cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Re: Cerebralna paraliza (nova saznanja )

clock-img

25.11.2010, 11:36

clock-img

Dabona

pencil-img

6

Ja sam fizioterapeut i radni terpeut i radim sa decom koja imaju cerebralnu paralizu. Poceo sam ovu temu jer zelim da podelim neka nova saznanja u medicini vezana za cerebralnu paralizu iz kojih su proizasle i nove terapije. To radim jer sam svestan koliko roditelji i osobe sa tim problemom zele da znaju vise . Milslim da ce vam ova saznanja biti zanimljiva jer ne verujem da ste imali prilike da ih cujete u nasem zatvorenom medicinskom sistemu.
Poceo bih o kopresivnoj slabosti . I evo bicu konkretan,svaki od roditelja koji cita ovo moze odmah da uradi jedan test na svom detetu. Moze da pokusa da kopresuje grudni kos deteta , svojim rukama. Ako dete ima cerebranu paralizu efekat tog testa ce biti da se njegov grudni kos jako lako kopresuje i iznenadjujuce mnogo.Mnogi roditelji koji su tog problema svesni veruju da ce dete ojacati vremenom i da ce se to promeniti ali na zalost kompresivna slabost se uocava i kod odraslih osoba sa cerebralnom paralizom. Sledece pitanje koje moze da se postavi je pitanje relevantnosti i da li to smeta detetu. Do tog odgovora mozemo doci sami i to vrlo brzo samo logickim zakljucivanjem. Poceo bih od cinjenice da deca bez problema sa motorikom i mozdanog ostecenja ,nemaju slicnih problema. Cak i deca koja su jako mrsava i slaba. To nam govori da kompresivna slabost nema veze sa misicnom snagom a to je jako bitno jer nam govori da nase telo drze i nose jos neke unutrasnje strukture osim misica. Takodje sledeca jako bitna stvar je, da bi telo biomehanicki pravilno funkcionisalo ono mora da ima stabilnos koju ne obezbedjuju misici jer ako misici rade to onda ce brzo da se umore i nece moci da izvrse kordinisan pokret jer oni pored pokreta moraju da daju i stabilnost telu. Ovo nam sve govori da bi telo funkcionisalo kako treba potrebni su mu stabilnost i pasivno nosenje tezine tj da to ne rade misici. Kada vidite da dete ima ,kopresivnu slabost, recimo grudnog kosa, to nam govori da to dete nema stabilnost trupa i da njegov trup ima tendenciju da tone ka karlici i da se krivi usled gravitacije. Misici povecavaju svoju napetost i postaju spasticni kako bi svojim tonusom drzali telo ali tada ne mogu da izvode pokret, stavise pretvarju telo u jedan blok bez segmenalnih pokreta ili ako to nije slucaj i misici su opusteni onda je dete mlitavo i jako tesko moze da odrzi sedeci polozaj u koji se postavi. Naravno to je kod nejtezih slucajeva ali efekat kopresivne slabost u odredjenoj meri moze da primeti svaki roditelj koji ima dete sa cerebralnom pralizom I drugim motorickim deficitima.
Na osnovu svega ovoga problem nije u misicima i nije u mozgu !!!!!! Problem se desio u mozgu prilikom rodjenja i on je kao zemljotres srusio odredjene strukture u telu deteta koje su ostale slabe. Te strukture su odgovorne za kompresivnu slabost koja je najuocljivija i za jos mnoge druge stvari. Te stukture se zovu fascije ili vezivno tkivo i da dokle god su one slabe svaki napor na jacanju misica i ucenja mozgu da uradi pokret su uzaludne jer snaga misica nije problem kao ni pretpostavka da mozak ne ume da izvede pokret pravilno. Mozak odlicno raspolaze sa onim sto ima I izvlaci iz toga maksimum! Drugim recima kvalitet upravo tih struktura odredjuje potencijal,napredak I limit napredka deteta.
Ova tema je edukativnog karaktera!!!Ja sam terapeut i poceo sam da radim sa decom koja imaju cerebralnu paralizu, tako sto sam ucio dete da uradi pokret ,istezao misice i jacao. Cesto sam se osecao kao da je moj posao uzaludan i to me je frustriralo. Saznao sam za terapiju ABR koju bih zeleo da podelim i sa vama kako biste znali da vam se pruza joj nesto osim inekcije botoxa radi opustanja misica adduktora(primicaca) buta i ruku.Zatim operacije radi derotacije kostiju buta,zatim produzavanje tetiva misica koji su skraceni,zatim ugradjivanje metalnih plocica koje kicmeni stub drze pravim.Zatim ugradjivanje baklofen pumpe. To je pumpa koja se ugradjuje u zid stomaka i u njoj se nalazi doza baklofen leka za 6 meseci..ta pumpa je povezana sa kanalom u kojem se nalazi kicmena mozdina.Pumpa lagano otpusta ovaj lek.kap po kap u toku 6 meseci.Taj lek sluzi za opustanje spasticiteta misica.
Nadam se da vam je moja poruka privukao panju i ako zelite da saznate vise mozete me kontaktirati na mail vujasics@yahoo.com a evo vam i adrese sajtova na kojima su objasnjeni naucni principi na kojima ABR funkcionise http://blyum.typepad.com/on_abr_and_beyond/ http://www.abr-denmark.com/ http://www.abr-denmark.com/ .pozdrav sima

< Poruku je uredio cvrčak -- 25.11.2010 12:59:19 >

clock-img

25.11.2010, 13:02

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

7400

[Sadržaj poruke je obrisan]

clock-img

25.11.2010, 13:11

clock-img

mala pcelica

pencil-img

5866

Dabona user posted image članak user posted image ...sigurna sam da će nekome koristiti....

_____________________________

?"Često čovjek trpi i nekoliko godina, smiruje se, podnosi i najokrutnije kazne, i odjednom se slomi na nekoj sitnici, na nekoj gluposti, gotovo ni zbog čega."

clock-img

25.11.2010, 13:48

clock-img

tina0310

pencil-img

1019

IZVORNA PORUKA: mala pcelica

Dabona user posted image članak user posted image ...sigurna sam da će nekome koristiti....



user posted image user posted image user posted image


_____________________________

-mamin miš-
Alen 19.05.2010.

clock-img

25.11.2010, 14:33

clock-img

Nika 24052006

pencil-img

5558

Stvarno odličan tekstuser posted image

_____________________________

Moje velike ljubavi
Nika 24.05.2006.
Ines 07.05.2010.

clock-img

25.11.2010, 20:05

clock-img

natalijax

pencil-img

12210

IZVORNA PORUKA: tina0310

IZVORNA PORUKA: mala pcelica

Dabona user posted image članak user posted image ...sigurna sam da će nekome koristiti....



user posted image user posted image user posted image

clock-img

25.11.2010, 20:07

clock-img

cuba

pencil-img

21489

user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Roko i Dino user posted image

clock-img

17.07.2013, 09:08

clock-img

sveznalica

pencil-img

1

poštovanje !

Mom sinu koji če uskoro navršiti šest godina prije nekoliko mijeseci postavljena dijagnoza mikrokranije uz več postoječi distony sindrom . Trudnoća je od samog početka bila visoko rizićna . U prve dvije godine dijetetovog života redovno smo se kontrolirali kod DR.Šuška u Vinogradskoj , kod kuće smo radili razvojnu gimnastiku . Polovicom kolovoza naručeni smo na obradu u Vinogradskoj bolnici .
Zanima me dali imamo pravo na rehebilitaciju / boravak u toplicama / s obzirom na navedene diajgnoze i preporuke liječnika za terapiju plivanjem .
Također me zanim ako mi netko strućan može dati okvirnu informaciju kaako če se spomenute dijagnoze odraziti na šlpčpvanje malenog .
Puno Vam hvala