cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Oralni kontraceptivi i HZZO

clock-img

03.08.2011, 13:11

clock-img

njanja

pencil-img

8766

evo info svima koji koriste ili planiraju:

Od danas se kombinirane oralne hormonske kontracepcijske tablete, Lindynette 20 (75 µg gestoden + 20 µg etinilestradiol) i Lindynette 30 (75 µg gestoden + 30 µg etinilestradiol) nalaze na dopunskoj listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), što ih čini prvim oralnim hormonskim kontraceptivima na dopunskoj listi HZZO-a.

Riječ je o nisko doziranim kombiniranim oralnim kontraceptivima, a njihovo dospijeće na B-listu HZZO-a (dopunsku listu) učinit će modernu kontracepciju dostupnom široj populaciji žena, budući da nadoplata iznosi svega 32 kune.

Kontraceptivno tržište u Hrvatskoj dosad je bilo usmjereno na preparate koji su se većinom plaćali, dok su na osnovnoj listi lijekova HZZO-a godinama bile tek dvije vrste kontracepcijskih tableta, od kojih su jedne registrirane samo za terapiju policističnih jajnika dok se druge, zbog visokih doza hormona te velikog broja nuspojava, rijetko propisuju. S obzirom na takvu situaciju, tržištu je svakako trebala moderna kontracepcija koji bi ženama bila cjenovno pristupačna.

U Hrvatskoj se u odnosu na europski prosjek puno manje koriste oralni kontraceptivi. Razlozi za takvu situaciju su, osim relativno visokih cijena, predrasude o ovoj vrsti kontracepcije, koje su posljedica nedovoljne informiranosti. Istovremeno, broj pobačaja i dalje je razmjerno visok, prema podacima HZZO-a, u 2008. zabilježeno je 10.616 prekida trudnoća. O toga, gotovo 40 posto njih učinjeno je kod žena u dobi od 20 do 29 godina, a osam posto na zahtjev djevojaka mlađih od 19 godina.

Postavljanje kontracepcijskih tableta na dopunsku listu HZZO-a doprinos je reproduktivnom zdravlju, budući da žene koje ih koriste češće obavljaju ginekološke preglede, čime se i eventualne bolesti ranije otkrivaju te uspješnije liječe. Pored osnovne indikacije – kontracepcije, Lindynette 20 i 30 pozitivno utječu na akne, reguliraju menstrualni ciklus te imaju rijetke nuspojave. Tablete sadrže dvije vrste hormona: estrogen etinilestradiol i progestagen gestoden, koji sprečavaju ovulaciju, a uzimaju li se prema uputama, predstavljaju djelotvornu kontracepciju. 28.05.2011.


< Poruku je uredio njanja -- 3.8.2011 13:12:01 >


_____________________________

JAN, moja najveća ljubav, sreća, ponos, uspjeh i poticaj!


"Kad poljubim lice tvoje da izmamim osmjeh,
Onda pouzdano razumijem čari neba u svjetlu zore".
-Tagore-

clock-img

03.08.2011, 13:26

clock-img

lidac0605

pencil-img

4975

user posted image ,lijepi pomak,za svaku pohvalu!
Makar meni je svejedno ja svoje Diane 35 dobijam besplatno jer su mi prepisane od strane endokrinologa i ginekologa kao terapija.Al ovo je sad super za žene koje su zdrave i hoće uzimat pilule

_____________________________

"Children will not remember you for the material things you provided,but for the feeling that you cherished them"

clock-img

03.08.2011, 13:37

clock-img

anaxx

pencil-img

4813

ajde i nešto pozitivno u lijepoj našoj...user posted image

_____________________________

mama jednog velikog i jednog malo manjeg dečka... dva mamina zlata... dočekali smo i Katju ... treće zlato u maminom srcu :)

clock-img

03.08.2011, 13:38

clock-img

BUMBI

pencil-img

23108


IZVORNA PORUKA: anaxx

ajde i nešto pozitivno u lijepoj našoj...user posted image


user posted image

_____________________________

DINO I LUKA-mamine najveće sreće!!!!!
Stigla i princeza ANA!!!