cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Igrajmo se

calendar-img

Najbolja zabava za dojenče
Za dojenče je najbolja zabava druženje s roditeljima. Uživa u dodirima, razgovoru, osmijesima, pjevanju, gledanju u oči – zadovoljno je ako može biti u vašoj blizini. Na taj način dojenče se odjednom igra, uči i upoznaje s roditeljima.
Dojenčetovu zibaljku ili košaru stavite u sobu gdje obitelj najčešće boravi. Kod svakodnevnih poslova možete razgovarati s njim i dojenče neće nikada biti usamljeno.
S oduševljenjem će promatrati igračke živih boja koje ste mu objesili iznad krevetiće. Pokušat će dodirnuti ih ali još neće biti previše uspješno. Simpatičnu igračku možete s malo mašte od uzice, vješalice i običnih igračaka izraditi i sami. Vaše dojenče će sigurno biti oduševljeno. Prema kraju drugog mjeseca dijete počinje promatrati svoje noge i ruke, uživa u trzanju nožicama i mahanju ručicama. Na taj način otkriva mogućnosti svoga tijela.

Pokažite mu stan
Razveselite ga, uzmite ga u naručje te mu pokažite stan. Neka gleda naprijed u smjeru hodanja. Priđite prozoru i pokažite mu vanjski svijet. Govorite mu imena stvari i životinja koje vidite. Kada je vrijeme lijepo, odnesite ga van da čuje zvuk okoline i da osjeti miris svježeg zraka. Ponudite mu različite predmete da ih može dodirnuti i primiti. Nježno zaplešite s njim na glazbu ili priđite s njim u naručju do prozora te mu opišite svijet. Uživat će ako ćete mu pjevati (iako niste talent), pogotovo mu se sviđa zvuk vašeg glasa, zbog toga često razgovarajte s njim, možete mu i glasno čitati.

Primjerene igračke
Dojenče najviše voli igračke živih boja, pogotovo takve koje ako ih dodirne zašume, zacvile ili zazveče (različite knjige, zvečke,...). sada počinje igračke i hvatati, zbog toga mu dajte igračke različitih materijala jer će te na taj način senzibilizirati njegov osjećaj dodira.
Iznad krevetića objesite mu vrtuljak živih boja koji će ga poticati na istezanju ruku, a nježna glazba će ga pomiriti. Za poticanje osjetila primjerene su podloge za igranje s lukovima iz kojih vise različite igračke, ogledala, zvečke, što potiče dijete da isteže ručice i pokušava hvatati igračke.

Upozorenje
Uvijek se uvjerite da su igračke kojima se igra vaše dijete sigurne i bez sitnih dijelova koje bi dijete moglo otrgnuti (postoji opasnost da se njima uguši ili ih proguta), bez oštrih rubova i iz neštetnih materijala.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img