cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje i njega

calendar-img

Bolovi rasta
U ranoj školskoj dobi često se pojavljuju takozvani bolovi rasta. Razlog za njih je još nepoznat, pretpostavlja se da su izvor bolova pokosnica, koštane šupljine, mišići i ligamenti. Pojavljuju se kada je dijete u fazi najvećeg rasta, pogotovo kod živahne i nemirne djece. Dijete osjeća (jake) tupe bolove u potkoljenici i listovima .Navečer kada dijete pokuša zaspati ili čak tijekom spavanja.  uzdužnim pokretima od dolje prema gore masirajte mu noge ili mu stavljate hladne obloge koje će pospješiti prokrvavljenost i s tim ublažiti bol.

Hunjavica
Prehlada je najčešća od svih oboljenja. Predškolska djeca se razbole i do 12 puta godišnje, mlađi školarci su već nešto otporniji na viruse i razbole se do 6 puta godišnje.  Simptomi su: peckanje grla, kihanje, sekret iz nosa koji je prvo voden i čist, a kasnije sluzav i žuto-zelen.
Dijete naviknite na korištenje papirnatih maramica za jednokratnu upotrebu,. Zbog čestog brisanja ,kožu ispod nosa mažite nevenovom masti ili mažuranovim maslacem.

Recept za mažuranov maslac:
100 g maslaca otopite i skinite s vrha pjenu. Dodajte svježe obrani mažuran (najbolji je u rujnu, malo prije cvjetanja). i dobiveni maslac miješajte u vodenoj kupki pola sata. Nakon toga mažuranov maslac ocijedite kroz tanku gazu i dodajte nekoliko kapi mažuranovog ulja koje možete nabaviti u ljekarni. Time napunite bočicu i taj domaći pripravak možete pohraniti u hladnjaku do jedne godine. Dnevno ga tri do pet puta namažite ispod nosa.

Njega bolesnog djeteta
Kada se dijete razboli, većina roditelja pati zajedno s djetetom. Još gore je ako djetetu treba hospitalizacija. Slušajte savjet liječnika i ne tražite mogućnosti kako izbjeći hospitalizaciju. Trebate znati da vam je ne bi savjetovao bez dobrog razloga.
Na dječjim odjelima posjete roditelja tijekom dana nisu ograničene. Navečer se potrebno rastati od djeteta jer u većini bolnica nema dovoljno mjesta da bi roditelji ostali uz dijete. Ako ta mogućnost postoji, uz doplatu možete dobiti ležaj i hranu u djetetovoj sobi ili u posebnoj sobi koja je namijenjena roditeljima. Obično više problema s djetetovim boravkom u bolnici imaju roditelji nego sama djeca. U prisutnosti djeteta trebate se ponašati mirno, jer će vaše dijete biti još tužnije ako vidi da su roditelji zabrinuti ili da mama plače.  Trebate znati da se djeca u većini lako prilagođavaju i u bolnici često upoznaju nove prijatelje. Većina dječjih odjela ima igraonicu i zaposlenu odgojiteljicu. Čim je djetetovo zdravlje malo bolje liječnik dijete otpusti kući. Obično je nakon liječenja u bolnici potrebna njega i kod kuće.  Na kraju vas moramo još upozoriti da za vrijeme djetetovog boravka u bolnici ne možete koristiti bolovanje zbog njege djeteta.

Zdravi zubi, lijep osmijeh
U školskom razdoblju djeca imaju pravo na preventivni stomatološki pregled u svakom razredu osnovne škole, u prvom te završnom razredu srednje škole (sistematski pregledi). To je zbog nedostatka stručnog kadra teško izvodljivo, zbog toga su pregledi obično svaku drugu godinu. Preventivni program uključuje praktično učenje o higijeni usne šupljine i savjetovanje kako s pravilnom higijenom i prehranom održavati zdravlje zubi, zubnih tkiva i skladan razvoj čeljusti.

Više nego količina šećera, za razvoj karijesa važna je učestalost konzumiranja šećera.  To znači da nije toliko  štetno ako dijete pojede cijelu čokoladu te nakon toga opere zube ili barem ispere usta s vodom. Problemi se pojave ako ima stalno nešto u ustima i umjesto vode na sve to popije još zašećereni napitak.

Najbolje je svakodnevnu prehranu raspodijeliti u 4 do 5 glavnih obroka kao i slatke i slane grickalice ,odnosno slatke napitke kada mislimo da su potrebni uključiti u obrok.  Najbolje je  izbjegavati grickalice.  Kada žvačemo, u ustima se stvara  puno sline, koja može iz usta isprati i ljepljiviju hranu. Hrana neka bude što manje prerađena, čvrsta koju je potrebno dobro gristi. Prva svrha zubi u ustima je grizenje odnosno žvakanje jer će tako ostati zdravi. Zdravo će ostati i zubno tkivo i razvoj čeljusti će biti pravilan. Izbjegavajmo meku i ljepljivu hranu. Između pojedinih obroka neka se mišići za žvakanje i zubi odmaraju, a za žeđ neka se pije voda ili nezašećereni čaj. Oni i najbolje gase našu žeđ.

Za mliječne zube potrebno se brinuti da ostanu zdravi odnosno da će se popraviti. Jedino na taj način možemo očekivati da će biti zdravi i stalni zubi i da će biti skladan razvoj među čeljustima. Mliječni zub koji nije liječen može dijete jako boljeti, a osim toga predstavlja izvor štetnih bakterija za ostale zube i zubno tkivo. Bakterije mogu preko takvog zuba dospjeti u krvotok i preko krvi u cijeli organizam. Zub koji se ne može popraviti obično se izvadi. To se ponekad napravi nekoliko godina prije njegovog prirodnog ispadanja, što može dovesti do nepravilnog izrastanja stalnih zubi. Dijete s pokvarenim zubima može imati loš zadah, teško artikulira neke glasove pri govoru, što može za posljedicu imati  odbijanje vršnjaka. Kad roditelji vode dijete zubaru samo ako ga nešto boli, dijete će teško postići povjerljiv i opušten odnos prema zubaru.

 

 

 

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img