cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje i njega

calendar-img

Mliječni zubi
Za mliječne zube je potrebno brinuti se da će ostati zdravi odnosno da će biti popravljeni. Jedino na taj način možemo očekivati da će biti zdravi i stalni zubi te da će biti skladan razvoj među čeljustima. Mliječni zub koji nije liječen može dijete jako boliti, a osim toga predstavlja izvor štetnih bakterija i za ostale zube i zubno tkivo. Bakterije mogu preko takvog zuba dospjeti u krvotok i preko krvi u cijeli organizam. Zub koji se ne može popraviti obično se izvadi. To se ponekad napravi nekoliko godina prije njegovog prirodnog ispadanja, što može dovesti do nepravilnog izrastanja stalnih zubi. Dijete s pokvarenim zubima može imati loš zadah, teško artikulira neke glasove pri govoru, što može za poslijedicu imati  odbijanje vršnjaka. Kada roditelji dijete vode kod zubara samo ako ga nešto boli, dijete će teško postići povjerljiv i opušten odnos prema zubaru.
Iako vam se čini da su djetetovi zubi zdravi, dijete ipak vodite na pregled i savjetovanje između 18. i 30. mjeseca starosti.

Do 3. godine prva briga namijenjena je pravilnoj prehrani. Uz ravnomjernu i zdravu prehranu obroci neka budu redoviti bez međuobroka ili slatkih napitaka. Za gašenje žeđi među obrocima djetetu možemo ponuditi voće ili nezašećerena pića: običnu vodu ili čaj. Oprez: voda s okusom koju kupujete u trgovini nije više samo voda nego slatki napitak. Instant čajevi u granulama koje doma pomiješate s vodom imaju također dodani šećer.
Ako dijete koristi bočicu i konstantno pomalo pije iz nje, napunite ju s vodom a ne sa sokom ili mlijekom te ga pokušajte odviknuti od ove navike. Najštetnije je ako dijete zaspi s bočicom u ustima. Osim toga što se može zagrcnuti , slatka tekućina polako curi iz dude, zadržava se u djetetovim ustima, razgrađuje u kiselinu i uzrokuje »karijes bočice« odnosno karijes ranog djetinjstva.

Navike koje smetaju pravilnom razvoju zuba i čeljusti
Loše navike koje smetaju pravilnom razvoju zuba i čeljusti je obično teško napustiti. Najčešće navike su guranje jezika među zube i sisanje prsta (obično palca)- poslijedice su rupa između gornjih i donjih zubi (jer gornji zubi ne izađu punom dužinom) i gornji zubi koji vire prema naprijed. Takva djeca obično imaju stalno otvorena usta i gornja usna je kratka. Disanje kroz usta umjesto kroz nos onemogućuje pravilan razvoj čeljusti, a nepročišćeni i suh zrak koji na taj način dopire u dišne putuve uzrokuje ponavljajuće se infekcije gornjih dišnih puteva i srednjeg uha.  Ako djetetu uspije takve navike što prije napustiti, mogu se spriječiti velike nepravilnosti u kasnijem razvoju zubi i čeljusti.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img