cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Igrajmo se

calendar-img

Dojenčetove igrice
Dojenče rado oponaša ponašanje roditelja, s imitiranjem uči i istovremeno na taj način pokušava i komunicirati. Uživa u društvenim igrama kao što je npr. igra skrivač (ku-ku) i rado oponaša roditelje (oponaša kašljanje, pljeskanje...). Djetetu možete izmamiti smijeh s nježnim škakljanjem, puhanjem na trbuščić, s igrom »buba lazi« ili s igrom skrivača »ku-ku«. Vaši roditelji (dojenčetovi bake i djedovi) neka vam osvježe pamćenje na igre koje ste se vi igrali. Sada ih možete prenijeti na sljedeću generaciju. Vjerujte da ćete se brzo sjetiti igrica i pjesmica za koje ste mislili da su već zaboravljene.

Dok se igrate budite nasmijani i dobro raspoloženi, pogotovo je to važno kada se igrate skrivača (ku-ku) jer dijete vaše raspoloženje raspoznaje iz vaše mimike. Sada već razumije da predmet postoji iako ga ne vidi. To mu omogućava da pronađe djelomično ili potpuno pokrivenu igračku.
Namjerno udara s predmetom o predmet ili o tlo te ga trese, jer voli bučnu igru a istovremeno želi i otkriti na koji način djeluje pojedina igračka. Obraća pažnju na sitne predmete i voli ih skupljati s poda.

Primjerene igračke
Na početku osvajanja prostora primjerene su igračke koje može gurati pred sobom ili vući za sobom (lopte, valjci, igračke na kotačima...). općenito su mu najzanimljiviji predmeti koje otkrije pri istraživanju i puzanju te zbog toga maknite sve potencijalno opasne predmete.
Pokušajte ga upoznati s knjigama, odaberite one s jasnim i šarenim slikama. Na slikama neka budu predmeti koje dijete poznaje i zanimljivi su mu.
Primjerena su i jednostavna glazbala npr. bubanj, ksilofon i različite zvečke. Zadnje možete izraditi i sami iz jogurt čaša koje napunite s rižom, kukuruzom ili kamenčićima,... Pazite da se takve zvečke ne oštete jer zrna predstavljaju potencijalnu opasnost od gušenja.
Sve igračke moraju biti sigurne bez sitnih komadića koje bi dijete moglo maknuti ili otrgnuti (opasnost od gušenje i gutanja), bez oštrih rubova i izrađene od neštetnih materijala.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img