cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Vaginalni prsten

clock-img

10.08.2011, 11:04

clock-img

anaxx

pencil-img

4813

Znate li za ovo, da li je netko koristio?

Mnogim ženama svakodnevno uzimanje pilule je opterećenje, jer je u ubrzanom tempu života povremeno zaborave uzeti, zbog čega dovode u pitanje uspješnost metode u cjelini. Razmišljajući o tom problemu, nizozemski znanstvenici došli su do rješenja koje razmišljanje o kontracepciji sa svakodnevne razine svodi na jednom svakih tri tjedna. Takva metoda je vaginalni prsten, koji djeluje poput tablete s istom razinom hormona - sprječava ovulaciju (oslobađanje jajne stanice), djeluje na smanjenje gustoće cervikalne sluzi i stanjuje sluznicu maternice, čime onemogućuje usađivanje (implantaciju) oplođene jajne stanice.
Vaginalni kontracepcijski prsten je fleksibilni, bezbojni i prozirni prsten promjera 54 mm i debljine 4 mm. Sadrži dvije vrste spolnih hormona (etonogestrel i etinilestradiol) koji se polako otpuštaju u krvotok, pa spada u kombinirani hormonski kontraceptiv. Kako je riječ o vrlo malim količinama hormona, vaginalni prsten svrstavamo u niskodozirana hormonska kontracepcijska sredstva.
Postavlja se u rodnicu prvog dana menstruacijskog ciklusa i ostavlja na istom mjestu sljedeća tri tjedna. Tijekom tog vremena prsten se može izvaditi (do najviše četiri sata) bez utjecaja na kontracepcijsku sigurnost. Nakon tri tjedna primjene slijedi tjedan dana stanke tijekom kojeg, slično kao kod uporabe oralnih kontraceptiva, nastupa krvarenje. Sedmi dan stanke u rodnicu se postavlja novi kontracepcijski prsten. Nuva Ring postupno otpušta u rodnicu 120 mikrograma etonogestrela i 15 mikrograma etinilestradiola dnevno.
Multicentričnom studijom praćene su tijekom godinu dana 2322 žena koje su se odlučile za ovu vrstu kontracepcije. Analizirano je ukupno 23.298 menstruacijskih ciklusa. Kod 98,5 posto ciklusa u stankama su se javljala uredna menstrualna krvarenja. Nepravilna krvarenja javila su se u 5,5 posto svih ciklusa, a uglavnom su se odnosila na spotting (točkasta krvarenja) ili smećkasti iscjedak. Ispitanice nisu imale problema sa stavljanjem, vađenjem i zamjenom vaginalnog prstena. Uz to, nije ometao spolni odnos.
Neželjeni učinci javili su se u 5,6 posto slučajeva kao upala rodnice. Kod 4,8 posto ispitanica postojao je pojačan bjelkasti iscjedak, a kod 2,4 posto neugodan osjećaj u rodnici. Samo 2,5 posto ispitanica prekinulo je korištenje vaginalnog prstena.
Ovim načinom zaštite od neželjene trudnoće u potpunosti je bilo zadovoljno 85 posto ispitanica, dok će 90 posto ispitanica metodu preporučiti poznanicama i prijateljicama.
Zaključci ispitivanja nizozemskih znanstvenika su da je kombinirani kontracepcijski vaginalni prsten učinkovito kontracepcijsko sredstvo s izvrsnom kontrolom ciklusa, pogodno za primjenu i dobro podnošljivo za oba partnera.
Vaginalni kontracepcijski prsten još je u listopadu 2001. odobrio FDA (The Food and Drug Administration) na američkom tržištu, a na europskom je prisutan od 2003. Osim jednostavnosti primjene, najveća prednost kontracepcijskog prstena je vrlo niska dnevna doza hormonskih sastojaka, prije svega estrogena.
S obzirom na to da je riječ o kombiniranom hormonskom kontraceptivu, neželjeni učinci i kontraindikacije su vrlo slični onima kod oralnih kontraceptiva. I ovdje se, kao i kod oralnih kontraceptiva, osobito podvlači značaj pušenja, odnosno povećan rizik od tromboembolijskih događaja u slučajevima pušenja i istodobne primjene kombiniranih hormonskih kontraceptiva. Važno je ponoviti da, u usporedbi s oralnom kontracepcijom, o kojoj se mora voditi računa svaki dan (svaki dan se pije tableta i nekim je ženama to ozbiljan problem), vaginalni prsten brigu o kontracepciji svodi na jednom mjesečno!

_____________________________

mama jednog velikog i jednog malo manjeg dečka... dva mamina zlata... dočekali smo i Katju ... treće zlato u maminom srcu :)

clock-img

10.08.2011, 12:27

clock-img

mamacita

pencil-img

1873

Moram priznati da nisam cula za tu opciju kontracepcije sve do sada. Iskreno, meni bi i to bio problem vaditi jednom mjesecno, meni u biti nista ne bi odgovaralo ako nije trajnije rjesenje. To moje razmisljanje objasnjava da sam ja JEDINO zadovoljna sa trajnom vazetkomijom kod mm.

clock-img

10.08.2011, 12:49

clock-img

andjelcic

pencil-img

41

moram priznati da i ja prvi put cujem za takvu vrstu kontracepcije... user posted image
a posto mi se blizi termin poroda, i ozbiljno razmisljam koristiti kontracepciju za narednih 5-6 god, javlja se pitanje-koju? planiram dojiti, i nebi htjela da hormoni kontraceptiva utjecu na mlijeko i dijete, a kondome bas ne preferiram... zna li itko ako imaju ti hormoni nekog utjecaja na mlijeko?

clock-img

10.08.2011, 12:51

clock-img

andjelcic

pencil-img

41

moram priznati da i ja prvi put cujem za takvu vrstu kontracepcije... user posted image
a posto mi se blizi termin poroda, i ozbiljno razmisljam koristiti kontracepciju za narednih 5-6 god, javlja se pitanje-koju? planiram dojiti, i nebi htjela da hormoni kontraceptiva utjecu na mlijeko i dijete, a kondome bas ne preferiram... zna li itko ako imaju ti hormoni nekog utjecaja na mlijeko?

clock-img

10.08.2011, 12:59

clock-img

anaxx

pencil-img

4813

IZVORNA PORUKA: andjelcic

moram priznati da i ja prvi put cujem za takvu vrstu kontracepcije... user posted image
a posto mi se blizi termin poroda, i ozbiljno razmisljam koristiti kontracepciju za narednih 5-6 god, javlja se pitanje-koju? planiram dojiti, i nebi htjela da hormoni kontraceptiva utjecu na mlijeko i dijete, a kondome bas ne preferiram... zna li itko ako imaju ti hormoni nekog utjecaja na mlijeko?Za vrijeme dojenje se ne primjenjuje oralna kontracepcija, obzirom da može utjecati na smanjenje proizvodnje mlijeka, kao i povisiti rizik tromboembolije. Nije poznat negativan utjecaj oralne kontracepcije na dijete. Ukoliko se jedna žena ipak želi i za vrijeme dojenja zaštiti hormonskim kontraceptivima, onda se preporučuju čisti gestagenski preparati ("mini"-pilule ili depo-injekcije gestagena). Niti jedna od velikih studija koje su ispitivale utjecaj gestagenske kontracepcije na tjelesni ili mentalni razvitak djeteta nije mogla pokazati negativan utjecaj usprkos prisustvu gestagena u majčinom mlijeku. Koncentracija gestagena u majčinom mlijeku je za oko 60% viša nego u majčinom serumu, ali brza razgradnja i intenzivan metabolizam ovih spojeva u dojenčeta su razlog da se ove tvari ne mogu dokazati i u serumu djeteta.
user posted image World Health Organisation (WHO), kao i International Planned Parenthood Federation (IPPF) preporučuju nehormonalnu kontracepciju kao metodu izbora kontracepcije kod žena koje doje. Iako se kod žena koje koriste klasične intrauterine uloške ("bakarna spirala") mogu u vrlo maloj količini naći joni bakra u sluznici maternice (endometrij); nije registriran utjecaj na koncentraciju ceruloplazmina (bjelančevine koja veže bakar) ili bakra u majčinom mlijeku. Prikladna alt_ernativa je i intrauterini uložak s hormonskim cilindrom ("Mirena").

http://www.poliklinika-harni.hr/teme.asp?id=115

ja ne bi koristila oralnu kontrac. dok dojim...


Kod žena koje isključivo doje (najmanje 5 do 6 podoja u redovitim razmacima tijekom 24 sata), ne prihranjuju djecu, te nemaju menstruacijskih krvarenja može se sa sigurnošću računati s anovulacijom - izostankom ovulacije. Mehanizam potiskivnja ovulacije je utoliko djelotvorniji, što je veći broj podoja na dan. Dojenje je izuzetno dobra metoda kontracepcije, pri čemu je rizik trudnoće u prvih 6 mjeseci po porodu manji od 2% (1 - 6%). Računa se da dojenje spriječi više trudnoća godišnje u svijetu, nego sve ostale metode kontracepcije zajedno! Mehanizam kojim dojenje dovodi do anovulacije počiva na povišenom izlučivanju hormona prolaktina što se dešava svaki puta kod stimulacije bradavice dojke prilikom dojenja. Prolaktin ometa pulzatilnu sekreciju hipotalamičkog hormona GnRH, pri čemu se smanjuje produkcija LH, dok izlučivanje FSH ostaje netaknuto. Na ovaj način jajnik zapravo stvara folikul, koji zbog niske razine LH ne prska te se jajna stanica ne oslobađa, odnosno izostaje ovulacija. S prekidom dojenja, ovulacija nastupa unutar 2 - 4 tjedna.

< Poruku je uredio anaxx -- 10.8.2011 13:03:14 >


_____________________________

mama jednog velikog i jednog malo manjeg dečka... dva mamina zlata... dočekali smo i Katju ... treće zlato u maminom srcu :)

clock-img

10.08.2011, 13:16

clock-img

andjelcic

pencil-img

41

hvala na info!
user posted image


_____________________________

14.08.2011. stigla mamina ljubav....Mateo

clock-img

10.08.2011, 14:25

clock-img

njanja

pencil-img

8766

moj gin mi dao recept za to jer sam imala problema s tabletama nakon poroda (PRIJE NE) zbog visokog tlaka. ali onda je i to otpalo zbog tlaka....
ja osobno oduvijek preferiram tablete i spiralu, tako da sam mogla ostati na tabletama, bi ostala rađe, nego koristila ovaj prsten.
sad postoje raznorazna čuda koja kao olakšavaju uzimannje, da žena ne zaboravi i slično, ali po meni to ima i nuspojava, primjerice, ja sam od kontrac. flastera imala uzasne fleke po kozi pa sam odustala, a ovaj prsten, iako me gin uvjervaao u suprotno, me asocira na upale, ipak je to mjesec dana unutra. ne znam....

u svakom slučaju, treba probati kome treba...

_____________________________

JAN, moja najveća ljubav, sreća, ponos, uspjeh i poticaj!


"Kad poljubim lice tvoje da izmamim osmjeh,
Onda pouzdano razumijem čari neba u svjetlu zore".
-Tagore-

clock-img

10.08.2011, 21:39

clock-img

mamacita

pencil-img

1873

Dojenje nikako ne smije biti jedina vrsta kontracepcije... ja sam osobno ostala trudna kada sam dojila...

clock-img

11.08.2011, 00:13

clock-img

njanja

pencil-img

8766

ovo je strasan podatak u clanku-"da dojenje sprijeci vise trudnoca u svijetu nego sve kontracepcije skupa".
Ovo drzi jedino vodu, ako ti je dijete cijeli dan na sisi pa se ne stignes poseksat, ;)
Inace je teza katastrofa.
Dokazano je da iako zena doji i nema menstroaciju, svejedno moze imati ovulaciju.

Savijet za dojenje i kontracepciju-u sloveniji ima za kupiti pop tablete, progesteron only pills koje se mogu koristit za vrijeme dojenja, vani je to najnormalnija stvar. 2. Opcija bakrena spirala i 3. Kondomi.
Nikako-prekinut snosaj...

_____________________________

JAN, moja najveća ljubav, sreća, ponos, uspjeh i poticaj!


"Kad poljubim lice tvoje da izmamim osmjeh,
Onda pouzdano razumijem čari neba u svjetlu zore".
-Tagore-

clock-img

11.08.2011, 10:09

clock-img

anaxx

pencil-img

4813

vratimo se temi...

user posted image ...

nemam uopće ideju kako to namjestiti i kako se stavlja...user posted image

_____________________________

mama jednog velikog i jednog malo manjeg dečka... dva mamina zlata... dočekali smo i Katju ... treće zlato u maminom srcu :)

clock-img

11.08.2011, 10:36

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

7400

[Sadržaj poruke je obrisan]

clock-img

11.08.2011, 10:58

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

7400

[Sadržaj poruke je obrisan]

clock-img

11.08.2011, 11:53

clock-img

andjelcic

pencil-img

41

i meni su od flastera dolazile fleke, svrbez i pristiciIZVORNA PORUKA: njanja

moj gin mi dao recept za to jer sam imala problema s tabletama nakon poroda (PRIJE NE) zbog visokog tlaka. ali onda je i to otpalo zbog tlaka....
ja osobno oduvijek preferiram tablete i spiralu, tako da sam mogla ostati na tabletama, bi ostala rađe, nego koristila ovaj prsten.
sad postoje raznorazna čuda koja kao olakšavaju uzimannje, da žena ne zaboravi i slično, ali po meni to ima i nuspojava, primjerice, ja sam od kontrac. flastera imala uzasne fleke po kozi pa sam odustala, a ovaj prsten, iako me gin uvjervaao u suprotno, me asocira na upale, ipak je to mjesec dana unutra. ne znam....

u svakom slučaju, treba probati kome treba..._____________________________

14.08.2011. stigla mamina ljubav....Mateo

clock-img

11.08.2011, 21:07

clock-img

Krky

pencil-img

1683

Čula jesam, da li već ima na našem tržištu - ne znam, a koristila - ne bih. Iz razloga što je moguće da dođe do formiranja oplođene jajne stanice, tj. do oplođenja, ali se onemogućava pričvršćenje za maternicu. A ne sviđa mi se i to balansiranje s hormonima...a i to što može smetat (meni je i obični tampon - problem). Tablete su mi također "problem" za mene - nedosljednu i zaboravljivu. Ah, meni je valjda sve problem, osim + na testu. Ali dobro, ako nekom odgovara i ako je pouzdano - ok

_____________________________

MAMA SA 6 ******

clock-img

11.08.2011, 22:45

clock-img

njanja

pencil-img

8766

krky, nemoguce je da dodje do oplodnje.
Kod hormonalne kontracepcije NEMA OVULACIJE pa tako spermij nema koga oploditi.
Meni je ginekolog uvijek govorio, dok sam pila tablete, da "dolje sve spava".
Dakle nema oplodnje.
Kod prstena i flastera hormoni ulaze kroz sluznicu i kozu.

Na nasem trzistu ga ima-nuvaring se zove.

Voljela bi da sam probala -da znam iz iskustva govoriti, ali eto...

_____________________________

JAN, moja najveća ljubav, sreća, ponos, uspjeh i poticaj!


"Kad poljubim lice tvoje da izmamim osmjeh,
Onda pouzdano razumijem čari neba u svjetlu zore".
-Tagore-

clock-img

14.08.2011, 14:54

clock-img

CallamityJane

pencil-img

11119

Ja moram priznati da sam pri citanju naslova otisla na skroz nekom drugom prstenu user posted image

clock-img

14.08.2011, 18:21

clock-img

leilany

pencil-img

9082

IZVORNA PORUKA: CallamityJane

Ja moram priznati da sam pri citanju naslova otisla na skroz nekom drugom prstenu user posted image
user posted image user posted image user posted image me2user posted image user posted image user posted image


_____________________________

BEK 27.o5.o9.

clock-img

15.08.2011, 09:06

clock-img

CallamityJane

pencil-img

11119

lei prljavuso user posted image user posted image