cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

ruska plava macka

clock-img

08.02.2011, 19:48

clock-img

mama mery

pencil-img

5395

nisam ljubitelj maca vise volim pse ali ova macka mi je prekrasna i rado bi je htjela imati
dali je ntako ima ili zna nekoga tako je ima, i zanima me koliko kosta takva macauser posted image

clock-img

08.02.2011, 19:49

clock-img

mama mery

pencil-img

5395

clock-img

08.02.2011, 20:55

clock-img

ikica84

pencil-img

3720

ima je moja prijateljica,divna je ali je agresivna i sa njom se nikad ne zna...voli samo jednog ukucanina a sa ostalima je na oprezu...
ne znam nista o toj vrsti samo znam iz price moje prijateljice!
nadam se da neko zna vise o njima user posted image

ANDREJ 02.01.2010.
VIKTOR 24.09.2011.
mamine srece najveceeeeeee!!!!

clock-img

08.02.2011, 21:01

clock-img

cuba

pencil-img

21489

Ja ti zbilja ne znam ništa vezano za tu macu ali mi izgleda jako zločestouser posted image

Roko i Dino user posted image

clock-img

08.02.2011, 21:04

clock-img

ikica84

pencil-img

3720

bas je zlocesta ova sto ja znam,pogled joj je opasan user posted image
ja ti ne preporucila...uzmi neku domacu bolje je.

ANDREJ 02.01.2010.
VIKTOR 24.09.2011.
mamine srece najveceeeeeee!!!!

clock-img

08.02.2011, 21:59

clock-img

mama mery

pencil-img

5395

IZVORNA PORUKA: ikica84

bas je zlocesta ova sto ja znam,pogled joj je opasan user posted image
ja ti ne preporucila...uzmi neku domacu bolje je.

domace mi nisu forauser posted image a nisu mi ni privlacne ja bi ovu prelijepa mi jeuser posted image
meni izgleda slatko i umoljeto a ne zlocastouser posted image

clock-img

08.02.2011, 22:01

clock-img

danery

pencil-img

10504

meni je prekrasna...

...bejb...our be(a)st.....

....mini gospa....

bogo....priti pliiiiiiiiiz,očuvaj me od baba u životu,od ostalog ću se sama čuvati..... ;)

clock-img

08.02.2011, 22:01

clock-img

CallamityJane

pencil-img

11119

I meni je zaista "spesl" user posted image

clock-img

08.02.2011, 22:02

clock-img

mama mery

pencil-img

5395

Modre mačke osvojile svijet

U Hrvatskoj ih ima dosta, a, između ostalih, ima je i predsjednica zagrebačkog Felinološkog društva dr. Miroslava Stiplošek, koja je, na žalost, na nekoliko zadnjih izložbi svoje ljubimice izlagala samo u kategoriji izvan konkurencije.

Ruska modra mačka, kako joj i ime kaže, najvjerojatnije potječe iz Rusije, iako se porijeklo ove vrste, kao i mnogih drugih ne može sa sigurnošću utvrditi. Prije dvjestotinjak godina u području Archangelska, luke na Bijelom moru, postojale su mačke plavog krzna.

Sredinom 19. stoljeća engleski trgovci te su mačke donijeli u Britaniju i tamo ih pokazivali pod imenom ruska kratkodlaka mačka, malteška plava ili archangel plava.

Ruska modra mačka zbog toga je bila godinama oštećena.

No 1912. godine ustanovljena je posebna skupina za izlaganje stranih vrsta mačaka i zahvaljujući tome ruska modra je spašena od izumiranja. Ali povijesni joj događaji i nisu bili baš skloni pa je nakon Oktobarske revolucije, odnosno dolaska komunizma na vlast u Rusiji, Britanija zazirala od svega što je rusko.

Zbog toga je od tada pa sve do 1939. godine ruska modra mačka izlagana pod imenom Blue Foreign. Drugi svjetski rat zamalo je definitivno uništio tu lijepu vrstu. Preživjelo je svega nekoliko primjeraka.

Uzgajivači su, da bi spriječili pretjerano parenje među srodnicima morali ''uvesti stranu krv'', odnosno spariti mačke s drugom vrstom. Izbor je pao na sijamsku mačku plavih oznaka, zbog čega su ruske modre mačke postajale elegantnije od predaka.

Krzno im je bilo glađe i slegnutije, čime njihovi ljubitelji nisu bili zadovoljni. Stoga je sredinom šezdeset_ih godina prošlog stoljeća skupina uzgajivača zajedničkim snagama odlučila uzgojiti tradicionalni, prepoznatljivi tip ruske modre mačke.

Danas je to mačka jedinstvenog karaktera i izgleda, a nakon pada željezne zavjese postale su dostupne i izvorne krvne linije iz Rusije i ostalih istočnih zemalja. Elegantnog izgleda, neobične boje krzna i blistavih zelenih očiju, plijeni pažnju mnogih.

Voli miran život i izuzetno je privržena ljudima s kojima živi u kućanstvu. Ponekada su vrlo zaigrane i takve ostaju do starosti, ali unatoč tome po prirodi su vrlo tihe. Spremne su sate i sate kunjati na nekom udobnom mjestu, najradije u krilu vlasnika.

Mrze buku i galamu i zato im život može biti jako naporan ukoliko se nađu u obitelji s malom djecom. Vrlo su stidljive pred nepoznatim ljudima pa stoga, kad u kuću dođu gosti one nestaju – traže najdublje kutke kako bi se sakrile.

Isto tako ne vole kad ih nepoznati ljudi uzimaju u ruke i glade. No ni tada se neće braniti ispruženim pandžama, za to su prenježne, ali će pronaći načina da pokažu što im se sviđa, a što ne. Tihe su i odlično se slažu s drugim mačkama i psima.

Krzno tih mačaka ne zahtijeva posebnu brigu – sve što treba je povremeno krzno iščetkati mekom četkom, nikako gumenom ili metalnom koje mogu oštetiti meko potkrzno. Uz to povremeno je potrebno čišćenje ušiju i podrezivanje vrhova pandži.

Ako želite rusku modru mačku najbolje je nabaviti ju od provjerenog uzgajivača, a dobra prilika su i izložbe na kojima se znaju pojaviti i mali mačići spremni za novi dom. Ukoliko takvi mačići na izložbi postignu i dobre ocjene, nemojte se premišljati.

Elegantna mačka, dugačkih nogu i malih ovalnih šapica bit će vam idealan sustanar. Krzno ruske modre mačke izuzetno je meko, na dodir poput pliša i razlikuje se od krzna svih drugih vrsta. Važno je također napomenuti da je uzgojena i dugodlaka inačica te vrste pod nazivom Nebelung.

user posted image

< Poruku je uredio mama mery -- 8.2.2011 22:05:09 >

clock-img

08.02.2011, 22:03

clock-img

mama mery

pencil-img

5395

na googlu su mi sve strai oglasi user posted image za macke nisam nasla ni jedan noviji od 2007guser posted image

clock-img

08.02.2011, 22:07

clock-img

danery

pencil-img

10504

ima na njuškalu rusko plavo mače,6 mj,1700 kn,oglas od 19.1.2011.

....mini gospa....

bogo....priti pliiiiiiiiiz,očuvaj me od baba u životu,od ostalog ću se sama čuvati..... ;)

clock-img

08.02.2011, 22:09

clock-img

mama mery

pencil-img

5395

IZVORNA PORUKA: danery

ima na njuškalu rusko plavo mače,6 mj,1700 kn,oglas od 19.1.2011.

stavis linkuser posted image

clock-img

08.02.2011, 22:10

clock-img

pincirotvajler

pencil-img

12489

meni je isto lijepa,al to nebu imalo veze ak bu nasilna user posted image
pa ima valjda neka uzgajivačnica u rh

"Ljubav je slijepa i zbog toga joj je tako izoštreno čulo dodira."

clock-img

08.02.2011, 22:14

clock-img

mama mery

pencil-img

5395

nasla sam uzgajivace u srbiji ali stari postovi i cijena je 500€ to mi je puno za sada jer kupujemo plac user posted image
dali smo kaparu user posted image

clock-img

08.02.2011, 22:14

clock-img

danery

pencil-img

10504

http://www.njuskalo.hr/macke/macici-plave-ruske-macke-1.5mj-stari-muski-oglas-1564684

....mini gospa....

clock-img

08.02.2011, 22:17

clock-img

mama mery

pencil-img

5395

hvala srce siuser posted image

Zadnji članci

article-img