cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje i njega

calendar-img

Stalni zubi
Djetetu između pete i šeste godine niču prvi stalni kutnjaci, u pravilu šestice. Između šeste i osme godine slijede srednji sjekutići, a od sedme do devete godine postranični sjekutići. Između osme i desete godine izbiju četvorke, godinu kasnije trice i nakon toga petice. Između 12. i 14. godine ih slijede sedmice. Osmice mogu izbiti brzo nakon sedmica ili tek između 18. i 26. godine ili nikada iako je zametak prisutan u kostima. Broj stalnih zubi zaključno s osmicama je 32. Evolucijski razvoj vodi k smanjenju broja zubi, zbog toga često manjkaju zameci zubiju (češće kod stalnih zubi). Najčešće manjkaju osmice, petice ili dvojke.

Prvi stalni zubi su obično šestice koje izbiju iza mliječnih kutnjaka prije nego što ispadne prvi mliječni zub. Roditelji misle da je to još jedan mliječni zub i zbog toga premalo brinu za higijenu šestica. Kada šestica izraste u ustima gdje je puno neliječenih mliječnih zubi, velika je vjerojatnost da će i sama postati kariozna (trula).

Nicanje i raspored mliječnih zubi
Nicanje i raspored mliječnih zubi najčešće ukazuje položaj stalnih sljedbenika. Kada među zrelim mliječnim zubima nema razmaka te su zubi u vilici tijesno jedan kraj drugoga, možemo u 80% očekivati da će biti tijesan i raspored  stalnih zubi jer su oni širi od mliječnih. Suprotno tome kada su preveliki razmaci među mliječnim zubima možemo očekivati kasnije ortodontsko pomicanje stalnih zubi u pravilan red zubi.

Usna higijena
Djeca  i roditelji bi trebali biti motivirani i upoznati s osnovama pravilne i učinkovite usne higijene koja je za vrijeme ortodontskog liječenja jako važna. Na tržištu su mnogobrojna pomagala koja pripomažu održavanju higijene za vrijeme ortodontske terapije. To su posebne zubne četkice za djecu s fiksnim ortodontskim aparatima, različiti zubni konci i usne vodice s fluoridima, koje su preporučene za vrijeme terapije. Djeca su jako zadovoljna svojim čišćenjem i već nakon nekoliko minuta su uvjerena da su zubi čisti. Tri minute koje su potrebne za pranje zubi čine im se vječnost. Kod male djece vrijeme pranja možete skratiti, ali kod veće bi možda pomoglo ako u kupaonicu postavite pješčani sat za kuhanje jaja, tako da dijete zna koliko dugo treba četkati. Osim vremena pranja važnija je pravilna tehnika koju dijete nauči do 9. godine. Do tada mu trebate pomoći.

Imamo uši
Bez obzira na to koliko često perete kosu svome sedmogodišnjaku, dijete iz škole može donijeti uši, neugodnu gnjavažu koja se obično pojavljuje početkom svake školske godine. Mala se djeca često igraju tako da drže glave skupa i  zbog toga se uši brzo prenose. Možda nećete vjerovati, ali uši možete dobiti i na bazenu jer su jako dobre plivačice.
Prvi znak da je dijete dobilo uši je iznenadna pojava svrbeža i crvenih mjesta na vlasištu. Ako dijete kući donese uši, čeka vas puno posla. Osim pranja kose s posebnim šamponom kojeg možete kupiti u ljekarni , potrebno je oprati svu posteljinu, ručnike i svu odjeću koja je nedavno nošena. Alkoholom dezinficirajte sve češljeve, četke i ostala pomagala za oblikovanje kose.
Preventivni lijek protiv ušiju na žalost ne postoji. Pojava ušiju lakše se spriječi jedino ako dijete ne posuđuje kapu, ručnik te češalj svojim vršnjacima, ako pri igranju ne drži glave blizu ostale djece i ako mu redovito pregledavate vlasište.

 


arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img