje rasti i kosa.

Plod je veličine od 5 do 6 centimetara, a teži 14 grama. Malo srce kuca 160 otkucaja u minuti.

JESTE LI ZNALI?

Plod već pije plodnu vodu i izlučuje je natrag u svoj okoliš. Budući da je plodna voda sterilna, dakle bez bakterija, nema opasnosti da će mu se nešto dogoditi. Priroda se pobrinula da stvari teku točno onako kako bi trebale. Plodna je voda nevjerojatna tekućina. Ima, naime, sposobnost potpunog obnavljanja u samo tri sata. I još ovo, stručnjaci znaju da je djelomično sastavljena od fetusova urina, a glavni sastojci još su uvijek tajna.

arrow-img

1. TJEDAN

2. TJEDAN

3. TJEDAN

arrow-img

Trudni ste: 1 tjedna

Ako vam se posreći, bit će to vaša zadnja menstruacija. No za godinu dana opet će se vratiti…

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za izračun predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ovaj se tjedan već broji kao prvi tjedan trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img