cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje i njega

calendar-img

Sistematski pregled
U dobi od dvije godine dijete će biti ponovno naručeno na sistematski pregled. Sresti ćete djetetovog odabranog liječnika koji će dijete pregledati, ocijeniti njegov razvoj te vam prema potrebi savjetovati ili odgovoriti na vaša pitanja. Na kraju pregleda dijete će primiti četvrtu dozu cjepiva protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca), dječje paralize, haemophilusu influenzae. U Hrvatskoj je za djecu i mladež obavezno cijepljenje protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca), dječje paralize, haemophilusu influenzae tipa b, cijepljenje protiv ospica, parotitisa i rubeole, protiv hepatitisa B i tuberkuloze.

Svrha sistematskih pregleda
Svrha sistematskih pregleda je praćenje rasta i razvoja, utvrđivanje tjelesnog i duševnog zdravlja s ciljem ranog otkrivanja bolesti i smetnji da bi bili u mogućnosti ranog liječenja i rehabilitacije. Isto tako je svrha otkrivanja neugodnih socijalnih učinaka i nezdravih životnih navika u obitelji ili u okruženju u kojima dijete živi. Pregledi u predškolskoj dobi su s napunjenih 1,3, 6, 9 i 12 mjeseci starosti kao i u 2. i 4. godini. 

Briga za nježnu dječju kožu
Dječja koža je jako nježna i tanka i zato joj treba posebna njega. Bez obzira na godišnje doba treba se pobrinuti da koža vašeg dojenčeta bude primjereno zaštićena od sunca.  Odgovarajuća krema vaše dijete štiti od sunčanih zraka. Osim toga dijete ljeti štiti od isušivanja kože, a zimi spriječava oštećenja koja se mogu pojaviti kao poslijedica hladnoće i vjetra.
Da bi bila koža takva kakva treba, važna je i upotreba primjerenih sapuna. Koristite blage sapune bez dodanih mirisa a nakon kupke ili tuširanja dijete uvijek namažite vlažnom kremom.
Djeca od 2 do 3 godine već mogu koristiti balzam za usne da im po ljeti i zimi ne bi raspucale. Kupite balzam za djecu. »Šminkanje« će razveseliti osobito djevojčice. Balzam neka imaju uvijek spremljen u džepiću.  Tako će biti ponosni na svoju samostalnost i češće će ga stavljati na usne. Uvijek provjerite da je dobro zatvoren da se balzam ne bi razlio po djetetovom džepu ili ruksaku.

Zaštita oči
I oči je potrebno zaštiti od ultravioletnih zraka, jer one mogu jako ozlijediti djetetove oči. Ozlijede mogu uzokovati čak i sljepoću. Dvije do tri godine stara djeca vani će rado nositi sunčane naočale. Budite oprezni i kupite naočale sa svom potrebnom zaštitom. Najbolje će vam pri kupnji savjetovati optičar. Nikako nemojte kupovati jeftine naočale, jer možete opasnost od sunca još pojačati. Pazite i da ne kupite premale ili prevelike naočale. Materijali neka budu takvi da se prebrzo ne oštete.

Njega zubi i usne šupljine
Za mliječne zube je potrebno se brinuti  da bi ostali zdravi odnosno da će biti popravljeni. Jedino na taj način možemo očekivati da će zubi biti zdravi i stalni te da će biti skladan razvoj među čeljustima. Mliječni zub koji nije liječen može dijete jako boliti, a osim toga predstavlja izvor štetnih bakterija i za ostale zube i zubno tkivo. Bakterije mogu preko takvog zuba dospjeti u krvotok i preko krvi u cijeli organizam. Zub koji se ne može popraviti obično se izvadi. To se ponekad napravi nekoliko godina prije njegovog prirodnog ispadanja, što može dovesti do nepravilnog izraštanja stalnih zubi. Dijete s pokvarenim zubima može imati loš zadah, teško artikulira neke glasove pri govoru, što može za poslijedicu imati odbojnost vršnjaka. Kada roditelji vode dijete kod zubara samo ako ga nešto boli, dijete će teško postići povjerljiv i opušten odnos prema zubaru.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img