cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje i njega

calendar-img

Sistematski pregled
Pri starosti od dvanaest mjeseci vaše će dijete biti ponovo naručeno na sistematski pregled. Sresti ćete djetetovog odabranog liječnika koji će dijete pregledati, ocijeniti njegov razvoj te vam prema potrebi savjetovati ili odgovoriti na vaša pitanja. Na kraju pregleda dijete će primiti prvu dozu cjepiva protiv ospica, parotitisa i rubeole. U Hrvatskoj je za djecu i mladež obavezno cijepljenje protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca), dječje paralize, haemophilusa influenzae tipa b, cijepljenje protiv ospica, parotitisa i rubeole, protiv hepatitisa B i tuberkuloze.

Svrha sistematskih pregleda je praćenje rasta i razvoja, utvrđivanje tjelesnog i duševnog zdravlja s ciljem ranog otkrivanja bolesti i smetnji da bi bili u mogućnosti ranog liječenja i rehabilitacije. Isto tako je svrha otkrivanja neugodnih socijalnih učinaka i nezdravih životnih navika u obitelji ili u okruženju u kojima dijete živi. Pregledi u predškolskoj dobi su s napunjenih 1,3, 6, 9 i 12 mjeseci starosti kao i u 2. i 4. godini. 

Preventivni pregled
Prije polaska djeteta u vrtić t.j. jaslice potreban je preventivni pregled kod djetetovog liječnika. Roditelji sami naruče dijete na pregled. Liječnik pregleda djetetovu zdravstvenu dokumentaciju, razgovara s roditeljima, dijete klinički pregleda te u slučaju poteškoća napravi krvnu sliku, pregled urina ili stolice. Liječnik će vam savjetovati kako prebroditi teškoće pri privikavanju na vrtić i odvajanju od roditelja i provjerit će djetetovu knjižicu cijepljenja. Ako dijete ide u vrtić prije napujene prve godine starosti te još nije primilo prve doze cjepiva protiv ospica, parotitisa i rubeole, primit će je sada.
Kod djece sa zdravstvenim poteškoćama pedijatar napiše liječničku potvrdu i posebne upute za skrb djeteta u vrtiću, npr. rano snižavanje tjelesne temperature kod djece s konvulzijama, moguću dijetnu prehranu, izbjegavanje alergena i slično. Bez liječničke potvrde dijete ne može biti primljeno u vrtić.

Briga za zube
Potrebno je brinuti se za miječne zube da ostanu zdravi odnosno da se ih popravi. Samo tako možemo očekivati da će biti zdravi i stalni zubi. Oko 1. rođendana kada djetetu izrastu i prvi kutnjaci, zubna četkica postane nezamjenljiva. Zubnu pastu nije potrebno koristiti dok dijete ne nauči ispljunuti slinu. Tu vještinu djeca osvoje negdje do 3. godine starosti.

Dojenje i zubi
Kada djetetu počinju nicati zubi to ne znači da trebate prestati s dojenjem. Ali istina je da za zdrav i skladan razvoj usne šupljine dojenje nakon prve godine starosti nije više potrebno. Prečesto dojenje, pogotovo noću, može čak pokvariti tvrdo zubno tkivo. Iz mliječnog šećera bakterije tvore kiseline koje noć za noć napadaju zube. Mogućnost ranih oštećenja zubi nije dovoljan razlog za prestanak dojenja. Mama neka sama odluči koliko vremena želi dojiti. Ako će odlučiti dojiti duže od jedne godine neka bude pažljiva na moguće bijele kredne ili žuto-smeđe mrlje na gornjim sjekutićima koji mogu biti prvi znak oštećenja zubi. Ako će s djetetom posjetiti zubara i reći da bi željela duže dojiti, zubar će dijete vjerojatno naručivati češće na pregled. Tako će ranije moći popraviti moguća oštećenja.

Upala očne spojnice ili konjunktivitis
To je jako zarazna i među djecom vrlo raširena bolest. Oko je crveno i bolno, vjeđe su naotekle. Dijete ima osjećaj stranog predmeta u oku. Vid nije oštećen, ali dijete iritira svjetlo. Bakterijski konjunktivitis koji je jako zarazan (oboljelo dijete treba imati svoj ručnik), popraćen je s žuto-zelenim iscjedkom iz oka. Ponekad je tako jak da dijete ujutro ne može otvoriti oko.
Liječenje:
Liječnik propisuje antibiotsku mast i kapi. Oboljelo oko nježno čistimo s vatom umočenom u prokuhanu i ohlađenu vodu (može i fiziološkom otopinom). Za svaku oko koristimo poseban komadić vate  i nježno čistimo od unutranjeg dijela prema van. Pritom ne smijemo zaboraviti na higijenu ruku koje trebamo oprati prije i nakon čišćenja očiju.

Kako stavljamo kapi u oći?
Donju vjeđu nježno povućemo prema dolje i ukapamo kapi u kut između oka i vjeđe. Pritom ne smijemo dodirnuti oko. Koristimo jedino kapi koje nam propiše liječnik.

Akutna upala srednjeg uha
Upalu uha mogu uzrokovati virusi ili bakterije. Bol nastane kada se upali i otekne eustahijeva cijev (to je tuba koja spaja ždrijelo sa srednjim uhom). Zbog toga se u srednjem uhu počinje skupljati tekućina koja pritišće bubnjić. Ako je uzročnik bakterija, u srednjem uhu se počinje skupljati i gnoj. Upala ušiju je kod dojenčadi i manje djece često poslijedica prehlade, jer se sekret iz nosa skuplja u eustahijevoj cijevi. Upalu prati visoka temperatura (nije nužno), dijete se loše osjeća i odbija hranu. Upala se obično smiri nakon nekoliko dana. Obavezno posjetite liječnika.
Liječenje:
Djetetu stavljamo u nos kapi koje smanjuju naoteklinu sluznice te paracetamol za olakšanje bolova i snižavanje tjelesne temperature. Bolove olakša i ugrijavanje uha s vunenom maramom ili trakom. Dobro je ako djetetu redovno čistimo nos fiziološkom otopinom. Ako je upala bakterijska, za liječenje su nužni antibiotici.

Nježna dječja koža
Zbog nerazvijenosti podkožnog masnog tkiva osjetljiva dječja koža ne može se zaštiti sama. Djetetovo lice, ruke i uši potrebno je zimi zaštititi masnom kremom koja ne sadrži vodu (jer voda provodi hladnoću i još više iritira kožu). Na snijegu kožu dodatno zaštitite s kremom sa zaštitom pred suncem, jer se sunčane zrake odbijaju na snijegu i mogu uzrokovati opekotine. Ne treba upozoravati da je takva zaštitna krema potrebna i ljeti, ali upozoriti vas moramo na zračnu i laganu odjeću koja treba pokrivati što veći dio kože te kvalitetne sunčane naočale i šešir sa širokim obodom za potpunu zaštitu lica, ušiju i vrata.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img