cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

HEMATOM U TRUDNOĆI

clock-img

13.10.2010, 10:28

clock-img

sabina z.

pencil-img

79

Hematom u trudnoći.

< Poruku je uredio sabina z. -- 13.10.2010 10:30:11 >

clock-img

13.10.2010, 12:27

clock-img

Bebys

pencil-img

10225

dobro dosla
izvini
nista ne kuzim
jeli to pitanje ili sta
imas li ti
ajd objasni molim te malo sire i uze...fala

clock-img

13.10.2010, 12:30

clock-img

Bebys

pencil-img

10225

16.6.2008Vaginalno krvarenje u ranoj trudnoćiPiše: mr sc. Vesna Stepanić, dr med., specijalistica ginekologije i opstetricije Trudnice, ili buduće trudnice, vrlo su informirane o trudnoći, o mnogim promjenama koje ih očekuju, međutim uvijek postoje situacije zbog kojih se nemalo zabrinu. Jedna od takvih situacija je i vaginalno krvarenje u ranoj trudnoći.
Vaginalno krvarenje u ranoj trudnoći nije rijetko – smatra se kako će se u jedne od pet trudnica pojaviti, bilo kao oskudna sukrvica bez drugih tegoba, bilo kao nešto jače vaginalno krvarenje ili osobito jako, uz još neke druge tegobe, što u tom slučaju predstavlja vrlo ozbiljnu situaciju. Kako, dakle, prepoznati, nazovimo to tako, nekomplicirano vaginalno krvarenje u ranoj trudnoći?
Prije svega je potrebno naglasiti kako svako vaginalno krvarenje u trudnoći zahtijeva ginekološki pregled. Trudnica ne može znati je li krvarenje iz rodnice povezano s urednom trudnoćom ili nije i je li uopće povezano s trudnoćom (je li trudnoća u maternici ili izvanmaternična, razvija li se plod uredno ili ne; je li  krvarenje iz stijenki rodnice, radi li se o možebitnim ozljedama spolnih organa i slično). Ginekolog će temeljem anamnestičkih podataka (kada je i kako počelo, ima li trudnica i drugih tegoba i slično), kliničke slike (oskudno/obilno, nalaz na vratu maternice i u rodnici) i ultrazvučnog pregleda (je li trudnoća u maternici, koliko se zametaka prikazuje – možebitna višeplodna trudnoća, vide li se kucajevi čedinjeg srca), po potrebi i laboratorijskih nalaza (broj eritrocita, razina hemoglobina, hematokrita i željeza u krvi), zaključiti koliko je stanje ozbiljno.
Svako vaginalno krvarenje u trudnoći vodi se kao prijeteći pobačaj i to je važno istaknuti kako se trudnice ne bi bezrazložno uzrujale. Naime, prvi korak u zbrinjavanju trudnica s vaginalnim krvarenjem (neovisno radi li se o krvarenju iz maternice ili iz stijenki rodnice, je li riječ o jednoplodnoj ili višeplodnoj trudnoći; jedino je važno isključiti eventualnu izvanmaterničnu trudnoću, kada je postupanje bitno drugačije) je preporuka o (strogom) mirovanju, zbog čega se otvara bolovanje radi komplikacija u trudnoći.
Oskudna vaginalna krvarenja u prvom tromjesečju, bez drugih tegoba, uglavnom se povezuju s:
 implantacijom (kada zametak pronalazi svoje mjesto u maternici),
 (relativnim) manjkom progesterona (hormon druge faze ciklusa, tj. žutog tijela, koji se stvara i u trudnoći i podržava uredno održavanje trudnoće),
 rastezanjem mišićja maternice ili
 bezazlenim pucanjem najsitnijih krvnih žilica – kapilara.
Takva krvarenja uglavnom uz preporučene mjere i lijekove prolaze do kraja prvog tromjesečja i nemaju negativnih utjecaja na daljnji tijek trudnoće. Ono što će ginekolog preporučiti kod svakog vaginalnog krvarenja u trudnoći  (nakon što se isključi izvanmaternična trudnoća ili neprikladan nalaz gestacijskog mjehurića) je slijedeće:
 mirovanje,
 sintetski progesteron – gestagen,
 lijek iz skupine benzodiazepina - diazepam, koji između ostalog smanjuje i tonus mišićja (tako i mišićja maternice) i djeluje smirujuće,
 neki od analgetika (koji se propisuju i ako nema bolova, jer preko nekih biokemijskih procesa smanjuju krvarenje),
 neki od preparata željeza (kojega trudnice i inače trebaju uzimati, jedino će se možda povećati doza, ovisno o laboratorijskim nalazima),
 kontrolni ultrazvučni pregled kroz otprilike tjedan dana (provjeriti nastavlja li se trudnoća uredno) i
 eventualno provjeriti razinu βHCG-a u krvi („hormon trudnoće” – važno je pratiti adekvatan porast njegove razine u serumu).
Jedan od glavnih lijekova je upravo sintetski progesteron - gestagen, koji se dok traje krvarenje uzima na usta, per os, a nakon što krvarenje stane, ili postane oskudnije, isti se lijek stavlja u rodnicu. Doziranje je različito – odluku o tome prepustite ginekologu. Također i nakon što se vaginalno krvarenje zaustavi, preporuča se nastavak liječenja gestagenskim preparatom barem do 12-og tjedna, ili i dalje, što također ovisi o procjeni ginekologa. Svakako je važno naglasiti kako je potrebno imati povjerenja u izabranog ginekologa, jer kao što je svaka trudnoća, pa i u iste trudnice, doista drugo stanje, tako se i preporuke o mjerama za zbrinjavanje raznih stanja u trudnoći, pa tako i vaginalnog krvarenja, razlikuju od ginekologa do ginekologa (da ne spominjemo kako i svaka država ima svoje postupnike za praćenje i zbrinjavanje raznih stanja).
Stoga uživajte u trudnoći, nemojte se bespotrebno opterećivati, a brigu o sebi i svom nerođenom djetetu s povjerenjem povjerite izabranom ginekologu.

clock-img

13.10.2010, 12:31

clock-img

Domy

pencil-img

3417

dobro nam došla..
ja sam imala hematom u trudnoči i sve je dobro prošlo....

clock-img

13.10.2010, 12:31

clock-img

Bebys

pencil-img

10225

ovo sam nasla jer to se odnosi na hematom u trudnoci
UGOOGLAJ SI hematom u trudnoci
i naci ces MASU ODGOVORA
sretno
nista nisi pitala pa nemam pojma sta zelis...

clock-img

13.10.2010, 12:51

clock-img

pikachu

pencil-img

4192

IZVORNA PORUKA: Domy

dobro nam došla..

I ja isto... Mirovanje uz terapiju utrogestanima i sve je prošlo u redu...user posted image

Sunce naše malo, stigla si...
Vita-10.08.2009.
Ponosni T&M

clock-img

13.10.2010, 16:47

clock-img

sabina z.

pencil-img

79

Bebys,Domy,Pikachu,oprostite nisam ništa pojasnila o ovoj temi.Trudna sam 6 tjedana i na vaginalnom uzv su mi prije 4 dana rekli da imam hematom veličine 3cmx2mm,dali mi utrogestane da pijem 3x2,jako su me uplašili,a od tih tableta mi je užasno samo spavam i vrti mi se..ne razumijem čemu sve to ja niti krvarim niti me šta boli.A rekli su mi da moram mirovati,ne smijem više ni raditi.Sve ću učiniti za bebu,recite mi jeste li vi imale sličan problem?Nadam se da će se taj hematom povući do sljedećeg ultrazvuka..

clock-img

13.10.2010, 16:55

clock-img

pikachu

pencil-img

4192

Ja ih nisam pila nego ih stavljala vaginalno... Pitaj ginekologa da li ih možeš i ti stavljati jer znam da su se cure koje su ih uzimale oralno imale slične simptome... Držim fige da sve u redu prođe... Miruj, lezi i mazi bušicu i koliko možeš nemoj se uzrujavati...user posted image

Vita-10.08.2009.
Ponosni T&M

clock-img

13.10.2010, 16:57

clock-img

pikachu

pencil-img

4192

IZVORNA PORUKA: sabina z.

Bebys,Domy,Pikachu,oprostite nisam ništa pojasnila o ovoj temi.Trudna sam 6 tjedana i na vaginalnom uzv su mi prije 4 dana rekli da imam hematom veličine 3cmx2mm,dali mi utrogestane da pijem 3x2,jako su me uplašili,a od tih tableta mi je užasno samo spavam i vrti mi se..ne razumijem čemu sve to ja niti krvarim niti me šta boli.A rekli su mi da moram mirovati,ne smijem više ni raditi.Sve ću učiniti za bebu,recite mi jeste li vi imale sličan problem?Nadam se da će se taj hematom povući do sljedećeg ultrazvuka..

Ni ja nisam imala nikakve simptome... I morala sam prestati raditi... Kada su se hematomi (ja sam imala dva) povukli, vratila sam se na posao još neko vrijeme..user posted image

Vita-10.08.2009.
Ponosni T&M

clock-img

13.10.2010, 16:57

clock-img

pincirotvajler

pencil-img

12489

user posted image user posted image user posted image
welcomeuser posted image

"Ljubav je slijepa i zbog toga joj je tako izoštreno čulo dodira."

clock-img

13.10.2010, 17:08

clock-img

enana

pencil-img

29

Sabina z. dobro došla!!!! user posted image Nadam se da ću ti pomoći sa svojim iskustvom... Prvo, imam sam rizičnu trudnoću od početka, isto pila Utrogestane tako znam za te nuspojave ali ne brini nestanu brzo! Prijateljica mi je imala hematom od početka ..mirovanje i nestao je sam od sebe! Evo uskoro joj je termin i sve je super! Znam da je teško mirovati kada te ništa ne boli ali postoje indikacije kod hematoma za mirovanjem. Recept : Budi poslušna i disciplinirana! Znaju šta rade! user posted image Meni se hematom pojavio u 25 tjednu trudnoće ali grozno velik, uz trudove i spuštenu posteljicu, skoro carski rez, mjesec dana ležanja u bolnici  ali opet evo me sada tu sa 40+6 i brojim dane..Mala se ne da!user posted image
Ukratko..nemoj se živcirati...samo pozitivno..miruj...uživaj u trudnoći..."guglaj" šta te sve čeka slatkouser posted image !! Hematom će se povući!
Javljaj kako si...druži se sa nama i brže će ti vrijeme proći!
Sada ste ti i beba najbitiniji pa neka te svi dvore... Drž se! user posted image

clock-img

13.10.2010, 17:21

clock-img

enana

pencil-img

29

Bebys..pohvale na članku!!!! user posted image Pisala ga je najbolja doktorica na svijetu...Vodila mi je i još vodi trudnoću i imam samo riječi hvale!!! user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
Ne znam da li bi malena i ja prošle ovu trudnoću tako sigurno da nije bilo nje... Prvenstveno je žena...kojoj je stalo... !!!!

clock-img

13.10.2010, 17:39

clock-img

anne

pencil-img

8091

IZVORNA PORUKA: pikachu

IZVORNA PORUKA: Domy

dobro nam došla..

I ja isto... Mirovanje uz terapiju utrogestanima i sve je prošlo u redu...user posted image

I ja oba puta. Ali zbilja sam mirovala!

PETRA 19.05.2006.
SAMUEL 19.08. 2008.
1 anđeo
REBEKA 20.07.2012.

clock-img

13.10.2010, 18:39

clock-img

mayathebee

pencil-img

1544

Bokić!!!

Ne brini Sabina, meni se u 6 tjednu još nije vidjelo ništa od ploda, samo gestacijska vrečica, a na sljedećem uzv u 9 tjednu i bebać i hematom veći od bebaća!!! Prvi tren sam plakala ko luda dok nisam pročitala da je to jako često gotovo normalno, pogotovo u ranoj trudnoći!!! Dobila sam iste tablete i strogo mirovanje i što više  ležanja na lijevom boku.
Bilo je teško mirovati, no isplatilo se, evo nas sad smo user posted image  i ja u 28. tjednu. Večina hematoma se resorbira do 12 tjedna, samo moraš slušati doktora. Utako ranoj trudnoći sam mogla i stoječki zaspati tako da je to normalno i nemora biti od tableta, no kad sam ih pila bilo mi je mučno pa gledaj da ih navečer piješ netom prije spavanja.
Obično sam prije tableta znala pojesti malo slanih krekera pa mi nije bilo tako strašno! Drž se, bit će sve ok!!!!
I naravno puno pozitivnih misli!!!user posted image

IVANO.... mamin i tatin draguljčić 06.01.2011.
ISSA..... mala naša palčica, mamina 'potica! 18.03.2014.

http://www.facebook.com/maja.cancar?ref=tn_tnmn#!/photo.php?v=2720553127823

clock-img

13.10.2010, 19:11

clock-img

sabina z.

pencil-img

79

Joj Mayathebee i Enana svaka vam čast,ma mi žene smo tako hrabre i jakeuser posted image .Ja kad sam čula tu riječ hematom plakala sam ko gladna godina i u glavi sam si imala sliku nečeg tako strašnog,nisam imala pojma što,zašto..Pikachu,jesam pitala sam doktora no veli da ih pijem da puno bolje djeluju,smanjio mi je na 3x1..u subotu idem na vag.uzv u bolnicu kod tog dr.dat će mi zamjenu za utriće sa manjim nuspojavamauser posted image ..Ja sam već rodila 2 kćeri i obe trudnoće su prošle u savršenom redu,sada sam jako zabrinutauser posted image

clock-img

13.10.2010, 19:46

clock-img

Puli

pencil-img

12860

isto tako i kod mene bilo,sa 7 tjedana utvrđen hematom
uz utrogestane i mirovanje povukao se
oko trećeg mjeseca trudnoće

poslije bila aktivna do krajauser posted image

ne brini se sve bude u redu

mamin najljepši Cvijet stigao je 6.1.2008.

clock-img

14.10.2010, 11:23

clock-img

sabina z.

pencil-img

79

Hvala Puli nadam se da i kod mene bude tako.A jesi li zbilja mirovala i što to uopće znači? Ja kuham,malo šetam,ništa fizički teško ne radim,jel to u redu ili baš moram stalno ležati?

clock-img

14.10.2010, 11:54

clock-img

pikachu

pencil-img

4192

Ja sam prebacila u 'drugu brzinu'...user posted image  Znači minimalno se naprezala, nisam samo ležala... Većinom sam tipkala na Raji...user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image  Ne brini se sve će biti uredu...user posted image

Vita-10.08.2009.
Ponosni T&M

clock-img

14.10.2010, 12:44

clock-img

mama m

pencil-img

251

IZVORNA PORUKA: sabina z.
Ja kuham,malo šetam,ništa fizički teško ne radim,jel to u redu ili baš moram stalno ležati?

sabina, welcome! ne brini zbog hematoma, i ja sam ga imala na početku trudnoće, nestao je brzo uz utrogestan. nisam ležala, samo smanjila aktivnosti. da trebaš strogo mirovati, dr. bi ti to sigurno rekao. bitno je da se ne živciraš i da razmišljaš pozitivno. želim ti lijepu trudnoću i veselu i zdravu bebicu!

Majke drže ruke svoje djece na trenutak, a njihova srca zauvijek

Jana 10.04.2006.
Bartol 19.05.2010.

clock-img

14.10.2010, 15:31

clock-img

sabina z.

pencil-img

79

Hvala mama m na dobrodošlici i na jako pozitivnim savjetima,da samo znaš koliko mi je lakšeuser posted image ,jedva čekam subotu i uzv kud zbog hematoma kud zbog bebe nadam se da je bebino srce počelo kucatiuser posted image .Nisam sigurna zbog male trudnoće no možda se ugodno iznenadim,vidiš evo počela sam pozitivno razmišljatiuser posted image

clock-img

14.10.2010, 15:35

clock-img

sabina z.

pencil-img

79

Pikachu,ja i da hoću u treću ja ne moguuser posted image  ovi utrići me tako uspavljuju user posted image i usporavaju..A ringeraju sam tek otkrila tako da ću vas maltretirati sada malo češćeuser posted image

clock-img

14.10.2010, 23:06

clock-img

noni2004

pencil-img

8

evo i mojeg iskustva sa hematomom.na prvom uzv-u (sa 6 tjedana) vidljiv hematom i dvije bebe. meni šok dvostruki!!!
dakle blizanačka trudnoća i hematom. dobila uputu da mirujem što više i Utrogestane  stavljala vaginalno do  16.-og tjedna,premda se hematom povukao i ranije(resorbirao). gin. me malo uplašila jer je rekla da mirujem da ne bi ostala bez jedne ili čak obje bebe i ja poslušala,naravno i sve laganini a poslije 4.-og mjeseca  sve bilo super.....
želim ti da se hematom što prije povuče i da uživaš u trudnoći do samoga krajauser posted image ne brini puno,sve će biti o.k.  lijepi pozdrav !user posted image

NOA *** 17.11.2004.***
PERO I MARTIN*08.06.2009*

clock-img

14.10.2010, 23:54

clock-img

nina2108

pencil-img

78

Evo i mene i ja imala hematom koji je bio jako velik ali korištenjem duphastone tableta i strogim mirovanjem(ležanjem)nestao je .Čak mi je ginekologica poslije rekla(kad je hematom nestao) da nemože vjerovat da se beba održala

clock-img

15.10.2010, 13:05

clock-img

sabina z.

pencil-img

79

Pozdrav Noni,vauu imaš blizance,superuser posted image .Mogu samo pretpostaviti kako si se osjećala..Ja ne znam što mene sutra čeka,uh!Utješila si me,svaka čast blizanci i hematom pa si uspjela.BRAVO!!

clock-img

15.10.2010, 13:09

clock-img

sabina z.

pencil-img

79

Ej Nina koliko velik hematom si imala? Moj u bolnici zovu hematomčić jer je mali ali se nalazi iznad ploda što je jako lošeuser posted image ...