cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Razvojne faze

calendar-img

RAZVOJ MIŠLJENJA
Šestogodišnjak može duže vrijeme ostati koncentriran i s veseljem preuzima nove uloge i odgovornosti. Pritom ga odrasli trebaju usmjeriti i pomoći mu. Često traži potvrde o tome da li je dobro postupio. Uči pravila različitih igara (igre kartama, sport...). Uživa ako mu pružimo priliku za samostalnu odluku. Razvija mu se apstraktno mišljenje.

Osjećaj za vrijeme (prije, kasnije) i udaljenost (blizu, daleko) sve je bolji, još uvijek mu pravi probleme razvrstavanje događaja. Sada je primjereno razdoblje za učenje osnova o određivanju vremena s kazaljkama na satu.

Djeca u toj dobi prošire znanje o funkcijama i značenju pojedinih dijelova biljki i životinja, razlikuju živo od neživog te počinju biti svjesni ciklusa života: rođenje, rast i razvoj, staranje, smrt. Isto tako u tom razdoblju počinje razumijevanje značenja novca. Uglavnom su djeca u toj dobi oduševljena i radoznala prema svijetu koji ih okružuje. Često zapamte puno sitnica o stvarima koje ih zanimaju i razvesele.

Laž ili istina
Dijete sa šest godina sposobno je prikrivati istinu i lagati ( kaže da nešto nije učinilo iako je svjesno da je) i nema još razvijen osjećaj za pravičnost, ne zna što se smije a što ne.

Učenje govora
Vještine u jeziku su napredovale, dijete govori kompleksnim, složenim gramatičko ispravnim rečenicama. Poznaje velika slova i neka mala slova, razumije da pojedino slovo znači pojedini glas u govoru. Zna da su među riječima razmaci i poznaje najčešće znakove (?, !). Bolje regulira glasnost i brzinu svog govora. Uživa u igrama riječi, pjesmicama i brojalicama. Zna nabrojati više riječi koje se rimuju ili počinju s istim slovom (isti glas). Može zapamtiti tekst i melodiju pojedinih pjesma i zna ih pjevati ili svirati na instrumentu.

Brojevi
U prvoj polovini godine neka djeca  još uče brojanju do 20, prema kraju godine ih većina već broji do 200. Šestogodišnjak zna reći koji broj slijedi imenovanjem (pri brojevima do 99), teže im je reći koji broj je prije imenovanog. Zna i koji broj od dva je veći. Mogu oponašati napisane brojeve od 0 do 9 i većina ih je sposobna pomoću prstića zbrajati jednostavne brojeve. Neki još uče zbrajanje do 5, a drugi već do 10. Većina ih razumije da količina ostaje ista ako ništa ne dodamo ili ništa ne oduzimamo, iako se oblik promijeni (npr. ako vodu izlijemo iz visoke čaše u nižu i širu. Isto tako šestogodišnjaci već prepoznaju i imenuju krug, kvadrat ili trokut. Kod nekih se još razvija razumijevanje da je dio manji od cjeline i obrnuto.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img