cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Odnos prema vršnjacima

calendar-img

Vršnjaci postaju sve važniji...
Teško je reći igra li se osmogodišnjak radije s igračkama ili druži s prijateljima, to ovisi o djetetu.  Neka djeca te dobi još uvijek vole zaigrati se autićima, djevojčice još vole igre s bebama.  Sve to nije ništa čudno u razvoju djeteta. To ovisi o temperamentu djeteta, dinamici odnosa u obitelji, ima li dijete dovoljno pažnje i sl.  Ako dijete ima dovoljno pažnje, radije će se posvetiti obiteljskim aktivnostima, u suprotnom veća je vjerojatnost da će se povući u maštoviti svijet igračaka, računala,  televizije i sl...

Vršnjaci postaju djetetu sve važniji i sve više slobodnog vremena želi provoditi s njima.  Spojite ugodno s korisnim. Umjesto sjedenja kod kuće ispred kompjuterskih igrica skupite grupu vršnjaka te ih naučite igre koje  ste vi igrali u mladim godinama. Sjećate li se igre graničara?

Što misle drugi?
Između osme i dvanaeste godine dijete sve više brine mišljenje drugih: svoje poglede na svijet počinje shvaćati kroz razumijevanje drugih, a sliku o samom sebi pokuša dobiti i kroz pogled drugog. Djetetu odjednom nije više svejedno što drugi misle o njemu. Ovdje leži osnova za prijateljstva, za odnos na bazi »dati-primiti» , što znači da dijete vidi čovjeka kao nekoga tko pomaže drugome čovjeku i povjerenje postaje sve važnije. Kod tog stupnja refleksije o samom sebi još uvijek je u središtu dijete samo, ali važno mu je unutarnje iskustvo (dati-primiti). Znači prijatelji su oni u koje ima povjerenje.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img