cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Dijete i sport

calendar-img

Motorički razvoj
Motorika osmogodišnjaka slična je motorici sedmogodišnjaka ali na svim spomenutim područjima oni više napreduju jer su tjelesno više razvijeniji. Što ćete više aktivno provoditi vrijeme s njim, njegov tjelesni razvoj bit će bolji i radije će se baviti sportom. Do sada nije bilo veće razlike u motoričkim sposobnostima između spolova, ali sada počinje razlikovanje zbog promijenjenog tjelesnog razvoja.
Djevojčice su više oduševljene aktivnostima u kojima dolazi do izražaja njihova prirođena pokretljivost, smisao za ritam i glazbu, estetsko kretanje. Zbog toga se rado uključuju u balet, ritmičku gimnastiku, plivanje - više se usmjeravaju na estetske sportove, a isto tako vole i sportove gdje se druže sa životinjama. To je prije svega jahanje. Uključuju se u igre s loptom, skijanje, mačevanje, borilačke sportove, sportsko penjanje  itd..
Dječaci se više zanimaju za igre s loptom, borilačke sportove, sportove reketom (tenis, badminton, stolni tenis), hokej, bicikliranje, sportsko penjanje, veslanje – više »muške« sportove gdje do izražaja dolazi moć koja im je prirođena spretnost. Sve to ovisi od obitelji, okoline u kojoj dijete živi , od tradicije kraja i sl..

Ne samo sport, prije svega sportski odgoj
Sam sport utječe da se djeca više trude i na ostalim područjima, naravno ako ih znamo tako odgojiti i tako voditi. Jako je važna pohvala za trud, poticanje i određivanje kraćih ciljeva. Odrasli sportaši između dvije olimpijade imaju puno takmičenja   , da im ciljevi budu bliži a motivacija je stalno prisutna. Dobri sportaši su obično i dobri učenici.
Uloga roditelja u odgoju je najvažnija, isto tako je i u sportu. Ako se u predškolskom razdoblju puno bavite s djecom na sportskom području - prvo putem igre sami s njim a kasnije ga uključite u kakvu udrugu ili klub . Dijete ne silite sportom koji ne odgovara njemu nego vama, ako dijete stalno pratite i dajete mu do znanja da ga je lijepo vidjeti kako se trudi da je dobro izvelo vježbu, dijete će sa zadovoljstvom biti aktivno. Ako dijete samo dovodite do treninga a sami otiđete obavljati neke druge stvari i opet dođete samo po dijete na kraju( ne vidite njegov napredak i igru, snjim ne razgovarate o treningu ili utakmici,) tada će takvo dijete uskoro prestati trenirati i neće više biti zainteresiran za aktivnosti.

U slučaju da dijete ne pokazuje interes za neki sport, možda će mu se svidjeti neki drugi. Idite s njim u šetnje, na brdo... možda će druženje u prirodi dijete potaknuti na planinarenje. S djetetom trebate o svemu razgovarati i biti s njim aktivni.  Iako je otac najveći obožavatelj nogometa, a nogomet prati jedino iz fotelje ispred televizije, dijete neće biti oduševljen nogometaš, nego će i on sve znati što i kako gledajući iz fotelje.
Darovitost se može pokazati jako rano ili tek kasnije. Već kod predškolaraca se vidi je li  pokretljiv, spretan, jak, odlučan, zainteresiran za kretanje. Zbog toga ga je potrebno pratiti i oduševljavati se  za aktivnosti za koje pokazuje nadarenost. Jako pokretna djevojčica će se vjerojatno oduševiti s baletom ili gimnastikom, a spretni jaki i odlučni dječaci vjerojatno za hokej i sl..

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img