cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Dobro je znati

calendar-img

Tata gdje si?
U tom razdoblju se jako poveća potreba za ocem pri oba spolova. Pri starosti od tri ili četiri godine se kod dječaka počinje oblikovati jasan osjećaj za muški spol. Tada postane odnos s ocem jako važan, ako ne i najvažniji. Preko identificiranja s ocem dječak u sebi razvija i utvrđuje potrebno samopouzdanje i dobar osjećaj o svome spolu. Ako je otac pozoran na postignuća svog sina, podupire ga i potiče njegov emocionalni razvoj, dijete se osjeća voljenom od strane osobe koju želi u svemu oponašati i imitirati.
I djevojčica kroz odnos s ocem postaje svjesna sebe i svog spola i može postati i previše vezana za oca. Neke djevojčice ponašaju se zavodljivo, druge žele više vremena proživjeti u igri i ostalim aktivnostima s njim, i neke čak odbijaju prisutnost majke.
Može se dogoditi da otac nije uvijek prisutan. Možda treba na poslovno putovanje ili na liječenje u bolnicu. Dijete se neće lako nositi s tim kao odrasla osoba. Takva mala djeca još ne razumiju da odsutnost može biti kratka i privremena. Kod njih postoje jedino prisutnost ili odsutnost. Ne mogu si predstavljati da će se tata brzo vratiti kući.
Kraću odsutnost oca djeca će lakše preživjeti, ako će ih nešto podsjećati na njega te ih tješiti kada ga neće biti doma. Otac može prije odlazka djetetu npr. snimiti priču za laku noć, a vi ju djetetu puštajte kada tate neće biti doma. Nemojte misliti da će djetetu biti lakše ako oca nećete spominjati u razgovorima. Bolje će biti ako ćete djetetu pričati što tata sada radi, gdje je i kada se vraća, iako dijete to neće sasvim razumijeti.
 
Bacite pelene!
Kada je dijete spremno na spavanje bez pelena? Nemojte previše žuriti, ali kada je dijete preko dana već nekoliko mjeseci bez pelene i kada je pelena ujutro suha, dijete je najvjerojatnije spremno. Prije nego što odlučite maknuti pelenu preko noći razgovarajte s njim.

Najbolje razdoblje za odvikavanje od pelena je ljeto, jer je toplije, djeca su manje odijevena, pa se zbog moguće mokre odjeće neće odmah prehladiti. Kada ćete početi s odvikavanjem noću, nemojte se čuditi ako će se dijete početi ponovno buditi. Ako se budi u otprilike isto vrijeme, razlog je puni mjehur koji mu smeta pri spavanju.

Odaberite vrijeme odvikavanja od noćne pelene kada se u djetetovom životu ne događaju stresni događaji kao što su mijenjanje vrtića, posjete kod zubara, prinova ili smrt u obitelji jer je odvikavanje tada često neuspješno i vrlo stresno i za dijete i za roditelje. Krevet zaštitite s nepremočivom podlogom koja će zaštititi madrac. Pripremite si rezervnu posteljinu i dodatnu piđamu za dijete. Ako želite da dijete i noću koristi wc ili tutu, trebate ostaviti dovoljno svijetla da  ih može pronaći bez problema. Dijete ih ne može pronaći u tami, pogotovo ne s punim mjehurom.

Ako djetetu »pobjegne«, nemojte se ljutiti. Pokušajte djelovati pozitivno. Svaka nezgoda djetetu utječe na osjećaj samopouzdanja, zbog toga se ne ljutite, ne šalite se na njegov račun i nemojte ga siliti ka mijenjanju posteljine. Dijete pohvalite svaki put kada je ujutro suho. Naviknite ga i na red: mokrenje neka bude zadnja stvar prije odlaska u krevet i prva kada se probudi. Ako mu prije spavanja čitate priču, neka ide dijete nakon priče još jednom na wc.

Djeca različito napuste mokrenje u krevet. Neki trebaju nekoliko dana dok drugi trebaju tjedne ili čak mjesece. Nekima se »nezgode« uopće ne događaju. Kod svih je na kraju rezultat isti, iako tek nakon nekoliko mjeseci: noću im više ne treba pelena. Općenito neka bi noćno mokrenje kod djevojčica prestalo s 4. godine, a kod dječaka s 5. godina.

A što je s televizijom?
Još uvijek ostaje pitanje da li je i koliko gledanja televizije dozvoljeno i korisno. Mnogi roditelji imaju grižnju savjesti ako dijete ostave ispred televizije dok pripremaju večeru.
Stručnjaci su u studijama potvrdili da djeca od 3. do 5. godina koja gledaju televiziju imaju bolju kratkoročnu memoriju  od njihovih vršnjaka koji televiziju ne gledaju.  Određena korist od televizije znači postoji! Budite uvijek oprezni što dijete gleda na televiziji. Potičite ih da gledaju poučne emisije primjerene njihovoj dobi. Nakon toga sadržaje sa sličnim informacijama potražite još u knjigama. Tako će dijete naučiti da može informacije dobiti iz različitih izvora. Isto tako trebate znati da televizija ne može nadomjestiti vaše bavljenje s djetetom. Može biti samo dodatna aktivnost!

Glazbeni potencijal
Za razvoj djetetovog glazbenog potencijala jako je važno razdoblje prije napunjene pete godine starosti. To je vrijeme kada dijete oblikuje svoje potrebe i talent za glazbu, razvija se njegov glazbeni sluh. Djeca imaju prirođene  glazbene sposobnosti, ali ipak i roditelji mogu puno pridonijeti razvoju tih sposobnosti. Puno mu pjevajte, pričajte rime, brojalice i pjevajte pjesmice na koje možete i zaplesati ili ih pratiti pokretima. Djetetu predstavite različite vrste glazbe. Pri slušanju uživajte zajedno. Možete mu kupiti ili izraditi glazbala te ga poticati sviranju na njih.

Malo manje spretna djeca
Naravno, postoje i djeca koja motorički nisu previše spretna t.j. nespretna su. Razvoj od dječje nespretnosti do spretnosti ne ide kod svih istom brzinom. Neki u motoričkom razvoju malo kasne, ali postoje  i djeca koja nikada ne postanu spretni te su još kao odrasli prilično nespretni. Važnu ulogu ima nasljeđivanje. Djeca mogu postati nespretna i kada su umorna, bolesna, tužna ili zabrinuta. Neki roditelji su toliko brižni da žele napraviti sve za dijete i umjesto djeteta. Takva djeca uopće nemaju priliku razviti svoje sposobnosti kod svakodnevnih aktivnosti. Djetetu možete pomoći time da mu dozvolite da samo radi stvari koje želi, odnosno koje bi u tom razdoblju već trebalo napraviti. Neka se dijete penje po spravama za igranje, vi samo pazite da ga u pravo vrijeme uhvatite ako pada. Neka samo jede juhu, stol ćete obrisati kasnije, još bolje da ga samo obriše.  Neka se samo odijene, dajte mu jedino dovoljno vremena. Kod malo hrabrijih pokušavanja samostalnih aktivnosti trebate naravno paziti na njegovu sigurnost.

Dijete se ispriča
Važno je i da se dijete zna ispričati i da to iskreno misli te mu je stvarno žao zbog napravljene pogreške. Djeca s tri godine još uvijek nisu potpuno sposobna za empatiji. To ne znači da mogu raditi sve što žele. Trebaju shvatiti da njihove radnje imaju poslijedice i to ne uvijek pozitivne. Možemo im pomoći da bi to razumijeli.
Možete pomoći mu ako ćete biti precizni. Ako ćete zatražiti da se dijete ispriča, možda neće točno znati što nije dobro učinilo. Radije zatražite od njega da se ispriča prijatelju jer ga je udarilo. Tako će razumijeti da je »udarac« ono što je učinilo pogrešno.
Umjesto da djetetu prigovarate zbog napravljene pogreške, radije ga ispitajte. Pitajte što misli, kako se prijatelj osjeća jer ga je udarilo.  Vjerojatno će vam reći da ga boli, da je zaplakao i da je potrčao doma. Tako će dijete shvatiti što je prouzročilo svojom radnjom. Dijete koje će se na primjeran način ispričati za neprimjerenu radnju pohvalite ili ga nagradite. Tako će se i sljedeći put rado ispričati. To ne znači da je već osvojilo empatiju, ali sigurno je na pravom putu.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img