Kozje mlijeko
Kašice možete pripremati i sa kozjim mlijekom.
Evo nekoliko savjeta i razlika između kozjeg i kravljeg mlijeka.
Kozje mlijeko probavi se za oko 40 minuta, a kravlje za otprilike dva i pol sata.
Kozje mlijeko prema svom kemijskom sastavu, veoma je slično kravljem iako za pojedine sastojke postoje značajne razlike. Kozje mlijeko, kao i sirevi, izrazito su bijele boje, budući da B karoten sadrži tek u tragovima.
Kozje mlijeko je puno probavljivije u odnosu na kravlje, što je osobito važno u prehrani djece s problemom crijevne malapsorpcije. Mliječna mast kozjeg mlijeka bolje se apsorbira u probavnom sustavu, zbog brže enzimatske razgradnje. Bolja probavljivost, izražen alkalitet i viši puferni kapacitet karakteristike su prema kojima se kozje mlijeko značajno razlikuje od ostalih vrsta mlijeka. Zbog toga se preporučuje u prehrani djece, bolesnika i rekonvalescenata.
Brojna su istraživanja koja potvrđuju da kozje mlijeko ima antikancerogena svojstva. Sadrži i manje kolesterola (10mg/100g) u usporedbi s kravljim (13mg/100g).
Što se tiče proteina, kozje mlijeko je prema udjelu veoma slično kravljem. I proteini kozjeg mlijeka probavljiviji su od proteina kravljeg mlijeka, a apsorpcija aminokiselina je efikasnija. Jednom čašom osigurava se 17,4 posto, a kravljim 16,3 posto dnevne vrijednosti. U preradi mlijeka u sir osobito je značajno vrijeme zgrušavanja i čvrstoća gruša, što ovisi o sastavu proteina mlijeka.
Kozje mlijeko sadrži i manje laktoze u odnosu na kravlje mlijeko, što je prednost za osobe koje ne podnose laktozu.
Kozje mlijeko sadrži 13 % više kalcija, 25 posto više vitamina B6, 47 % više vitamina A, kalija 134% više, niacina tri puta više i bakra 4 puta više.
Za mineralizaciju kostiju osobito je važna uloga kalcija i fosfora. Jednom čašom kozjeg mlijeka osigurava se 32,6 % dnevne vrijednosti za kalcijem i 27 % za fosforom, u usporedbi s kravljim mlijekom 29,7 (za kalcijem) i 23,2 (za fosforom). Kozje mlijeko može pomoći i u prevenciji visokog krvnog tlaka i ateroskleroze. Odličan je izvor i kalija, esencijalnog minerala za održavanje normalnog krvnog tlaka i funkciju srca.
Na ljekovitu moć kozjeg mlijeka upozorio je još davno i Hipokrat, istaknuvši da sirutka dobivena od kozjeg mlijeka ima ljekovita svojstva. U 19. stoljeću liječenje sirutkom od kozjeg mlijeka bilo je vrlo djelotvorno kod upale pluća, žutice, reume i gihta.
Kravlje mlijeko ne preporučuje se u prehrani dojenčadi prije navršene prve godine života. Općenito se smatra da ga djeca alergična na mlijeko nakon treće godine života mogu uzimati bez ikakvih posljedica. Zato liječnici u tom razdoblju života djece, ali i odraslih osoba, kao zamjenu preporučuju konzumaciju kozjeg mlijeka.
_____________________________
H 07 E 09