cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Spavanje

calendar-img

Dojenčetov ritam spavanja i budnosti se polako normalizira, dojenče razlikuje između dana i noći. Noću spava oko 10 sati i treba još oko tri puta po dva sata spavanja dnevno (razdoblje budnosti traje otprilike dva sata). Većina dojenčadi se noću još dva do tri puta budi za hranjenje. Ako vaše dojenče spava šest sati u komadu bez buđenja znajte da ste jedni od najnaspavanijih mladih roditelja jer većina dojenčadi toliko dugo odspavaju tek u dobi od pet do šest mjeseci, a neki tek nakon prve godine.
Unatoč tome da se djetetov ritam spavanja normalizirao, pomognite mu kod razlikovanja dana (stan neka bude svijetli, okolina ne treba biti pretiha ili premirna, razgovarajte i bavite se s njim) i noći (zatamnjena tiha soba, prematanje i hranjenje bez razgovora).

Dojenče tijekom spavanja
Dok spava dojenče obrađuje i uređuje nove spoznaje koje je dobilo u vrijeme budnosti jer tada nije bilo vremena zbog mnoštva informacija. Spavanje je bitno za djetetov razvoj jer kvaliteta i količina spavanja utječu na aktivnost i raspoloženje, utječu na raspoloženje budnog dojenčeta. Odmoreno dojenče se s veseljem igra i preko igre uči, nenaspavano dojenče je nervozno i razdražljivo i igra ne privlači njegovu pažnju.
Za vrijeme spavanja izlučuje se najveći dio hormona za rast tako da dok spavaju djeca rastu u dužinu.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img