cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Spavanje

calendar-img

Sedmomjesečno dojenče noću spava oko 10 sati i treba još dva otprilike dvosatna drijemeža danju. Većina dojenčadi noću spava već 5 do 6 sati bez prekida.

Savjeti za bolje spavanje

• Držite se svakodnevne rutine: kupka, masaža, odijevanje u piđamu, nježno pjevanje uspavanki, čitanje priče i naravno puno nježnosti i maženja.
• Pokušajte organizirati hranjenje i dnevni odmor svaki dan u otprilike isto doba.
• Soba u kojoj dijete spava neka bude osvijetljena noćnom lampom.
• Dojenče naučite da samo zaspi u svom krevetiću (stavite ga u krevet pospanog i ne kada već zaspi).
• Ako će dojenče navečer samo zaspati, vjerojatno će se samo uspavljivati i kada se probudi tijekom noći, jer sada većina dojenčadi više ne treba noćni obrok.
•Važno je dovoljno spavanja preko dana (previše umorna dojenčad teško zaspu i nemirnije spavaju), nakon 2 do 3 sata budnosti dojenče je umorno.
• Dojenčetova intenzivna aktivnost i dinamika mogu biti posljedica umora i znak da dojenče treba odmor i spavanje.
• Ako se dojenče služi dudom pri uspavljivanju, tijekom noći trebat će vašu pomoć kod traženja dude. To možete spriječiti postupnim odvikavanjem od dude ili ga pokušavajte naučiti da ju pronađe sam.

 

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img