cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: U vrtić ili kod bake?

calendar-img

Natrag na posao
Oko prve godine starosti većina se roditelja vraća na posao. Svaki oblik čuvanja ima svoje prednosti i slabosti. Sva djeca prihvaćaju promjene ako imaju dovoljno vremena za prilagodbu. Na početku se mogu pojaviti teškoće na koje morate unaprijed biti pripremljeni. Koliko dugo traje prilagođavanje ovisi prije svega o samom djetetu. Pospješivanju procesa mogu pomoći organizirani roditelji, dadilja ili odgojiteljica u vrtiću. Dijete mora osobu koja će paziti na njega upoznati u vašem društvu. Ako je nova paziteljica u novoj okolini npr. vrtiću, prilagođavanje će biti opsežnije i dugotrajnije. Pri odabiru čuvanja treba razmišljati dugoročno jer promjene dadilja ili vrtića mogu zbuniti dijete.

Čuvanje kod srodnika
Bake ili tete su prvi logični izbor mlade obitelji kada jednogodišnjak mora početi prijepodneva proživljavati bez roditelja. Da bi čuvanje kod srodnika proteklo bez većih problema, treba postaviti jasna pravila još na početku. Naime prema srodnicima ne možete imati tako neosoban odnos kao s dadiljama. Na početku se dogovorite kakav odgoj želite svom djetetu i do kuda sežu »ovlaštenja« bake i djeda. Ako to ne učinite može se dogoditi da će doći do nesklada u odgoju, pojavit će se napetost među odraslima a dijete će biti zbunjeno. Pozitivna strana takvog čuvanja je pozornost srodnika na sve djetetove promjene. Isto tako mu mogu biti izvrsni učitelji. Na žalost pri takvom čuvanju dijete većinu vremena provede u društvu starijih osoba a ne među svojim vršnjacima. Teže se nauči sudjelovati u skupini, empatiji i sudjelovanju u društvenim igrama.

Dijete u vrtiću
Mnogi roditelji su zabrinuti kako će se dijete priviknuti na proživljavanje prijepodneva u vrtiću. Trebate znati da djetetu treba postupno prilagođavanje. Dijete se osjeća sigurnim u nepoznatoj okolini jedino ako su mu blizu roditelji. Dijete mlađe od tri godine doživljava svijet kroz druge osobe i zbog toga je jako važno kakav odnos imaju najbliži prema čuvanju. Polazak u vrtić možete mu olakšati s omiljenom igračkom ili dudom tj. predmetom koji će ga utješiti dok vas nema. Za uspješniju prilagodbu na vrtić prije prve posjete razgovarajte s njim o igračkama i životu u vrtiću. Objasnite mu da mora u vrtić jer vi morate ići na posao. Obavezno mu recite da ćete uvijek doći po njega. Prije svega mu govorite istinu i ne obećavajte da ćete rano doći po njega ako to nećete moći napraviti. Uvijek se od njega lijepo ali brzo pozdravite i recite mu da ga volite. Dijete će to razumjeti na svoj način bez obzira na dob. Naravno da je plač pri vašem odlasku nešto normalno. Vjerujte da će ga odgojiteljice utješiti i da će lijepo brinuti za mališana. Neka djeca trebaju nekoliko dana, a neka više tjedana ili mjeseci. Najvjerojatnije je da ćete vi plakati više nego on.
Opazit će te kako vaše djetešce oponaša ponašanje vršnjaka i napreduje u razvoju. Dijete se uči sudjelovati u skupini, empatiji, zajedničkoj igri i samostalnosti. Djeca u vrtiću imaju ustaljen red spavanja i obroka. Osposobljeno osoblje brine za njegov ugodan osjećaj. Na volju im je puno više igračaka i pomagala za učenje nego što ih ima kod kuće. Slaba strana vrtića su naravno bolesti na koje su djeca osjetljiva prije svega po zimi.

Dadilje
I čuvanje djece uz dadilje ima prednosti i slabosti. U pravilu je takva vrsta čuvanja vrlo skupa i obitelj s više djece teško će si ga priuštiti. Glavna prednost takvog čuvanja se pokazuje kada se dijete razboli. Ako je jedino dijete koje dadilja čuva, ona to može činiti i kada je dijete bolesno ako dijete ne treba nužno majčinu blizinu.
U svakom slučaju dijete mora dobro upoznati osobu koja će ga čuvati. Treba mu vrijeme da ju zavoli i da osjeti da mu ta osoba uzvraća ljubavlju. Bitno je da vi kao roditelj taj odnos primite s veseljem a ne ljubomorom. Dijete razumije puno više nego što mislite. Jasno i potpuno iskreno mu objasnite što se događa. Na vaš odlazak na posao gledajte s pozitivne strane. Dijete će biti s novim ljudima i tako će naučiti nove igre i pjesmice i upoznati će nove ljude i njihove navike. Zato je u tom razdoblju suvišan osjećaj krivnje. Ako ste opušteni i uvjereni da ste napravili dobro i da je to u redu, mogu i djeca prihvatiti svaki način života iako je daleko od idealnog. Imajte na umu da većina djece nije oduševljena rastankom od roditelja. Ali svi se prije ili poslije na to naviknu.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img