cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Igrajmo se

calendar-img

Prijedlozi za igranje
Ako ćete konstantno kupovati nove igračke, brzo ćete biti na dobrom putu do bankrota. Postat će vam jasno da igračaka nije nikada dovoljno jer djeci još uvijek jako brzo postanu dosadne. Možda je vrijeme za poticanje djetetove i svoje mašte. Na tepih u dnevnom boravku možete npr. rasipati kocke koje dijete već dugo nije uzelo u ruke, te razmisliti što sve možete od njih napraviti.  Može se napraviti puno više nego samo jedan te isti stup koji gradite uvijek ispočetka. Plišane životinje i lutke mogu postati pacijenti ako dijete postane liječnik

Igračke oživite
U sobu donesite kutiju s plišanim životinjama  igrajte se kazališta. Pomoći si možete raznim dekicama, plahtama, starom odjećom, kućanskim pomagalima i krpama. Sve to će napraviti igru zanimljivijom.

S djetetom se možete igrati i trgovine. Sve igračke koje imate posložite na pod. Dajte djetetu nešto novaca i neka kupuje igračke koje mu se sviđaju. Tako će upotrijebiti i one na koje je već zaboravio. Dijete će uživati i ako ga zamolite da igračke sortira – prema boji, veličini, materijalu. Osim toga na taj će način pospremiti svoju sobu.

Uključivanje u sportske aktivnosti
Mnogi roditelji se u toj dobi odluče za upis djeteta u različite sportske aktivnosti. Pitaju se kada je pravo vrijeme za upis u organizirano vježbanje.
Svaka godina je u predškolskom razdoblju jako važna. Ako je mnogo trogodišnjaka za učenje pojedinih sportova u svim pogledima još premaleno, to možemo reći još samo za malo četverogodišnjaka. Obično su svi četverogodišnjaci već dobro naviknuti na vrtić i njegova pravila (aktivnosti u grupama, prilagođavanje i poštivanje pravila,...) to je očito i u sportskim aktivnostima. U tom razdoblju roditelji imaju  puno manje teškoća nego kod uključivanja trogodišnjaka. Djeca lakše podnose odsutnost roditelja, bolje razumiju zadatke, a isto tako su i motorički sposobniji.

U ovom razdoblju najprimjerenije je dijete uključiti u programe kao što su tečajevi za plivanje. Osnovna svrha takvog tečaja je prilagodba djeteta na vodu (prilagodba na otpor vode, na plutanje, klizanje, na ronjenje ,gledanje pod vodom, izdisanje u vodi), tek kasnije i učenje prve tehnike plivanja.  Zimsko doba možemo još uvijek namijeniti sličnim aktivnostima i trogodišnjaku, Možete pokušati napraviti i prve korake na skijama., To trebate pokušati po lijepom vremenu iu kraćem razdoblju kako bi dijete imalo lijepo iskustvo u često neprijatnoj okolini.

Neka roditelji vrijeme s djetetom na sportskom području iskoriste za posjet kupalištima, s ciljem da dijete zavoli vodu, da se u njoj dobro osjeća, a za učenje plivanja neka se brine stručnjak. U šetnje prirodom možete uključiti i lakše penjanje, pritom trebate odabrati lako dostupne ciljeve i teren koji ne smije biti predug i prenaporan.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img