cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Igrajmo se

calendar-img

Potičimo čitanje!
Za predškolarce je susret s knjigama jako važan. Roditelji mogu imati važan utjecaj na djetetov odnos prema knjigama. Čitanje priče za laku noć neka vam bude veselje. Uživite se u priču i ustvarite ugodnu atmosferu. Knjige šire djetetov fond riječi i potiču maštu. Čitanje knjiga je jako važno za uspješno učenje ubuduće.  Putem njih, djeca upoznavaju slova, pisane riječi i tehnike čitanja. Zbog toga se pobrinite da ima dijete na raspolaganju puno slikovnica, knjiga i dječjih časopisa i preko dana. Razgovarajte s njim o pročitanom. Pitajte ga o priči te o ilustracijama i dopustite mu da samo završi ili obnovi priču. Neka vam ne bude teško istu priču čitati ponovno i ponovno, ako dijete tako želi. Uživajte oboje!

Idemo na igralište
Dio dana možete s djetetom proživjeti i na igralištu. Ali pazite da su sprave za igranje sigurne. Na igralištima se trebaju poštivati određena pravila. Dijete treba imati na oku uvijek odrasla osoba. Budite oprezni da ne bi vaše dijete na igralištu ozlijedilo drugo malo dijete. Obično su sprave za igranje raspoređene prema starosnim razdobljima, ali ipak može kakav mališan zalutati među malo veću djecu.
Budite pozorni i na podlogu na igralištu. Ako se dijete penje i postoji mogućnost pada, ozbiljnije će se ozlijediti na asfaltnoj podlozi nego na travi. Zbog toga djetetu pomozite odabrati spravu sa što mekanijom podlogom. Isto tako provjerite da li su sve sprave dobro pričvršćene u tlo.  Ako nisu, radije ih izbjegavajte, jer bi se dijete moglo na njima ozbiljno ozlijediti.

Pospremanje kao dio igre
Uobičajeno ponašanje trogodišnjaka tijekom igre je razbacivanje igračaka, jer svaku igračku samo ovlaš pogleda i nakon toga zamijeni s drugom. Da bi igra počela, treba pomoć odrasle osobe ili malo starije djece. Takvo ponašanje pokazuje da dijete ima potrebu za igrom, ali ne zna još točno kako bi se igralo odnosno što bi učinilo s igračkama. Zbog uzbuđenja se ne može koncentrirati i zanimanje za igru nestane prije nego što je uopće počelo se igrati.
Mala djeca nemaju potrebe za redom među igračkama, dapače red i nered uopće ne razlikuju. Ako dijete želite naučiti redu, trebate mu dozvoliti napraviti nered. Pospremati kao odrasli ne znaju, jer ne razumiju što zapravo želite od njih. To shvaćaju približno od četvrte godine nadalje.
Pospremanje neka bude dio igre. »Složimo sve igračke u kutiju.« U dobi od tri godine trebat ćete mu strpljivo pomoći da će u igri uspostaviti red među igračkama. Trogodišnjaci vrlo rado surađuju osim kada su previše pospani ili gladni. Neka pospremanje postane ritual prije spavanja. Za učenje reda potrebna je naravno dosljednost roditelja.

Previše igračaka?
Igračke skupljamo iz godine u godinu i uskoro ih je previše. Kada spremate suvišne igračke da bi ih nekome poklonili ili bacili, dijete vas može spriječiti. Iako je igračka pokvarena ili je cijelu godinu nije ni pogledao, pokušavat će vas uvjeriti da ju zadržite. To će se ponavljati svaki put kada ćete nešto primiti u ruke.
Svijet trogodišnjaka je u usporedbi s vašim jako malen. Velik dio toga zauzimaju igračke. Zbog toga je dijete povezano s njima iako se već dugo nije sjetilo na igračku koju želite pospremiti. Neki su čak tako jako vezani uz igračke da si misle da ćete nakon igračke i njih »odbaciti«. Djetetu objasnite da mu ne želite napraviti ništa loše, nego bi htjeli napraviti samo malo mjesta za nove igračke koje će s vremenom dobiti. To će pospješiti djetetovo logično zaključivanje. Isto tako dijete upoznajte s opasnošću polomljenih igračaka, jer će se na taj način lakše odvojiti od njih. Dijete potičite da samo izabere igračke koje želite eliminirati.

Dijete i sport
To razdoblje primjereno je za djetetove prve korake u svijet sporta. Trogodišnjaci su u većini već dovoljno samostalni da ih roditelji mogu uključiti u sportsko-rekreativne aktivnosti. Djetetov tjelesni, mentalni i socijalni razvoj omogućuje mu da razumije i napravi osnovne zadaće po uputama pedagoga ili učitelja sporta. Jedna između najvažnijih aktivnosti za trogodišnjake je osnovno vježbanje ili modernije »abeceda kretanja«, t.j. osnovna tjelovježba. Sve te izraze povezuje grupna aktivnost koja je usmjerena ka širini i ne dubini upoznavanja sportova.
Osnovna svrha takvih programa je da dijete na svakom satu upoznava i nadograđuje elemente prirodnih oblika kretanja, elementarnih igara, abecede gimnastike, plesnih koraka,..
Za trogodišnjake je važno da se s njima osim roditelja bavi i stručnjak- sportni pedagog. On poznaje prave metodičke i didaktičke pristupe, zato će znati dosegnuti ravnotežu među vremenom vježbanja i odmorima. Roditeljima se preporučuje da se s djetetom kreću i uživaju u jednostavnim sportskim aktivnostima kao što su šetnje u prirodi, posjete dječjim igralištima, igre na snijegu zimi, sanjkanje i zimske šetnje, a ljeti igranje u vodi. Za sve ostalo će biti još dovoljno vremena kasnije jer u tom razdoblju je najvažnije da dijete dobije pozitivan odnos prema sportu i kretanju općenito.

 

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img