cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Razvojne faze

calendar-img

Tjelesne promjene
Dolazi razdoblje kada dijete više ne raste toliko brzo. Naslage masti nestaju, noge u usporedbi s ostatkom tijela izgledaju duge. Dječacima se šire ramena, a djevojčicama bokovi. Osmijeh »s rupama« ispunjavaju novi, stalni zubi.
Još ne možemo govoriti o utjecaju spolnih hormona pri osmogodišnjaku. Oni dolaze do izražaja s prvim pubertetskim hormonskim promjenama. Te promjene utječu na djetetove misli i emocije te odnos prema vlastitoj spolnosti. Ako ste kao roditelji fleksibilni i otvoreni te znate na odgovarajući način s riječima ili bez, reagirati na djetetova pitanja o spolnosti, dijete ima veće mogućnosti da će na primjeran način prihvatiti svoju spolnost i spolnu ulogu kao nešto prirodno i sastavni dio osobnosti.

Prekretnice u emocionalnom razvoju
 S osam godina dijete sve manje ljutnju izražava agresivnim ponašanjem što je posljedica sposobnosti sudjelovanja, komuniciranja, empatije te opadanja egocentrizma. Dijete sve više kontrolira svoje emocionalne reakcije te sve manje reagira socijalno neprihvatljivim emocionalnim odazivom. Svoje želje pokušava realizirati pregovaranjem, a ne s izljevom bijesa.
 
Spoznajni razvoj
Djeca do otprilike osme godine starosti uređuju predmete prema jednoj karakteristici, tj. prema boji, veličini, obliku, vrsti. Osmogodišnjaci su sposobni predmete razvrstavati i po više karakteristika predmeta – multipla klasifikacija. Osim uređivanja predmeta prema više različitim karakteristikama sposobni su i za razvrstavanje. Između sedme i osme godine djeca razviju još jednu vještinu: logičnu sposobnost mjerenja. Osmogodišnjak razumije da može dužinu nekog predmeta izmjeriti i s kraćim ili dužim predmetom.

Likovno izražavanje
Djetetovo izražavanje u tom razdoblju je još uvijek prije svega pripovjedno, ali sve više promatra i detalje, bolje razlikuje, raspoređuje i objašnjava. Pri slikanju počinje miješati različite boje međusobno i širi tehniku izražavanja. Istražuje nova gradiva, nove alate i otkrije da može stare uratke dopuniti i popraviti. S različitim uzorcima opisuje različite materije i karakteristike naslikanih predmeta.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img