cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje i njega

calendar-img

Zubi
Između 6. i 12. mjeseca, odnosno kada djetetu izraste prvi zub, možete posjetiti zubara koji će vas savjetovati u vezi pravilne prehrane i higijene te vas upozoriti na moguće posebnosti kod vašeg djeteta. Zube počinjemo čistiti odmah čim narastu. Na početku možemo upotrijebiti mekanu krpu ili gazu koju umočimo u vodu i ovijemo oko prsta ili možemo upotrijebiti gumeni napršnjak. Kasnije počinjemo koristiti primjerenu zubnu četkicu, ali bez zubne paste. (više o tome  možete pročitati u prijašnjim mjesecima)

Ako još dojite nemojte prestati zbog nicanja zubi. Ako vas dijete ugrize, trebate znati da to nije napravilo namjerno. Dojenje prekinite i recite odlučno NE. Dojenče će iz tona glasa shvatiti da to što je napravilo nije dobro.

Njega bolesnog djeteta
Bolesno dijete je zahtjevnije, lošijeg raspoloženja i više plače te zbog toga trebamo biti strpljiviji i oprezniji nego inače. Iako ima visoku temperaturu ne puštajte ga u njegovoj sobici samog, nego mu pripremite ležište tamo gdje se zadržavate. Tako neće biti osamljen i možete ga imati pod stalnim nadzorom. Pri visokoj temperaturi je važno da pretjeranim grijanjem prostora ili pretjeranim odijevanjem ne pregrijavate dijete. To može uzrokovati konvulziju. Neka pije puno tekućine i neka liže ledene lizalice. Ako nema apetita, ne brinite, važno je da dovoljno pije inače može dehidrirati.

Visoka temperatura
Normalna tjelesna temperatura djeteta je 37 stupnja C i povremeno varira. Temperatura je najčešći simptom bolesti kod djece koji se pojavljuje kod zaraznih i nezaraznih bolesti. Temperaturu trebamo izmijeriti ako nam se dijete čini vruće (to osjetimo ako mu dodirnemo čelo). Mjerimo ispod pazuhe a ne u ustima (tamo je temperatura viša za 0,6 stupnjeva C).
Visoka temperatura je znak da se tijelo bori sa zarazom. Snižavamo ju time da dijete skinemo tj. odijenemo u laganu odjeću te ga pokrijemo samo s plahtom. Soba treba biti hladna.  Djetetu damo dozu paracetamola primjerenu za njegovu dob. Kod svake visoke temperature nazovite djetetovog pedijatra te se savjetujte s njim.

Što je paracetamol?
Paracetamol u obliku čepića ili sirupa snižava povišenu tjelesnu temperaturu i olakšava odnosno otklanja blage do umjerene bolove. Koristi se kod dojenčadi s temperaturom i/ili bolovima, npr. kod povišene tjelesne temperature, poslije cijepljenja, pri gripi, prehladi, glavobolji. Dobije se u ljekarni bez recepta. Paracetamol možete dobiti u čepićima, ali ne smijete ga djetetu davati zajedno s drugim lijekovim koji sadržavaju paracetamol. Nuspojave su rijetke i obično blage, važno je da prije upotrebe dobro pročitate upute za korištenje te ih dosljedno poštujete.

Još o antibioticima
Antibiotici ne djeluju protiv svih bolesti. Uništavaju bakterije, a li ne i viruse, zbog toga moramo kod virusnih bolesti (prehlada, peta bolest, viroze,...) jednostavno pričekati dok ne prođu. Propisane lijekove brižno dozirajte i nemojte ih mješati u piće ili hranu jer možda neće popiti ili pojesti sve.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img