cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje i njega

calendar-img

Sistematski pregled i cijepljenje
U Hrvatskoj se u sklopu preventivne školske pedijatrije obavljaju 3 sistematska pregleda. Školarci su pregledani prije upisa u prvi razred, u petom i u osmom razredu osnovne škole, u prvoj godini srednje škole i na prvoj godini studija.
Pedijatri na taj način prate cjeloviti tjelesni i duševni razvoj, bolesti djeteta, kasnije mladih, sve do kraja razdoblja rasta.

U šestoj godini života  odnosno pri pregledu za upis u školu dijete je opet cijepljeno. Cijepljeno je protiv ospica, mumsa i rubeole, prvom razredu protiv difterije, tetanusa i dječje paralize.

Manjak spavanja vodi do problema
Ako djetetu manjka spavanje možda neće imati vidnih poteškoća, ali one će se skupljati i postati teže kroz duže vrijeme. Spavanje je naime vrlo bitno za neurološki razvoj. Stručnjaci upozoravaju da nezdrave navike spavanja mogu dovesti do kasnijih teškoća s koncentracijom u školi, a vjerojatno postoji i veza između manjka spavanja i hiperaktivnosti. Kronično nenaspavana djeca izrastu u kronično nenaspavane odrasle , što im nikako ne bi htjeli priuštiti. Na taj način djeca nisu zdrava i sretna, a nisu ni roditelji.

Bolovi rasta
U ranoj školskoj dobi često se pojavljuju takozvani bolovi rasta. Razlog za njih je još nepoznat, pretpostavlja se da su izvor bolova pokosnica, koštane šupljine, mišići i ligamenti. Pojavljuju se kada je dijete u fazi najvećeg rasta, pogotovo kod živahne i nemirne djece.Navečer kada dijete pokuša zaspati ili čak tijekom spavanja osjeća(jake)tupe bolove u potkoljenici i listovima. 
Kod pojave bolova prilikom rasta djeteta možete mu pomoći tako da mu masirate bolne noge s uzdužnim pokretima od dolje prema gore ili mu stavljajte hladne obloge koje će pospješiti prokrvavljenost i s time ublažiti bol.

Hunjavica
Prehlada je najčešća od svih oboljenja. Predškolska djeca se razbole i do 12 puta godišnje, mlađi školarci su već nešto otporniji na viruse i razbole se do 6 puta godišnje.  Simptomi su peckanje grla, kihanje, sekret iz nosa koji je prvo voden i čist, a kasnije sluzavi i žuto-zeleni.
Dijete naviknite na korištenje papirnatih maramica, zbog čestog brisanja kožu ispod nosa mažite nevenovom masti ili mažuranovim maslacem.

Nježna dječja koža
Zbog nerazvijenosti potkožnog masnog tkiva osjetljiva dječja koža ne može se sama zaštiti. Djetetovo lice, ruke i uši potrebno je zimi zaštititi masnom kremom koja ne sadrži vodu (jer voda provodi hladnoću i još više iritira kožu). Na snijegu kožu dodatno zaštitite od sunca kremom sa zaštitom, jer se sunčane zrake odbijaju na snijegu i mogu uzrokovati opekotine. Ne treba upozoravati da je takva zaštitna krema potrebna i ljeti Upozoriti vas moramo na zračnu i laganu odjeću koja treba pokrivati što veći dio kože ,kvalitetne sunčane naočale i šešir sa širokim obodom za potpunu zaštitu lica, ušiju i vrata.

Potreba za vitaminima
Najbolji način za pokrivanje potrebe za vitaminima je uživanje raznovrsne svježe hrane (povrće, voće, žitarice).  Ravnomjernom prehranom dijete dobiva sve potrebne vitamine i minerale.  Ako vaše dijete jede jednoličnu hranu i zabrinuti ste da ne dobiva dovoljno vitamina, važno je da se posavjetujete s djetetovim odabranim liječnikom i tek nakon toga dodajete vitaminske preparate.
Vitamini su nužno potrebni za rast i razvoj djeteta. Manjak pojedinih vitamina može uzrokovati ozbiljne zdravstvene teškoće.

Njega bolesnog djeteta
Kada se dijete razboli većina roditelja pati zajedno s djetetom. Još gore je ako djetetu treba hospitalizacija. Slušajte savjet liječnika i ne tražite mogućnosti kako izbjeći hospitalizaciju. Trebate znati da vam je ne bi savjetovao bez dobrog razloga.
Na dječjim odjelima posjete roditelja tijekom dana nisu ograničene. Navečer je potrebno rastati se od djeteta jer u većini bolnica nema dovoljno mjesta da bi roditelji ostali uz dijete. Ako ta mogućnost postoji, uz doplatu možete dobiti ležaj i hranu u djetetovoj sobi ili u posebnoj sobi koja je namijenjena roditeljima. Obično više problema s djetetovim boravkom u bolnici imaju roditelji nego sama djeca. Barem u prisutnosti djeteta trebate se ponašati mirno, jer će vaše dijete biti još tužnije ako vidi da su roditelji zabrinuti ili da mama plače.  Trebate znati da se djeca u većini lako prilagođavaju i u bolnici često upoznaju nove prijatelje. Većina dječjih odjela ima zaposlenu odgajateljicu i igraonicu. Čim je djetetovo zdravlje malo bolje liječnik dijete otpusti kući. Obično je nakon liječenja u bolnici potrebna još njega kod kuće.  Na kraju vas moramo još upozoriti da za vrijeme djetetovog boravka u bolnici ne možete koristiti bolovanje zbog njege djeteta.

Migrene
Neka djeca pate od migrena. Stručnjaci kažu da od migrene pati svako dvadeseto dijete. Prvi put pojavljuju se oko pete ili šeste godine te se mogu ponavljati. Ponekad od njih pate čak dvogodišnjaci. Češće su kod djece čiji roditelji imaju iste teškoće.
Ako vam vaše dijete kaže da ga boli glava, budite oprezni. Pitajte ga kako ga boli glava, pojačava li mu svjetlo bol.  Prije posjete liječniku neka dijete proba svoje osjećaje nacrtati- gdje i koliko jako ga boli glava. Ako dijete priča da je bol sve gora, odmah posjetite liječnika.
Ako ste primijetili da se glavobolja vašeg djeteta ponavlja , zapisujte kada ga boli, koliko jako, koliko vremena i kako se je dijete ponašalo tijekom boli. Ti podaci će biti ključni za liječnikovu dijagnozu i moguće liječenje ako to bude potrebno.

Uzimanje lijekova
Da bi dijete uzelo potrebne lijekove kada je bolesno ne trebate postati čarobnjak. Postoje puno lakši načini. Ako s djetetom pregovarate, nećete ga naučiti što želite. Svađanje će mu se možda činiti zabavno, pa će se svađati samo zbog toga. Isto tako nemojte mu pokušati odvući pozornost s nekom drugom aktivnošću.  Radije se koncentrirajte na to da je potrebno uzeti lijek. Ako neće probajte ponovo za nekoliko minuta.
Ako se dijete opire, pitajte ga što mu smeta, zašto ne želi uzeti lijek. Možda ga boli grlo, možda ima ranice u ustima. Objasnite da će mu lijek pomoći. Možda mu smeta okus.  U ljekarni se raspitajte ako je moguće npr. umjesto gorkog sirupa dobiti lijek u tabletama.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img