cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje i njega

calendar-img

Roditelji su uzor za zdravi život
Zdrave navike trebaju biti uključene u život obitelji prirodno i opušteno – kao nešto ugodno, poticajan izazov i sastavni dio života. Zdrave navike ne možete uključiti u svakodnevno ponašanje prodikama i zahtjevima preko noći, nego jedino dugotrajnim uzorom. U zdrav život trebaju biti uključeni svi članovi obitelji.

Briga za zdravlje je dio cijelog obiteljskog života: osim zdrave prehrane, nepušenja i ne uživanja alkohola, važno je i redovito kretanje. Potrebno je uspostaviti balans među poslom, vrtićom,školom, obvezama i odgovornošću na jednoj strani te opuštanjem, slobodom i zabavom na drugoj strani. I pri opuštanju trebaju roditelji biti uzor svojoj djeci, pogotovo kada provode vrijeme s prijateljima , uživaju u aktivnostima i slobodnom vremenu. Djeca jako rado trče, zbog toga poslijepodneva iskoristite za lagano trčanje ili za igranje loptom. Gibanje na svježem zraku pomoći će djetetu uravnotežiti apetit, potrošit će suvišne kalorije i energiju te će se opustiti od napetosti. Gibanje pripomaže boljem i kvalitetnijem spavanju.

Prvi trajni zubi
Djetetu između pete i šeste godine niču prvi stalni kutnjaci, u pravilu šestice. Izrastu iza zadnjih mliječnih kutnjaka još prije nego što ispadne prvi mliječni zub. Roditelji misle da je to još jedan mliječni zub i zbog toga premalo brinu za higijenu šestica. Kada šestica izraste u ustima gdje je puno neliječenih mliječnih zubi velika je vjerojatnost da će i sama postati kariozna (trula). Vodite dijete na pregled stomatologu svakih šest mjeseci iako vam se čini da je sve u redu. Stomatolog se tako može pobrinuti za prevenciju: zalijevanje fisura zuba ako dijete ima veće jamice na kutnjacima ili prema potrebi premazivanje zubi s fluorom, s kojima će smanjiti mogućnost nastanka karijesa.

Nicanje i raspored mliječnih zubi najčešće ukazuje položaj stalnih sljedbenika. Kada među zrelim mliječnim zubima nema razmaka zubi u vilici tijesno su jedan kraj drugoga, možemo u 80% očekivati da će biti tijesan raspored  stalnih zubi jer su oni širi od mliječnih. Suprotno tome kada su preveliki razmaci među mliječnim zubima možemo očekivati kasnije ortodontsko pomicanje trajnih zubi u pravilan red zubi.

Većina ortodontskih terapija počinje kada se zubi mijenjaju, kada mliječne počinju mijenjati trajni. Djeca s većim ortodontskim anomalijama su u terapiju uključena i prije. To su prirođeni sindromi i oštećenja tkiva usne šupljine – rascjep gornje usne (zečja usnica), ozlijede, jednostrani križni zagriz, otvoreni zagriz zbog raznih loših navika (sisanje prsta ili dude) i veće anomalije međučeljusnih odnosa. Zečja usnica se može pojaviti u obliku rascijepljene usne, nepca ili kombiniranih oblika. Djeca sa zečjom usnom uključena su u opsežno polispecijalističko liječenje praktično već od rođenja nadalje.

Strah od liječnika
Neka se djeca boje liječnika. Vjerojatno im je u sjećanju ostalo neko neugodno iskustvo. Možda ono nije povezano s liječnikom osobno, nego s nezgodom ili bolešću nakon koje ste morali posjetiti liječnika. Nije im neugodno zbog liječnika nego zbog stanja koje je bilo uzrok posjete liječniku. Djeca sama još ne razumiju tu razliku.

Dijete pripremite na slijedeći posjet liječniku. Objasnite mu kako će izgledati pregled i što će liječnik raditi. Ne zaboravite mu spomenuti da idete kod liječnika da bi djetetu bilo bolje. Pročitajte mu neku slikovnicu o liječnicima. Možda će djetetov strah smanjiti igra u kojoj ćete vi ili ono biti liječnik. Neka dijete pregleda svoje »bolesne« igračke. Na taj način ćete vidjeti čega se dijete najviše plaši jer će u igri to točno uprizoriti. Isto tako prošećite pokraj doma zdravlja i promatrajte događanje. Dijete će vidjeti da se kod liječnika ne događa ništa dramatično. Ako je dijete još uvijek u strahu razgovarajte s njegovim pedijatrom. Možda ćete ga moći posjetiti  nekoliko puta samo da razgovarate bez liječničkog pregleda.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img