cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Dobro je znati

calendar-img

Razmaženost
Da li vam je već netko rekao da je vaše dijete razmažemo? Nemojte brinuti da je vaše dijete u tom razdoblju već razmaženo. Razmaženost se pojavi tek nakon druge godine kada je dijete dovoljno razvijeno da je sposobno razumijeti da ima svoja prava te ih je sposobno braniti pred drugima. Ali vaše dijete je sada u razdoblju kada može spriječiti da postane razmaženo.
Možda razmišljate »koga ću razmaziti ako ne svoje dijete«. Naravno, ali sve u granicama normale. Razmaženo dijete postane razmaženi odrasli koji će biti velik egoist te će brinuti jedino za vlastito zadovoljstvo bez pravilnog odnosa prema stvarima ili ljudima. U životu je razmaženima često teže kada naiđu na barijere pri zadovoljavanju svojih potreba.

Razmaženost počinje s previše permisivnim roditeljima koji ne ustrajaju pri svojim zabranama, a djeca ih ne poštuju. Budite dosljedni i jasni. Od svojih pravila ne odstupite, ali svejedno budite otvoreni za djetetove argumente te svoju odluku, ako shvatite da nije pravilna, promijenite. Govorite odlučno (nikada nemojte biti nasilni), ali svejedno budite opušteni, veseli, ljubazni i dijete poštujte kao sebi ravnopravno. Mališani još nisu sposobni razumijeti duge moralne propovijedi, brzo im postane dosadno i ne mogu se dugo koncentrirati. Objašnjenja neka budu kratka, jasna i primjerena djetetovoj dobi.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img