cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Bebe i sluh

clock-img

10.02.2009, 21:17

clock-img

božica

pencil-img

8832

Uskoro će svako dijete rođeno u Hrvatskoj biti provjereno prije otpusta iz Vašeg rodilišta. Ipak, potrebno je obratiti pažnju na razvoj slušanja i govora i nakon otpusta iz rodilišta, pogotovo ukoliko sluh do sada nije ispitan, te ukoliko je dijete zbog nekih komplikacija vezanih uz trudnoću ili porod bilo rizično. Smjernice urednog razvoja sastavljene su pažljivo zahvaljujući suradnji s prof. dr. Ernstom Lehnhardtom iz Njemačke, kao i na osnovu naših iskustava. 
Ukoliko zapazite neka odstupanja u razvoju, obratite se svom pedijatru –  pomognite nam da Vam možemo pomoći!
0-3 mj. Od rođenja do 2. mjeseca života Vaša beba pokazuje prve reakcije na zvuk a pogotovo na šumove, glasajući se dugim vibrirajućim vokalima.
Nakon 2. mjeseca reagira na muziku, a očima traži izvor zvuka. Dok mu se obraća često ispušta zvukove. Širi oči i smješi se kada čuje poznati glas, a uznemiri se ili probudi kod iznenadnih zvukova te trza kod jakog zvuka.

3 - 6 mj. Na muziku reagira gugutanjem ili prestaje plakati, čuje i vrlo tihe zvukove i traži njihov izvor, u početku očima, kasnije i okretanjem glave prema izvoru zvuka, iako izvor ne vidi. Glasa se jasnim dvosložnim slogovima mijenjajući jačinu i visinu glasa. 6-8 mj. Reagira i na vrlo tihe zvukove i kada je zaokupljen(a) nečim drugim. Uživa u zvukovima igračaka i zveckalica. Razumije značenje riječi "ne”, "pa-pa”, "mama”.
9 i 10 mj. Mama ili tata su tipične riječi koje Vaše dijete razumije i govori u toj dobi. Ulaskom u 10. mj. reagira na svoje ime i bez pokazivanja rukom.
11. mj.
Pokušava se izraziti  rečenicama od jedne riječi, raduje se recitacijama, brojalicama, pjesmicama.

Odstupanje u prikazanom razvoju slušanja ne mora biti posljedica oštećenja sluha, ali može na njega ukazivati,  pa ga valja shvatiti kao upozorenje i na to upozoriti svog liječnika. Svaki je tjedan i mjesec važan u ranom otkrivanju oštećenja sluha. U slučaju pravovremene dijagnostike i rehabilitacije i slušno oštećeno dijete može naučiti slušati i govoriti.

Na otpustu iz rodilišta su mi rekli da Leona nije reagirala mogućnost  plodne vode u ušima
pa su nas narućili na kontrolu 14 dan nakon izlaska iz rodilišta i sve je bilo okuser posted image

< Poruku je uredio božica -- 10.2.2009 21:18:58 >

idem micat rit...

clock-img

10.02.2009, 21:45

clock-img

tikica_69

pencil-img

25386

Ja mislila sa to oduvijek rade user posted image
Pa zar provjera sluha nije dio Apgar testa user posted image

E pa ova kokoš dok god može nesti jaja će pokušavati!!!
http://zalauru.blog.hr/
U iscekivanju.......

clock-img

10.02.2009, 21:47

clock-img

božica

pencil-img

8832

ne ne taj dan kad ide doma je provjera sluha

idem micat rit...

clock-img

10.02.2009, 21:49

clock-img

BUMBIKA

pencil-img

12072

Dini su isto u bolnici provjeravali i nije prošao,pa smo morali doći za nekih 15-tak dana i  sve je bilo ok

DINO 04.09. 2007

clock-img

10.02.2009, 22:13

clock-img

Ruža

pencil-img

14064

I nama su u bolnici provjeravali i sve je bilo o.k. Znam da sam poludila jer je to radila prehlađena sestra, pa kuda baš nju su poslali.user posted image

Samo luda mama...

clock-img

10.02.2009, 22:18

clock-img

mrkvač

pencil-img

1215

Dori su rsdili tsj test i nije prošla, pa smo morali doći za 10 dana ponovno u merkur. Bilo je sve ok.
Tih 10 dana smo bili smo malo u strahu i neizvjesnosti.

sara, 20.04.2004
dora, 18.11.2008

clock-img

11.02.2009, 01:08

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

7400

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

clock-img

11.02.2009, 08:17

clock-img

božica

pencil-img

8832

ponovno u merkur.

mrkvač mi smo isto u merkuru
sve si mislim da im taj aparatić za provjeru šteka

idem micat rit...

clock-img

11.02.2009, 09:41

clock-img

dominik

pencil-img

7965

dominiku nisu uspjeli jedno uho testirati jer je ostalo plodne vode unutra pa smo dobili uputnicu za klaicevu gdje se testira dok djete spava, heh sva sreca pa je zaspao u autu kad smo dolazili...dori pak nisu mogli ispitati u bolnici jer se derala ko vol, pa su slijedeci dan morali ispocetka...samo da kazem da su se svi veselili (uz komentar mama ja ne znam kako cete vi sa njom doma, namucila nas je uhhh) kad smo moja pjevacica i ja napustile bolnicu user posted image . a cini mi se da je tako i sa domiem bila festa he he

< Poruku je uredio dominik -- 11.2.2009 9:42:00 >

clock-img

11.02.2009, 10:21

clock-img

Indy

pencil-img

1759

I mom Patriku su provjerili sluh na dan izlaska iz bolnice. Ja sam već bila znala da mu je sluh dobar jer je u bolnici reagirao na jake zvukove.

clock-img

19.02.2009, 05:51

clock-img

božica

pencil-img

8832

tako smi našoj maloj doma tih 14 dana non stop lupkali oko nje po radijatoru da vidimo kako reagirauser posted image

idem micat rit...

clock-img

07.11.2009, 10:22

clock-img

BIT

pencil-img

149

Bok svima,
nadam se da je ova tema još aktualna i da će mi se netko javiti sa pozitivnim iskustvom. Nadam se što više user posted image
Rodila sam prije par dana na S.D. i tamo su mi kod otpusta napomenuli da moje maleno nema proboj sluha na lijevo uho. Kažu da je najvjerovatnije razlog plodna voda jer je doduše nakon poroda izbljuckala pozamašnu količinu plodne vode, više nego ostale dvije bebe u sobi, tako da se nadam da su u pravu. Kako kod ipak sam zabrinuta. Ovo mi je druga beba i uživamo u svakom trenutku i baš ne želim dojenje i njezinu mirnoću ugroziti svojim crnim mislima. Beba danas ima 6 dana i trebamo još sačekati 24 dana da idemo na kontrolu. Koliko sam mogla skužiti ona normalno čuje zvukove, više se bremzala kada smo bili u bolnici, tamo je bilo poprilično bučno. Doma je dosta tiho ali kada nešto lupne brecne se tako da sam sigurna da bar na jedno uho čuje. Inače je preslatka i jako smirena i zadovoljna bebica.
Molim Vas da mi se javite sa sličnim iskustvima i još se dublje nadam da nas što manje prolazi kod slične situacije.
Pozdrav svima! user posted image

clock-img

07.11.2009, 10:33

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

7400

[Sadržaj poruke je obrisan]

clock-img

07.11.2009, 10:43

clock-img

BIT

pencil-img

149

Hvala ti cvrčak, i ja se nadam da je tako. Sa prvim klincem je bilo reletivno teško jer nije htjeo cicat pa je vječito bio nezadovoljan. Ja sam se 9 mjeseci izdaja i davala mu ali nije to to. Mala sama lijepo cica, spava, kaka, pa se malo mazimo pa opet cica, spava....
Zanimljivo je koliko je čovjek opušteniji sa drugim djetetom.
Poz..

clock-img

07.11.2009, 10:46

clock-img

mirjana.u

pencil-img

155

Mi smo bili u istoj situaciji, lijevo uho nije prolazilo test. Rekli su mi da ne brinem, da je vjerojatno u uhu ostalo još vernixa, dolazili smo ponovo na kontrole, tek je treći put prošla. Ono što je mene tješilo je to što mi je sestra u bolnici rekla da nešto nije u redu sa sluhom onda bi problem bio sa oba uha, ne samo sa jednim.

clock-img

07.11.2009, 11:44

clock-img

katy mama

pencil-img

838

i kod mog malenog je bio "problem"sa lijevim uhom!provjeravali su dan prije izlaska,i bilo mi je grozno,sva djeca u sobi prosla,samo moj nijeuser posted image ,ali mi je sestra rekla da se ne brinem,da vjerovatno ima plodne vode unutra!otisli smo na kontrolu nakon 2 tjedna,na neonatologiju i sve je bilo ok,sestra kaze da su mu jedva provjerili jer se uznemirio(ja i suprug smo cekali vani)

moj mali sin,moja velika ljubav je stigo 19.09.2009.u 10.25

clock-img

07.11.2009, 11:59

clock-img

Zvonki

pencil-img

10869

IZVORNA PORUKA: Iva Piva

Kod nas su kontrolu sluha radili treći dan nakon poroda. Isto je sve bilo OK. I sada je sve po PS-u user posted image

Isto

.-..-.
`·.·´
?/
/?
/ \ Bože, molim Te za strpljenje...I to želim odmah sada!

clock-img

07.11.2009, 14:01

clock-img

BIT

pencil-img

149

Hvala svima što ste podijelili svoje iskustvo sa nama. Ova samo za jedno uho nisam znala i sada mi je lakše. Pedijatri i sestre u bolnici su poprilični bili "šturi" na informacijama osim što su mi govorili da se ne brinem. Teško se je "ne brinuti" kada si par dana nakon poroda a porod i sve ostalo je prošlo super pa samo čekaš što će te "pogoditi" user posted image
Mirjana u mogu se misliti što si prolazila kada je bebaćica tek nakon tri puta prošla. Opet na kraju sve super prošlo. Drago mi je zbog svih vas.

clock-img

08.11.2009, 11:28

clock-img

mirjana.u

pencil-img

155

Taj aparat je navodno jako osjetljiv. Rekli su mi doktori da do mjesec dana starosti bebe toleriraju da se ne prođe jer se može dogoditi i da taj slušni kanalić još nije sazrio do kraja. Mi smo dolazili svaki drugi dan u bolnicu nakon što su nas pustili kući, ona je bila 10 dana kad je napokon sve bilo ok. Da nije prošla u tih mjesec dana slali bi nas za Osijek (ja sam rodila u Vukovaru) tamo imaju neki još precizniji aparat.
Moja nećakinja će sad 5 godina, nekoliko joj je puta puknuo bubnjić u uhu, i to uho joj ne prolazi na tom testu,a ona čuje na oba uha.
Kažu ne brini, i meni su govorili, al ne možes ne brinuti.
Vjerujem da će i sa tvojom bebom sve biti ok.

clock-img

08.11.2009, 19:26

clock-img

BIT

pencil-img

149

Baš kao što i kažeš, oni kažu ne brini se a ti znaš da je to nemoguće. Prestala sam toliko razmišljati o tome, nadam se da moja beba dobro čuje. Mi idemo na prvu kontrolu tek kada beba napuni mjesec dana. Doktor mi je rekao da nema potrebe dolaziti prije jer se taj kanalić može odčepiti tek kroz mjesec dana. Sada nam je preostalo samo čekati i moliti Boga da je sve ok.
user posted image
Kako god, drago mi je da ima pozivitnih iskustava. Nisam imala nikakvih problema sa starijim klincem i ušima tako da mi je ova situracija živi prepad.
Poz...

clock-img

08.11.2009, 20:58

clock-img

dominik

pencil-img

7965

rekao mi je jedan dr da je uopce glupo djeci 3 dana nakon poroda usi ispitivati jer vecina ih ima plodne vode u usima ... u bolnici ispituju kad je djete budno dok to u klaicevoj (di smo mi morali na kontrolu)  rade kad spava...nemate se kaj brinuti jer ak na jedno cuje malo je vjerojatno da na drugo nebu

clock-img

09.11.2009, 09:43

clock-img

BIT

pencil-img

149

Hvala Dominik,
sa svakim postom saznajemo nešto novo. user posted image
Držimo fige sami sebi user posted image

clock-img

01.12.2009, 10:02

clock-img

BIT

pencil-img

149

Želim vam samo reći da danas idemo na kontrolu u bolnicu u kojoj je rođena. Naručeni smo oko pola 4. Nadam se da će sve biti ok. Držite nam fige!!!!
user posted image

clock-img

01.12.2009, 10:07

clock-img

dominik

pencil-img

7965

vibramo da bude sve i vise nego ok i da bude bebac dobar

clock-img

01.12.2009, 10:08

clock-img

BIT