cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Prehrana

calendar-img

Osigurajte svojoj djeci u prehrani dovoljno masti jer su one ključne za normalan rast i razvoj. Danas se naime mnogo roditelja boji pretilosti, zbog toga djeci ograničuju masti u prehrani. Neka istraživanja pokazala su da bi masti u razvoju djece morale iznositi čak više od  jedne trećine svih kalorija. Ali oprezno! To nisu zasićene masti prženog krumpirića, kolača ili masnog mesa.  Masti trebaju biti kvalitetne i zdrave; to su riblje masti ,masti iz oraščića (lješnjaci, bademi, bućine sjemenke, orasi,...). Trebate znati da je i puno vitamina (na primjer vitamin A) koje tijelo treba  topiva jedino u mastima, znači da ih tijelo apsorbira jedino u kombinaciji s mastima.

Jedan jelovnik za svu obitelj
Mi roditelji smo odgovorni što, kada , kako i koju hranu ćemo ponuditi djetetu na tanjuru. Djeca najviše vole škrobne namirnice (krumpir, riža, tjestenina ili kruh), a manje meso i povrće. Nemojte dijete siliti hranom koju ne voli, ali mu pri pripremi jelovnika nemojte popuštati u svemu. Jelovnik neka bude za cijelu obitelj isti.

Djetetu često ponudite raznolike nove namirnice i pritom ga potičite Često su izbirljiva djeca ona koja su imala premalo mogućnosti za kušanje različitih jela ili su ih roditelji silili hranom. Pružajte djetetu priliku za učenje. Ne trebate brinuti ako dijete ostavi hranu na tanjuru. Dijete neka prestane jesti kada je sito i neka jede kada je gladno. Hrana djetetu nudi zadovoljstvo, ugodan osjećaj i sigurnost, ali isto tako je nužna i za njegov rast i razvoj.  Obiteljski obroci bez svađe i lošeg raspoloženja su rituali koji djetetu puno znače ,isto tako su odlična prilika za učenje zdravih navika hranjenja.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img