cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Biljka VRKUTA

  
clock-img

21.11.2011, 12:20

clock-img

andydea

pencil-img

4754

VRKUTA ,gospin plašt, virak.
Alchemilla vulgaris .
VRKUTA ( Gospin plašt) - Alchemilla vulgaris L.
Ostale vrste: Srebrna vrkuta * ( Alchemilla alpina), A. hybrida L (Mill) – križani gospin plašt, A. hoppeana (Rchb) – Hopov gospin plašt – koje su također ljekovite.
Porodica: ruže (Rosaceae)
Ostali nazivi: virak, lava, lavska noga, rosanica, rosnik, plahtica, obična vrkuta, navadna plahtica…
Opis biljke: Sam narodni naziv govori da je velika pomoć ženama - skoro da se ne može nabrojati za što je sve ljekovita. Stanište: raste divlje, po kamenitim i neplodnim mjestima, a uzgaja se i u vrtovima.
Raste u predalpskim područjima već na visini od 600 do 700 m. Njegova su prava domovina prave alpske sjenokoše gdje raste zajedno sa sjajnom vrkutom koja je ljepša, vrlo skromna i bez velikih zahtjeva pa raste na kamenitoj, siromašnoj zemlji. Običan virak više voli masnije zemljište, unatoč jednostavnom izgledu. To je trajna zeljasta biljka slična grmu , visoka oko 40 cm., čiji izdanci plavozelene boje kasnije postaju crvenosmeđi i kudravo dlakavi. Krupni okrugli listovi su naizmjenično postavljeni na peteljkama i dlakavi, sa 7-11 režnjeva, zupčasti na rubu na čijim se dlačicama , kao na trepavicama zadrže kapi rose ili kiše, prelijevajući se divnim bojama, odatle i ime - alchemilla!
Cvjetići su mali, žućkastozeleni, tvore na kraju stabljike neku vrstu štitca. Korijen i biljka su bez mirisa , gorki i stežu usta. Cvat se ne oplođuje, pa se gospin plašt množi nespolnim načinom – širenjem korijenja.
Povijest: U lisnome lijevku gospina plašta noću se nakupi rosa , a alkemičari - na koje upućuje i prvi dio botaničkog naziva – u davnini su tu bistru kap nazivali «nebeskom vodicom», pa je uzimali za tajno stvaranje «kamena mudraca» i pretvaranje običnih kovina u zlato.
Davni su narodi vjerovali da je ova biljka da je ova biljka najljekovitija ako se ubere noću kad je Mjesec u posljednjoj četvrti. Germani su biljci dali ime po svojoj božici prirode - Frigge, Slaveni možda po svojoj božici Vesni, (božici proljeća), ali je s pokrštavanjem potisnuto svako «pogansko» ime. Zamijenila ga je Bogorodica. Otud i gospin plašt. U Francuza se naziva «manteau de Notre-Dame». Na Islandu je gospin plašt sveta biljka.
Paracelsus i kasniji znalci hvalili su gospin plašt kao «čudesnu travu», a sok kao dragocjeni melem za rane.
Kemijski sastav: sadrži minerale, organske tvari , neki saponin, gorku tvar, biljno ulje i smolu te tanine. Također sadrži flavonoide, fitosterine, salicilnu kiselinu u tragovima, a značajno je da tanini iz gospinog plašta djeluju blago a svejedno imaju jako ljekovito djelovanje.
Ljekoviti dio biljke: za lijek se prije cvatnje skupljaju listovi i mlade grančice. ( VI – VIII ) . Ubire se i cijela biljka bez korijena. Ljekoviti su svi nadzemni dijelovi, beremo ih u vrijeme cvatnje, a listove možemo brati i kasnije.

Ljekovito djelovanje: Ona skuplja i zateže tkivo, zato je izrazita taninska droga, ujedno je i adstrigens i tonik.
Potpomaže izbacivanje vode iz organizma, jača srčani mišić, liječi upale, čireve, čak i ako su zapušteni. Kod slabunjave djece - i odraslih - djeluje protiv mišićne slabosti i slabosti udova – doduše neznatno, ali ipak korisno pomoćno sredstvo, koje je neškodljivo, i treba ga piti najmanje godinu dana. Vrkuta je vrlo ljekovita biljka, preporučuje se kod niza bolesti - sve ženske bolesti: poteškoće u vrijeme klimakterija, menstruacijske tegobe, bijelo pranje, bolovi u trbuhu, povrede nakon poroda, mlitavi trbuh nakon teškog poroda, spuštena maternica, preponske kile; vrkutom se jača stjenka maternice i time sprečava pobačaj, ona liječi zapuštene čireve, gnojne rane, ubode i posjekotine te groznicu uslijed povreda, liječi epilepsiju, jača mišice kod djece, zaustavlja povećanje šećera u krvi i zakrečenje krvnih žila;
liječi upalu dišnih organa, zaustavlja krvarenje desni poslije vađenja zuba, umanjuje bolove kod gihta i reume i dr.
Najnovija znanstvena istraživanja pokazala su da neke tvari u gospinom plaštu čak sprečavaju rast stafilokoka – bakterije koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Japanski znanstvenici su otkrili da tvar iz vrkute (agrimonin) zaustavlja rak dojke!
Vrkuta jača i na taj način što djeluje protiv malokrvnosti. Ipak treba istaknuti najvažnije: vrkuta liječi pojačani sekret, bolne menstruacije, koje i regulira, a pospješuje i olakšava porođaj. Pomaže kako u klimakteričnim, tako i u pubertetskim smetnjama (za ove zadnje pije se čaj od vrkute i hajdučke trave, u omjeru 1:1).Ne smiju je uzimati oni koji boluju na zuč ili imaju gastro probleme.
Kod djece vrkuta prekida proljev bez ikakvih neugodnih pojava.
Kod žena koje se teško porađaju liječi slabost maternice, a zaštita je i od pobačaja. Bilo bi poželjno da svaka buduća majka od trećeg mjeseca trudnoće pije čaj od ove biljke. Kad se pomiješa sa rusomačom (hoću-neću travom) (Capsella bursa-pastoris) vrkuta predstavlja univerzalan lijek protiv svih ženskih bolesti, čak i protiv ispadanja maternice.
U tim slučajevima pije se čaj od svježe ubrane vrkute, i to četiri puta na dan, ali gutljaj po gutljaj. U isto vrijeme treba masirati te dijelove tinkturom od spomenute rusomače- (Capsella bursa-pastoris). Utrljavanje se vrši odozdol prema gore. Dobro je da se terapija dopuni kupkom od hajdučke trave, koja se pravi od 100 gr ove biljke i koristi 3 puta nedjeljno. (Ista kupka se može koristiti dva puta).
Poznavaoci kažu da "Dvije trećine ginekoloških operacija bilo bi nepotrebno ako bi na vrijeme i to u dužem vremenskom periodu pacijentkinje uzimale gospin plašt, ona liječi sve bolesti donjeg dijela tijela, upale, čireve i prelome.
Svaka žena bi posle porođaja trebala piti čaj od gospinog plašta. Izvana, smrvljena i kao oblog, ova biljka liječi rane, ubode i posjekotine... ojačava djecu kojoj su, iako se dobro hrane, slabi mišići".
Vrkuta je odlična i kao sredstvo protiv debljine, dovoljna je količina od 2-3 šalice na dan, i vitka linija je osigurana.
MJERE OPREZA I UPOZORENJA: osobama koje imaju probleme sa želucem, jetrima ili žuči, ne preporučuje se uzimanje pripravaka od vrkute!
RECEPTI:
Čaj: 1 čajna žličica vrkute prelije se šalicom vrele vode i ostavi da odstoji 5-10 minuta. Pije se uvijek u gutljajima. Doza je 2 šalice na dan, a poslije porođaja se pije puno čaja prvih 8-10 dana.
Uvarak: u litri vode skuhati 30-50 grama osušene biljke bez korijena - za dvojaku primjenu: protiv bijelog pranja /ispiranje/ i crijevnih katara /klistir/.
Naljev: u razmjeru šalica vode na tri žličice osušenog lišća preliti biljnu masu vrelom vodom. Neka odstoji 10 minuta. Ocijeđeni čaj piti po tri šalice dnevno.
ČAJ II - 3 velike žlice svježe ili suhe vrkute preliju se litrom vrele vode i nakon 20 minuta se procijedi; popije se tijekom dana vrlo topao; posebno se preporučuje trudnicama jer im olakšava porod.
Opisani je čaj vrlo djelotvoran kod analnog i vaginalnog svrbeža, a pije se 3-4 šalice dnevno; istovremeno se tim čajem ispiru dotična mjesta. Isti se čaj rabi i za ispiranje gnojnih rana, vlažnih ekcema i upaljenih očiju.
Ako tom čaju dodamo malo orahova lišća, dobivamo izvanredni lijek protiv krvarenja, posebno poslije prometnih udesa. Pije se 3-4 šalice dnevno, tijekom dva tjedna. Istovremeno se preporučuje i kupelj od vrkute.
ČAJ OD SREBRNE VRKUTE - l veliku žlicu suhih listova srebrne vrkute prelijemo s 1/4 l hladne vode, ostavimo da zakipi i nakon 15 minuta procijedimo. Dnevno se popije 1/4 l toga čaja, kao lijek koji jača srce i slabe mišice kod djece te pospješuje izlučivanje vode iz tijela. Tom čaju, uglavnom radi poboljšanja okusa, redovito dodamo malo matičnjaka i metvice.
ČAJNA MJEŠAVINA - u jednakim dijelovima vrkuta i rusomača: 2 velike žlice te mješavine preliju se s l litrom vrele vode i nakon 5 minuta se procijedi; pijemo ga l litru na dan, vrlo toploga tijekom 2 tjedna, kao izvanredan lijek za jačanje mišića i svih mišićnih oboljenja pa čak i kod multiple skleroze. Važno je da ovaj čaj piju djeca sa slabim mišićima. Tada će se dobro razvijati. Istovremeno se preporučuje kupelj od uvarka vrkute.
ČAJNA MJEŠAVINA - u jednakim dijelovima vrkuta, gospina trava, metvica, mrtva kopriva i stolisnik: l žlica te mješavine prelije se l litrom vrele vode i nakon 3 minute se procijedi i stavi u termos-bocu. Ta se količina čaja popije tijekom dana, a kura traje 2 tjedna; izvanredan je lijek za čišćenje krvi.
ČAJNA MJEŠAVINA II- u jednakim dijelovima vrkuta i stolisnik: 3 velike žlice te mješavine preliju se l litrom vrele vode i nakon 20 minuta se procijedi; popije se tijekom dana vrlo toplo, kao izvanredan lijek za reguliranje menstruacije, posebno ako mlade djevojke usprkos lijekovima nemaju menstruaciju.
KUPELJ - 200 g suhe ili svježe vrkute prokuha se u 3 l vode i izlije u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se ostaje 10-20 minuta i odlazi u krevet.
MAST : Protiv svrbeža stidnice upotrebljava se mast pripremljena od 2 grama vodenog ekstrakta gospinog plašta, 10 g
Caj: 1 cajna kašicica vrkute prelije se šoljom kljucale vode i ostavi da odstoji 5-10 minuta. Pije se uvek u gutljajima. doza je 2 šolje na dan, a posle porodjaja se pije puno caja prvih 8-10 dana. VRKUTA ,gospin plašt, virak.
Alchemilla vulgaris .
VRKUTA ( Gospin plašt) - Alchemilla vulgaris L.
Ostale vrste: Srebrna vrkuta * ( Alchemilla alpina), A. hybrida L (Mill) – križani gospin plašt, A. hoppeana (Rchb) – Hopov gospin plašt – koje su također ljekovite.
Porodica: ruže (Rosaceae)
Ostali nazivi: virak, lava, lavska noga, rosanica, rosnik, plahtica, obična vrkuta, navadna plahtica…
Opis biljke: Sam narodni naziv govori da je velika pomoć ženama - skoro da se ne može nabrojati za što je sve ljekovita. Stanište: raste divlje, po kamenitim i neplodnim mjestima, a uzgaja se i u vrtovima.
Raste u predalpskim područjima već na visini od 600 do 700 m. Njegova su prava domovina prave alpske sjenokoše gdje raste zajedno sa sjajnom vrkutom koja je ljepša, vrlo skromna i bez velikih zahtjeva pa raste na kamenitoj, siromašnoj zemlji. Običan virak više voli masnije zemljište, unatoč jednostavnom izgledu. To je trajna zeljasta biljka slična grmu , visoka oko 40 cm., čiji izdanci plavozelene boje kasnije postaju crvenosmeđi i kudravo dlakavi. Krupni okrugli listovi su naizmjenično postavljeni na peteljkama i dlakavi, sa 7-11 režnjeva, zupčasti na rubu na čijim se dlačicama , kao na trepavicama zadrže kapi rose ili kiše, prelijevajući se divnim bojama, odatle i ime - alchemilla!
Cvjetići su mali, žućkastozeleni, tvore na kraju stabljike neku vrstu štitca. Korijen i biljka su bez mirisa , gorki i stežu usta. Cvat se ne oplođuje, pa se gospin plašt množi nespolnim načinom – širenjem korijenja.
Povijest: U lisnome lijevku gospina plašta noću se nakupi rosa , a alkemičari - na koje upućuje i prvi dio botaničkog naziva – u davnini su tu bistru kap nazivali «nebeskom vodicom», pa je uzimali za tajno stvaranje «kamena mudraca» i pretvaranje običnih kovina u zlato.
Davni su narodi vjerovali da je ova biljka da je ova biljka najljekovitija ako se ubere noću kad je Mjesec u posljednjoj četvrti. Germani su biljci dali ime po svojoj božici prirode - Frigge, Slaveni možda po svojoj božici Vesni, (božici proljeća), ali je s pokrštavanjem potisnuto svako «pogansko» ime. Zamijenila ga je Bogorodica. Otud i gospin plašt. U Francuza se naziva «manteau de Notre-Dame». Na Islandu je gospin plašt sveta biljka.
Paracelsus i kasniji znalci hvalili su gospin plašt kao «čudesnu travu», a sok kao dragocjeni melem za rane.
Kemijski sastav: sadrži minerale, organske tvari , neki saponin, gorku tvar, biljno ulje i smolu te tanine. Također sadrži flavonoide, fitosterine, salicilnu kiselinu u tragovima, a značajno je da tanini iz gospinog plašta djeluju blago a svejedno imaju jako ljekovito djelovanje.
Ljekoviti dio biljke: za lijek se prije cvatnje skupljaju listovi i mlade grančice. ( VI – VIII ) . Ubire se i cijela biljka bez korijena. Ljekoviti su svi nadzemni dijelovi, beremo ih u vrijeme cvatnje, a listove možemo brati i kasnije.

Ljekovito djelovanje: Ona skuplja i zateže tkivo, zato je izrazita taninska droga, ujedno je i adstrigens i tonik.
Potpomaže izbacivanje vode iz organizma, jača srčani mišić, liječi upale, čireve, čak i ako su zapušteni. Kod slabunjave djece - i odraslih - djeluje protiv mišićne slabosti i slabosti udova – doduše neznatno, ali ipak korisno pomoćno sredstvo, koje je neškodljivo, i treba ga piti najmanje godinu dana. Vrkuta je vrlo ljekovita biljka, preporučuje se kod niza bolesti - sve ženske bolesti: poteškoće u vrijeme klimakterija, menstruacijske tegobe, bijelo pranje, bolovi u trbuhu, povrede nakon poroda, mlitavi trbuh nakon teškog poroda, spuštena maternica, preponske kile; vrkutom se jača stjenka maternice i time sprečava pobačaj, ona liječi zapuštene čireve, gnojne rane, ubode i posjekotine te groznicu uslijed povreda, liječi epilepsiju, jača mišice kod djece, zaustavlja povećanje šećera u krvi i zakrečenje krvnih žila;
liječi upalu dišnih organa, zaustavlja krvarenje desni poslije vađenja zuba, umanjuje bolove kod gihta i reume i dr.
Najnovija znanstvena istraživanja pokazala su da neke tvari u gospinom plaštu čak sprečavaju rast stafilokoka – bakterije koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Japanski znanstvenici su otkrili da tvar iz vrkute (agrimonin) zaustavlja rak dojke!
Vrkuta jača i na taj način što djeluje protiv malokrvnosti. Ipak treba istaknuti najvažnije: vrkuta liječi pojačani sekret, bolne menstruacije, koje i regulira, a pospješuje i olakšava porođaj. Pomaže kako u klimakteričnim, tako i u pubertetskim smetnjama (za ove zadnje pije se čaj od vrkute i hajdučke trave, u omjeru 1:1).Ne smiju je uzimati oni koji boluju na zuč ili imaju gastro probleme.
Kod djece vrkuta prekida proljev bez ikakvih neugodnih pojava.
Kod žena koje se teško porađaju liječi slabost maternice, a zaštita je i od pobačaja. Bilo bi poželjno da svaka buduća majka od trećeg mjeseca trudnoće pije čaj od ove biljke. Kad se pomiješa sa rusomačom (hoću-neću travom) (Capsella bursa-pastoris) vrkuta predstavlja univerzalan lijek protiv svih ženskih bolesti, čak i protiv ispadanja maternice.
U tim slučajevima pije se čaj od svježe ubrane vrkute, i to četiri puta na dan, ali gutljaj po gutljaj. U isto vrijeme treba masirati te dijelove tinkturom od spomenute rusomače- (Capsella bursa-pastoris). Utrljavanje se vrši odozdol prema gore. Dobro je da se terapija dopuni kupkom od hajdučke trave, koja se pravi od 100 gr ove biljke i koristi 3 puta nedjeljno. (Ista kupka se može koristiti dva puta).
Poznavaoci kažu da "Dvije trećine ginekoloških operacija bilo bi nepotrebno ako bi na vrijeme i to u dužem vremenskom periodu pacijentkinje uzimale gospin plašt, ona liječi sve bolesti donjeg dijela tijela, upale, čireve i prelome.
Svaka žena bi posle porođaja trebala piti čaj od gospinog plašta. Izvana, smrvljena i kao oblog, ova biljka liječi rane, ubode i posjekotine... ojačava djecu kojoj su, iako se dobro hrane, slabi mišići".
Vrkuta je odlična i kao sredstvo protiv debljine, dovoljna je količina od 2-3 šalice na dan, i vitka linija je osigurana.
MJERE OPREZA I UPOZORENJA: osobama koje imaju probleme sa želucem, jetrima ili žuči, ne preporučuje se uzimanje pripravaka od vrkute!
RECEPTI:
Čaj: 1 čajna žličica vrkute prelije se šalicom vrele vode i ostavi da odstoji 5-10 minuta. Pije se uvijek u gutljajima. Doza je 2 šalice na dan, a poslije porođaja se pije puno čaja prvih 8-10 dana. user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
Evo drage moje,otvorila sam ovu temu...da podjelite svoja iskustva s ovom svetom biljkom...ja sam ju otkrila uz pomoć svoje prijateljice s ovoga foruma i hvala joj na tome...Pijem ju tri puta dnevno i osjećam se super..Otkada znam za sebe imam bolne i obilne menstuacije,vječitih problema s maternicom i isjedcima...sada toga više nema...a i nadam se da će mi pomoći da uskorije vrijeme i zatrudnimuser posted image user posted image user posted image ...mnogim ženama je pomoglo....podjelite svoja iskustva,a one koje su tek sad otkrile ovaj čaj...nek odmah otrče po njega....user posted image                                                                                                                                                                                                                                                  

< Poruku je uredio andydea -- 21.11.2011 12:27:02 >


_____________________________

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006
DIAN 21.08.2012-mamin lavić (4180g,50cm)
Mrvica (anđeo)- 29.10.2013
MARIA ROSA 4.11.2014 -4,460 g, 54cm (mamina bumbarica )

clock-img

21.11.2011, 12:24

clock-img

Bebys

pencil-img

10225

Evo drage moje,otvorila sam ovu temu...da podjelite svoja iskustva s ovom svetom biljkom...ja sam ju otkrila uz pomoć svoje prijateljice s ovoga foruma i hvala joj na tome...Pijem ju tri puta dnevno i osjećam se super..Otkada znam za sebe imam bolne i obilne menstuacije,vječitih problema s maternicom i isjedcima...sada toga više nema...a i nadam se da će mi pomoći da uskorije vrijeme i zatrudnimuser posted image user posted image user posted image ...mnogim ženama je pomoglo....podjelite svoja iskustva,a one koje su tek sad otkrile ovaj čaj...nek odmah otrče po njega....user posted image



user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
radujem se radi tebe...

mislim da mi to zovemo GOSPINA TRAVA...i da sam upravo od te biljke koristila ulje...user posted image user posted image user posted image user posted image

da fantasticno je i ja je preporucam ...svima...user posted image

clock-img

21.11.2011, 12:29

clock-img

andydea

pencil-img

4754

hvala Babys...haha tek sam sad vidjela da sam 2 put kopirala!!!od viška glava ne boli....

_____________________________

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006
DIAN 21.08.2012-mamin lavić (4180g,50cm)
Mrvica (anđeo)- 29.10.2013
MARIA ROSA 4.11.2014 -4,460 g, 54cm (mamina bumbarica )

clock-img

21.11.2011, 12:32

clock-img

Bebys

pencil-img

10225

mozes urediti ako imas jos vremena ako ne ...da nema veze..od viska glava ne boli...user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

21.11.2011, 22:00

clock-img

inesica

pencil-img

877


IZVORNA PORUKA: Bebys

Evo drage moje,otvorila sam ovu temu...da podjelite svoja iskustva s ovom svetom biljkom...ja sam ju otkrila uz pomoć svoje prijateljice s ovoga foruma i hvala joj na tome...Pijem ju tri puta dnevno i osjećam se super..Otkada znam za sebe imam bolne i obilne menstuacije,vječitih problema s maternicom i isjedcima...sada toga više nema...a i nadam se da će mi pomoći da uskorije vrijeme i zatrudnimuser posted image user posted image user posted image ...mnogim ženama je pomoglo....podjelite svoja iskustva,a one koje su tek sad otkrile ovaj čaj...nek odmah otrče po njega....user posted image



user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
radujem se radi tebe...

mislim da mi to zovemo GOSPINA TRAVA...i da sam upravo od te biljke koristila ulje...user posted image user posted image user posted image user posted image

da fantasticno je i ja je preporucam ...svima...user posted image


Vrkuta i gospina trava nisu isto! Ulje s gospinom travom (kantarion) je isto fantasticna stvar, ali to nisu iste biljke.
Pohvala za ovaj tekst, odlican je!


_____________________________

Ljudi uvijek priželjkuju nekakve promjene, iako ne žele ništa mijenjati.

clock-img

21.11.2011, 23:17

clock-img

gorivo

pencil-img

9

ja je pijem od zadnjeg dana ovulacije do prvog dana menge 3 do 5 šalica na dan.ostale dane pijem marulju.nisam primjetila nikakve promjene,mada ni inače nemam nešto posebno bolne menge...

clock-img

22.11.2011, 01:17

clock-img

andydea

pencil-img

4754

Hvala Inesica,nadam se da će pomoći onima koje to trebaju....i da Bebys, Gospina trava je nešto drugo,ali slično i ljekovito...samo s drugom namjenom....danas sam išla po pola kile čaja kojeg sam prije naručila više se isplati ako ga pijete stalno...ovako je 59kn...a pojedinačno 12kn...samo za informacijuuser posted image

_____________________________

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006
DIAN 21.08.2012-mamin lavić (4180g,50cm)
Mrvica (anđeo)- 29.10.2013
MARIA ROSA 4.11.2014 -4,460 g, 54cm (mamina bumbarica )

clock-img

22.11.2011, 22:33

clock-img

inesica

pencil-img

877

Moram dodati da je meni kantarionovo ulje (jos ako imate nekog tko to doma radi, a mozete i sami) carobno!!! Zarastanje rana, manji oziljci od ozljeda i operacija (odlicno za zene s carskim rezom!) opekotine, i-iscjedak iz rodnice. Ovo zadnje nisam osobnoo probala, ali zena koja mi je pravila ulje kaze da se stavi malo ulja na tampon, i to 100% rijesi stvar. Pa sta sve inace kupujemo, i ovo bi se moglo isprobati, ne?

_____________________________

Ljudi uvijek priželjkuju nekakve promjene, iako ne žele ništa mijenjati.

clock-img

29.11.2011, 23:12

clock-img

andydea

pencil-img

4754

Cure evo samo da javim kako sam ovaj mjesec imala dosta sluzi u vrijeme ovulacije i za to mi je pomogla vrukuta...puno lakše sam imala i odnose,jer me jajnici nisu toliko boljeli....user posted image

_____________________________

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006
DIAN 21.08.2012-mamin lavić (4180g,50cm)
Mrvica (anđeo)- 29.10.2013
MARIA ROSA 4.11.2014 -4,460 g, 54cm (mamina bumbarica )

clock-img

06.12.2011, 17:42

clock-img

andydea

pencil-img

4754

Hladna nadam se da si dobila poruku....ako nisi evo pišem....da vidiš sa strane o kojoj je biljki riječ....ja bez nje ne mogu živjeti...i nadam se da sam uspjela ostati sada trudna uz nju....user posted image user posted image user posted image

_____________________________

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006
DIAN 21.08.2012-mamin lavić (4180g,50cm)
Mrvica (anđeo)- 29.10.2013
MARIA ROSA 4.11.2014 -4,460 g, 54cm (mamina bumbarica )

clock-img

06.12.2011, 18:23

clock-img

Hladna

pencil-img

1273

Andydea hvala ti user posted image

clock-img

15.12.2011, 11:17

clock-img

andydea

pencil-img

4754

ova biljka je čarobna...nakon mjesec dana korištenja...uspjela sam i ostala samuser posted image ....svima ju preporučam....i nastavljam ju piti..

_____________________________

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006
DIAN 21.08.2012-mamin lavić (4180g,50cm)
Mrvica (anđeo)- 29.10.2013
MARIA ROSA 4.11.2014 -4,460 g, 54cm (mamina bumbarica )

clock-img

25.05.2012, 13:18

clock-img

andydea

pencil-img

4754

tinyka i druge curke ovdje pročitajte...

_____________________________

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006
DIAN 21.08.2012-mamin lavić (4180g,50cm)
Mrvica (anđeo)- 29.10.2013
MARIA ROSA 4.11.2014 -4,460 g, 54cm (mamina bumbarica )

clock-img

25.05.2012, 13:20

clock-img

tinyka

pencil-img

26

thx....bacam se na čitanje user posted image

clock-img

25.05.2012, 13:22

clock-img

andydea

pencil-img

4754

user posted image user posted image user posted image

_____________________________

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006
DIAN 21.08.2012-mamin lavić (4180g,50cm)
Mrvica (anđeo)- 29.10.2013
MARIA ROSA 4.11.2014 -4,460 g, 54cm (mamina bumbarica )

clock-img

25.05.2012, 13:23

clock-img

tayanna

pencil-img

78

andydea

nisam do sad našla ovu temu,svaka čast na truduuser posted image ,svima nam sretno sa vrkuticom! user posted image

_____________________________

I will find a way to see you again

clock-img

25.05.2012, 13:36

clock-img

andydea

pencil-img

4754

Djelovanje i uporaba: ovo je izrazito taninska biljka koja se u prvom redu kroz stoljeća koristila kao biljka za rane (obične rane, zagnojenja, čireve ili kod vađenja zuba). Snažno je  protuupalna biljka za sve ženske bolesti (pogotovo vezane uz maternicu) te razne vrste krvarenja. Većinom se pripremala kao čaj ( vrlo rijetko kao prašak). Zbog obilja tanina koristi se i kod rijetke stolice (pogotovo ako je krvava). Djeluje kao regulator hormona, biljka potiče rast progesterona.
Upozorenje: obilje tanina ima svoje prednosti ali i mane. Osobe koje imaju komplikacija za žuči, želucom i jetrom trebaju jako paziti na dozu koju uzimaju ( šalica čaja takvim ljudima može pasti kao „težak kamen na želudac“ ali to isto čini i jetri). Naravno trudnice i dojilje trbaju ju uzimati u kontroliranim dozama, oprez je potreban i kod ljudi koji uzimaju sredstva protiv zgrušavanja krvi ( srčani bolesnici i tlakaši, pogotovo ako su na Maravinu). Vrkuta može kod vrlo osjetljivih ljudi pretjerano stegnuti stolicu ( u tu svrhu se vrlo često koristi kod proljeva u male djece). Kako djeluje na mišiće maternice (iako se najčešće koristi baš za te namjene) uvelike prekomjerna doza može izazvati neželjene posljedice u vidu osjećaja „stegnutosti“, pritiska genitalnih organa.
Načini primjene: vrkuta je vrlo ljekovita biljka, pogotovo je vrlo ljekovita za cijeli niz ženskih problema. Danas se većinom se koristi kao infuz, rijeđe kao tintura, prašak ili estrakt ( on se najviše  koristi kod pripreme ljekovitih biljnih vaginaleta).
Biljka za žene: stoljećima se vrkuta uspješno koristila za poteškoće vezane uz menopauzu, mentruacijske probleme ( regulira mjesečnicu, uravnotežuje hormone, pogotovo djeluje kod prevelikih krvarenja i bolnih menstruacija), olakšava porod, djeluje kao pomoć ( oralna primjena ali i vaginalno ispiranje) kod raznih vrsta iscjedaka i bijelog pranja. Njena najveća primjena je  u „davanju tonusa“ „preslaboj“ maternici ( jača stijenku maternice). Tako na neki način (uvijetno rečeno)  „štiti“ od pobačaja i olakšava porod. U tu svrhu koriste ju žene koje su imale spontane pobačaje, „nisku“ maternicu ili „nisko nose“. Iako se danas vrkuta ne istražuje puno ( niti približno dovoljno s obziroma na učinke koje joj pripisuje tradicionalna medicina) neka novija istaraživanja govore  u prilog tome da vrkuta djeluje povoljno i kod oboljena kojima su uzrok virusi. Ako to povežemo sa njenom tradicionalnom upotrebom kod oboljenja maternice (snažno regenerira i tonizira) ali i vrlo učinkovitog djelovanja na rane,  dolazimo do toga da je ovu biljku kao potrebnu pripomoć korisno koristiti kod oboljenja kojima je uzrok HPV. U tu svrhu vrlo je je uputno kombinirati sa konopljikom ( Vitex agnus castus) ali tada se obavezno morate konzultirati sa fitoaromaterapeutom jer iako ova kombinacija vrlo snažno djeluje na imunitet genitalnog područja isto tako snažno djeluje i na hormone ( a to nije područje gdje si želite sami prepisivati terapiju).
Njena duža upotreba ( kombinirana sa drugim biljnim preparatima) nikako neće odmoći ali će vrlo moguće pomoći podignuti „imunitet“ tretiranog područja. Novija istaraživanja također potvrđuju njeno antibiotsko, protubakterijsko i protugljivično djelovanje. Cijeli spektar njenog djelovanja još nije do kraja otkriven ali vjerujem da će nas ova biljke koja „čini čuda protiv neplodnosti“ još u mnogome iznenaditi. Tako su npr. japanski znanstvenici otkrili da tvar agrimonin koju sadrži vrkuta zaustavlja rast raka dojke. Općenito vrkuta je biljka broj jedan koje se trebamo sjetiti kod gljivičnih, bakterijskih i virusnih upala tijela a pogotovo genitalnog područja, kod pms-a, mioma, hormonalnih poremećaja, tegoba sa menopauzom, menstrualnih bolova i prejake menstruacije, „slabe“ i „bolesne, ispadajuće“ maternice, a učiniti će i pozitivni pomak kod endometrioze. Ovo je zaista predragocjena biljka za zdravlje žene. I za kraj nešto možda interesantno: vrkuta je stoljećima bila tajno sredstvo za dugotrajno mršavljenje.

_____________________________

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006
DIAN 21.08.2012-mamin lavić (4180g,50cm)
Mrvica (anđeo)- 29.10.2013
MARIA ROSA 4.11.2014 -4,460 g, 54cm (mamina bumbarica )

clock-img

25.05.2012, 13:37

clock-img

andydea

pencil-img

4754

tinyka nadam se da sam pomogla...ja ju pijem i u trudnoći....sretno i da što prije postanešuser posted image ...javi rezultate...

_____________________________

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006
DIAN 21.08.2012-mamin lavić (4180g,50cm)
Mrvica (anđeo)- 29.10.2013
MARIA ROSA 4.11.2014 -4,460 g, 54cm (mamina bumbarica )

clock-img

25.05.2012, 13:39

clock-img

tinyka

pencil-img

26

zanimljivo..........probat cu kupiti taj caj u vz....pitat cu u ljekarni za pocetak...pise da se ne preporuca osobama koje imaju problem sa jetrom. ja sam kao klinka preboljela hepatitis B, kad sam koristila logest, ginekologica me je zbog toga slala na vadjenje markera....moram se raspitati da li bi taj caj imao kakove neg.utjecaje na moju jetru

clock-img

28.05.2012, 11:56

clock-img

tinyka

pencil-img

26

kupila sam čaj u petak u ljekarni, 400gr za 11,50 kn, pripremam ga prema uputama na kutiji, 2 male žlice prelijem sa 2dcl vruce vode, ostavim 15 minuta pokrito....iznenadila sam se kako je zapravo blagog okusa, tj.totalno mi paše, jer sam se bojala da će biti neki odvratan......... e sad drzim fige za upali....

clock-img

28.05.2012, 12:38

clock-img

andydea

pencil-img

4754

tinyka držim ti fige i da uspiješ kao i jauser posted image user posted image user posted image

_____________________________

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006
DIAN 21.08.2012-mamin lavić (4180g,50cm)
Mrvica (anđeo)- 29.10.2013
MARIA ROSA 4.11.2014 -4,460 g, 54cm (mamina bumbarica )

clock-img

05.07.2012, 09:45

clock-img

quess

pencil-img

67

Ja pohvaljujem konopljiku, ne smije se piti sa hormonalnim tabletama al tko ne pije nek proba i sa njom:) Ja sam je pila 3 mjeseca, regulirala mi je ciklus, sluzi za vrijeme ovulacije je bilo uduplo, PMS se ublažio a o sexualnoj želji da ne govorim user posted image user posted image user posted image

clock-img

18.07.2012, 14:52

clock-img

tascha

pencil-img

89

Ma moram i ja da uzmem i da isprobam taj čaj.

clock-img

31.08.2012, 22:26

clock-img

glagla

pencil-img

151

Pozdrav...evo da i ja pohvalim ovu čarobnu biljčicu... Počela sam je piti prije dvadesetak dana...prvo zbog toga jer želim ostat trudna...da odredim plodne dane,a drugo zbog menstruacije koja mi je prepreobilna. Za menz još ne znam kako mi djeluje,jer trebam dobit tek za 10 dana. Ali šta se tiče ovulacije...tu sam skroz zadovoljna. Ja sam do sada uvijek mislila da su mi plodni dani 11 ili 12 dan...ali sad ovaj put sam točno osjetila onu ovulacijsku bol koju do sada nisam nikad osjetila...i plodna sluz se pojavila :)) Tako da sada znam da mi je plodni dan 14ti :))

_____________________________

Svu ljubav svoju
tebi sam dao dok srce diše
a ti me učiš
da ljubav znači još mnogo više..Oliver

clock-img

01.09.2012, 12:08

clock-img

Lol@

pencil-img

228

Pozzic curke,bas odlicna tema...jer se vec mjesec dana razmisljam da li da pocnem s koristenjem vrkute uz marulju...pa vjerovatno da cu se ipak odluciti da krenem s tim prirodnim,iako nisam sigurna jel to probematicno piti uz lijekove za zeludac? Ak netko zna nek slobodno kaze user posted image

_____________________________

Žena sam!

Mogu sve! <3