cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Dijete i sport

calendar-img

Dijete bez obzira na dob treba svakodnevno kretanje – od kada je bilo dojenče. Zbog toga je idealno ako se sedmogodišnjaci svakodnevno jedan sat bave nekom sportskom aktivnošću. U tom razdoblju idealni naziv za te aktivnosti je »sat za kretanje« jer se dijete još uvijek uči određenim spretnostima. Neka djeca u osnovnu školu ne dođu sa osnovnim spretnostima kao što su hodanje, trčanje, bacanje, skakanje, puzanje, hodanje na sve četiri, ciljanje,... to znači da su se u predškolskom razdoblju premalo kretali, odnosno nisu imali mogućnosti biti aktivni pod stručnim vodstvom. Aktivnost kretanja je jako važan vanjski čimbenik djetetovog razvoja na svim razvojnim područjima (tjelesnom, motoričkom, kognitivnom, emocionalnom i socijalnom). Ako se djeca premalo kreću, imaju veći rizik oboljenja od raznoraznih bolesti. Redovna aktivnost kretanja je važan razvojni poticaj jer je korisna za jačanje i očuvanje zdravlja te za oblikovanje navika i ponašanja koji garantiraju zdrav životni stil.

Motorički razvoj
Sedmogodišnjaci pravilno trče (faza odraza, leta i doskoka) mogu izdržati i trčanje na duže daljine – kros. U trčanju rado pokreću kolut, gumu itd., pokušavaju voditi loptu, ali u tome još nisu najbolji jer im lopta često pobjegne.
Djeca su jako spretna i u gimnastici. S lakoćom naprave kolut naprijed, pokušavaju stoj na rukama i na glavi,a neki su u tom već jako spretni. S ravnotežom nemaju više problema, zbog toga lako hodaju i na višim spravama (50 cm). Takvo hodanje možete mu napraviti zahtjevnijim ako mora i nešto prestupiti, čučnuti se, nositi nešto u rukama,  hodanjem unatrag...

Važna je pobjeda, ali i poraz
U tom razdoblju se djecu već usmjeravaju u različite sportove. Čime će se dijete baviti ovisi od vas roditelja, vaših ambicija, želja, znanja i poznavanja sporta, financijskog stanja obitelji i kako ćete djetetu prikazati pojedini sport. Ako dijete ima sklonost prema određenom sportu i zavoljet će ga, vjerojatno će biti uspješan u njemu. Ako će se sportom baviti samo zbog roditelja ili zbog mode, vjerojatno će čim to bude moguće (za vrijeme puberteta) ostaviti taj sport i neće se baviti s ni jednim.
Djeca se vole natjecati i to im moramo omogućiti. Pritom trebamo biti jako dobri odgajatelji i učiti djecu da poštuju pravila. Svima trebamo omogućiti da dožive i pobjedu i poraz. Ako dijete stalno pobjeđuje postane umišljeno i ne zna dijeliti radosti s drugima, pravi se važan pred njima i druge omalovažava. Na drugoj strani dijete koje je stalno poraženo ne želi se više baviti sportom.  Dobar odgajatelj i učitelj će to shvatiti i pobrinut će se da svima bude dobro.
Velika motivacija za dijete je naša pohvala za njegov trud, ali i za nadarenost. Dijete koje će biti pohvaljeno s veseljem i odlučnošću će ići naprijed da bi postiglo željeni rezultat. Za sedmogodišnjake je motivacija i štoperica ili metar, ali sve u granicama.

Ovladavanje lopte
U tom razdoblju djeca već znaju dodavati loptu i na zahtjevnije načine (među nogama, preko glave). Loptu bacaju s jednom rukom na razdaljinu do 3 m. Bacaju gore s boljom i slabijom rukom, loptu bacaju i hvataju prstima ,znaju uhvatiti loptu koja se odbije od poda ili od stijene. Zbog toga je u tom razdoblju primjerena igra »škola loptanja« gdje se djeca nauče ovladavanju lopte u različitim bacanjima, dodavanjima i hvatanjima. Taj način vježbanja skoro više ne postoji jer se djeca još rijetko igraju na dvorištima gdje se su prije igrala na taj način. Kada počinju s treninzima određene sportske igre loptom, taj način se često zaboravlja. Neki stručnjaci su mišljenja da bi se baš »igrom loptanja« djeca brže i bolje naučila ovladavanje lopte.

Plivanje i skijanje
Mnogo sedmogodišnjaka već pliva, najviše ih propliva između 5. i 7. godine. Cilj roditelja ne smije biti samo da dijete propliva nego i pravilna tehnika plivanja jer dijete kasnije  može imati problema zbog nepravilne tehnike. Djeca već skaču u vodu, a pokušaju i roniti.
Zimi se veselo sanjkaju na duljim stazama, nauče trčati na skijama i alpsko skijanje. Rado voze spust i skaču po skakaonici. Danas se razdoblje učenja skijanja spustilo na treću i četvrtu godinu, a možemo vidjeti i manju djecu. To je zbog toga što su danas na skijalištima žičare što djetetu  olakša uspon na brdo.
Današnji sedmogodišnjaci u većini su ovladali vožnju biciklom, rolanje ali i klizanje. Neki stručnjaci upozoravaju da su djeca čak previše na rolama. Jako dobro rolaju ali loše hodaju. Hodanje je osnovno kretanje i zbog hodanja stopala se pravilno razvijaju.

Štafetne igre
Sedmogodišnjaci već mogu igrati štafetne igre, jer počinju  razumijevati da se natječu kao ekipa a ne kao pojedinac, suprotno tome mlađa djeca još imaju prejaki ego. Štafetne igre se često igraju u vrtićima, ali to im nije toliko zanimljivo jer djeca još ne shvaćaju smisao igre - da se natječe ekipa a ne pojedinac.

Nogomet
Djeca dobro i pravilno trče, drže ravnotežu na jednoj nozi da bi mogli udariti loptu. To je grupna igra koja potiče socijalizaciju, a istovremeno i odgaja. Sportske igre i sport su općenito odgojno sredstvo. Ako nismo odgajali djecu putem sportskih igara puno smo propustili i kasnije ćemo puno teže odgojiti dobre i »fair« igrače.

Elementarne igre
Djevojčice u tom razdoblju rado preskaču uže. Preporučljivo je da s preskakanjem dugog konopca počinju već u predškolskom razdoblju, jer dobiju osjećaj za brzu reakciju ,odskok i istovremeno pobijede strah.
Dječaci kao i djevojčice u tom razdoblju rado igraju različite elementarne igre koje mogu postati i zahtjevnije. Vole hvatanje na različite načine, penju se po zidu za penjanje, gredi, vani na penjalicama i drvima. Svoju snagu isprobavaju vučenjem konopca, guranjem u parovima, rado s rukama vise na motki te se ljuljaju u potkoljenicama.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img