cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Razvojne faze

calendar-img

Odnos prema vršnjacima
Dijete voli biti u društvu svojih najbližih i veselo je ako mu se pridružite u igri. Još se ne zna igrati s drugom djecom. Djeca s navršenih jedanaest mjeseci mogu se igrati jedan kraj drugog, ali još uvijek će se igrati svatko za sebe. To ne znači da ne može doći do svađe. Dijete naime ne razumije da ne može imati igračku kojom se igra drugo dijete jer još ne zna dijeliti stvari. Usredotočeno je samo na sebe i svoje želje i potrebe. Ne zna se još uživjeti u osjećaje drugih ljudi.

Motorika ruku
Pogledajmo sada što već mogu male ručice. Držanje žlice je pravi izazov pa mu dozvolite vježbati iako će više hrane završiti na odjeći, namještaju i podu nego u ustima. Iako prima žlicu i druge predmete s obje ruke, već se pokazuje dominantnost jedne ruke (obično desne). Uz malu pomoć sada već zna lijepo piti iz šalice, pomaže pri oblačenju i zna mahnuti PA-PA.

Već stojim
Većina djece od 11-12 mjeseci starosti samostalno stoji nekoliko sekundi jer još ima problema s ravnotežom. Većina prohoda između 12. i 15. mjeseca a pritom imaju ruke uzdignute zbog održavanje ravnoteže. Hod s izmjeničnim gibanjem ruku i nogu većina savlada u drugoj polovici druge godine. Kao što vidite, nema potrebe brinuti ako vaše dijete još nije prohodalo.
Dijete koje hoda uz potporu ima sve više samopouzdanja i zato se već usudi malo udaljiti. S vremenom će koračati tako da se za potporu drži samo jednom rukom da si pomogne ravnotežu. Najednom će se pustiti i zakoračiti svoje prve korake potpuno samostalno što ste tako željno očekivali. Za djetetovu »tjelovježbu« u tom trenutku ne morate brinuti jer je toliko oduševljen samostalnim kretanjem kroz prostor da će većinu vremena provesti u gibanju. Ipak se svaki dan potrudite (ako je primjereno vrijeme) naći vrijeme za različite aktivnosti na svježem zraku. Može se igrati na travi pred kućom ili u parku, a radovat će ga igra u pješčaniku ili u bazenu.

Govor
U ovoj dobi već dijete izgovara prve prave riječi, najčešće su to mama, tata, auto, imena životinja i hrane. Prepoznaje i razumije mnogo više pojmova, prosječno između dvadeset i pedeset. Odaziva se na jednostavne naputke, posebno ako su povezani s gestama (npr. dođi mami, pokaži pa-pa...).
Do kraja prve godine razviju se samoglasnici i suglasnici P, B, M, N, J, T, D, G i V. Ostali suglasnici će se razviti kasnije, kod većine do pete godine.
Nemojte uspoređivati govor svog djeteta s govorom njegovih vršnjaka. Moguće su vrlo velike razlike kod pojedine djece u razvoju govora.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img