IZVORNA PORUKA: Kejt
Što se krštenja tiče: po meni je potpuno besmisleno krstiti dijete, ako ga nećeš odgajati u vjeri. Upravo to odgajanje u vjeri svoga djeteta obećaješ na krštenju. Da se razumijemo, ne osuđujem nikoga, ni one koji ne idu u crkvu ni one koji ne vjeruju. Ali krstiti dijete samo da bi bilo kršteno je totalna glupost.
Za mene ovo nisu prazne riječi. Ja se trudim svoje dijete odgajati u vjeri onako kako su mene i mm odgojili naši roditelji.
Krštenje svoga djeteta ne tražimo zbog običaja ili zbog ljudskog obzira, nego krštenje želite i tražite iz vlastitog uvjerenja o koristi i potrebi tog prvog
Ovako, u načelu se slažem sa tvojim stajalištem....Stoji....
Međutim, što znači odgajati dijete u vjeri???
1. da ide svaku nedjelju na misu da poslije mise ode s prijateljima i vani po ulici se svađa s frendom i prostači
2. da ne ide na misu, a bude uzoran, ukoliko je u krivu, kaže OPROSTI, pokuša ispraviti ono što je napravio krivo????
Ja nisam odgajana u "vjeri" po vašim standardima, osim što me baka vodila na (meni dosadne) mise, mama i tata me nisu tjerali ni u crkvu ni na vjeronauk...Dan danas svi samo ulazimo u crkvu, pomolimo se, zahvalimo Bogu i izađemo van.
Međutim, odgajana sam poo mjerilu da ne kradem, ne laže, da se svako dobro nagradi, svako "zlo" kazni, da za sve loše što sam napravila kažem onu tešku riječ OPROSTI i pokušam lošu stvar ispraviti. Po ovome mislim da sam odgajana u
duhu vjere. Ja sam krštena i pričešćena, muž samo kršten, civilno smo vjenčani u Grčkoj, brak nam je civilno upisan u matilni ured u Ri i imamo hrvatski vjenčani list civilnog braka. Budući da krštenje smatram svečanim običajem (a ne odriješenjem grijeha jer smatram da ono malo biće izašlo iz mog trbuha NE MOŽE BITI GREŠNO), odlučili smo Jana krstiti kada je imao 6 mjeseci....Ne vidim ga na mise, niti u crkvu, ali kada bude dovoljno odrastao, pokušati ću mu objansiti svoje viđenje BOga (ako bude pitao) i pustiti ću ga da traži svoje viđenje Boga....Ako ga nađe i sa 25 godina, neka.....Ako sa 26 postane budist, neka.....Ali odgajati ću ga u "duhu vjere", odnosno u skladu sa moralnim načelima koje i propagira crkva....
< Poruku je uredio njanja -- 22.10.2010 9:57:54 >
-Tagore-