writing-img

Krpelji i koji su simptomi ugriza zaraženog krpelja

clock-img

11.05.2012, 08:31

clock-img

Tajanaa

pencil-img

38

Imam sinčića od 15 mj.
Sve je počelo prije 5 dana kada je dobio temp.koja gotovo uopće ne pada ispod 38 C,
a varira od 38-39.9C(noćas).
Drugih simptoma nije bilo,
izuzev razdražljivosti, slabog spavanja i smanjenog apetita.
U utorak mu je izbio zubić, tako da smo sve pripisivali tome,
no kako temp.ni u četvrtak nije pala, otišli smo našoj pedijatrici.
Nakon detaljnog pregleda, dr.kaće da stvarno ne shvaća što se događa, jer je zdrav, izuzv temp.
U tom momentu sjedeći kod nje u ordinaciji,
rukom sam ga podragala po kosi i primjetila ogromnog krpelja na glavi.
Sestra ga je izvadila, držao se ali je bio mrtav.
Rekli su da je krpelj uzrok temp.i da ga ima od početka temp.
Ni sama ne znam kako ga nisam prije uočila,
možda zbog kose, a i živimo u gradu, tako da nisam nekako vjerovala da ih ovdje i već sada ima.
Zatim smo išli na vađenje krvi, nalaz pokazuje početak bakterijske infekcije.
Dobili smo Sumamed forte, zasad.
Dr.kaže da jako pratimo jer s obzirom na temp.(koja ni danas nije pala), i na nalaze, postoji vjerojatnost da je krpelj bio zaražen.
Molim SVE koji imaju ikakva iskustva i bilo kakva saznanja o ovoj temi, da se jave.
Dr.kaže da inkubacija traje 3-4 tj.
Ako se temp.nastavi još koj dan, ili se pojavi crvenilo oko mjesta ugriza,
ići ćemo u infektološku DR.FRan Mihaljević na vađenje likvora.
Nešto slično sam na žalost prošla sa starijom kćeri koja je u vrtiću od djeteta "domaćina" pokupila virusni meningitis prije 4 g.
Sada je sve hvala Bogu u redu, ali zbog tog iskustva, još me više strah.
Dali postoji kakav preparat koji bih mogla dati bebi od 15 mj.da joj podignem imunitet,
ili bilo što drugo da radim, jer jede po 3 dl mlijeka na 24h, jedino što jako puno pije, ali temp.traje već danima i to se po njemu vidi.

Tajanaa

clock-img

11.05.2012, 09:39

clock-img

spongebob

pencil-img

124

Za Lyme-ovu bolest, crvenilo nastaje od 3 dana do 16 tj nakon uboda krpelja, tipično ti izgleda tako da, kako raste, u sredini blijedi a periferno se širi; temperatura može biti ali tipično nije tako visoka. Ako dr cilja na meningitis ( koji se može razviti nakon prosječno par tjedana do par mj, ali on kod ove bolesti nije čest), mali bi imao neke znakove koji ukazuju na to- povraćanje, ukočenost vrata- koja se jako lako ispita pregledom, žalio bi se na ga boli glava, smetalo bi mu svjetlo...
A za krpeljni meningoencefalitis-inkubacija je 7-10 dana- dakle, krpelj je barem toliko vremena bio na koži prije nego počne bolest; opet imaš povraćanje, ukočenost vrata, glavobolju ( ako se dijete zna žaliti na nju), smeta mu svjetlo... inače je taj oblik meningitisa rijedak u djece.
jeste radili pregled urina, ili samo kks?

clock-img

11.05.2012, 10:58

clock-img

Tajanaa

pencil-img

38

Krvnu sliku.
On plače, tj.cendrav je, samo bi se čuvao i ležao, a ručicama se lupa po glavi.
Ne znam ni sama što da mislim

clock-img

11.05.2012, 11:32

clock-img

spongebob

pencil-img

124

gle, za krpeljni meningoencef.bi realno trebalo proći barem 2 tjedna od ugriza krpelja pa do simptoma meningitisa; a za Lyme ( to je bakterijska bolest koju krpelji prenose) ugl se pojavljuje to crvenilo oko mjesta ugriza u prvoj fazi ( bolest ima 3 faze, s time da one kasnije, u koje spada i meningitis, su u biti dosta rijetke), bez nekih drugih značajnih simptome, dakle 39.9 temp baš ne bi tu išla. a kakvi su mu nalazi?
čuj, ako mali nije dobro, ako ti se čini da mu se opće stanje pogoršava, odi na zaraznu pa da ga pogledaju kako se spada

clock-img

11.05.2012, 12:21

clock-img

pincirotvajler

pencil-img

12489

uhuser posted image
ja se baš nerazumijem u to,nadam se da bu sve okuser posted image user posted image

"Ljubav je slijepa i zbog toga joj je tako izoštreno čulo dodira."

clock-img

11.05.2012, 12:58

clock-img

Tajanaa

pencil-img

38

Vjerujem našoj pedijatrici, prošli smo virusni meningitis sa starijom kćeri, tako da me shvaća, i stvarno je odlična.
Sada ima 38.7, dala sam mu Nurofen, tako da će nadam se, uskoro pasti.
Užas, znači ništa mi ne preostaje, nego držati temp pod kontrolom i čekati.
Nemam nalaze doma, u kartonu su, ali je ped.rekla da upućuju na početak bakterijske infekcije, nisu za virozu, ali da možda nije od krpelja već da se možda u organizmu "kuha" neka bolest, iako, napomenula je da on u trenutno što se svega drugog tiče, po njoj zdrav, i da ne želi nagađati i plašiti nas, ali da je trenutno najvjerojatnija mogućnost da je krpelj bio zaražen, ali opet, s obzirom na inkubaciju, ne može biti sigurna.
Kad popije Sumamed, ponavljat ćemo nalaze i tada vidjeti što dalje, ali u međuvremenu bi temp.trebala pasti, a ako ne padne, tada moramo u bolnicu.
Nekako to odgađam, jer ne volim našu bolnicu.
Agonija sa starijom kćeri je trajala više mjeseci, za to vrijeme je bila u bolnici cca.5 puta, i svaki put u otpusnom su pisali viroza ili upala uha,
da bi na kraju otišli u Zg s uputnicom na kojoj je pisalo da se traži spec.pregled, a dijagnoza je pisala upala uha(tad smo imali hzzo pedijatricu kojoj je politika bila na prvom mjestu i koja nam je na muke dala i takvu uputnicu, jer je govorila "da šta ja mislim da je u Zg med i mlijeko"??!!),
prošli 3 bolnice gdje nas nisu ni ozbiljno shvaćali jer smo iz Vž došli u Zg samo tako kao radi upale uha, došli na Rebro i tek tad su ju tamo detaljno pregledali i uputili nas u Fran Mihaljević,
gdje su joj vadili likvor i rekli da je sama preboljela meningitis po broju jedinica, te da je bolest u zadnjem stadiju.
Bili smo 5 dana tamo, 24 h infuzije, venski lijekovi i nebrojbeno puno analgetika i sredstva za skidanje temp.
Eto, užasno iskustvo,
svega me strah i ovo je nevjerojatno da se opet događa.
Ako potraje, ići ćemo u Zg, bez panike, jer od tamo iz te bolnice imam samo pozitvna iskustva, za razliku od ove naše.

clock-img

11.05.2012, 13:24

clock-img

spongebob

pencil-img

124

na kojem odjelu u vž je bila?

clock-img

11.05.2012, 15:37

clock-img

Tajanaa

pencil-img

38

na pedijatriji

clock-img

11.05.2012, 18:53

clock-img

spongebob

pencil-img

124

da, onda je sve jasno ( nažalost...)

clock-img

12.05.2012, 01:00

clock-img

Tratina

pencil-img

321

joj... nadam se da će brzo proći... jeste vadili CRP? ako je bakterijska upala, crp bi mu trebao biti visok.
tila sam ti reć za imunitet, možeš mu davat imonoglukan. nije loš. on se daje 2-4 tjedna najmanje da bi imao funkciju ojačavanja imuniteta. također ti je dobra stvar matična mliječ ali nju moraš davat najmanje 1,5-2 mjeseca. ona ti također vraća apetit. e sad, za matičnu znam da može umanit djelovanje antibiotika, za imunoglukan nisam sigurna. možda bi bilo najbolje da najprije završite sa terapijom pa da onda vidiš šta da radiš sa imunitetom.

clock-img

12.05.2012, 07:32

clock-img

Tajanaa

pencil-img

38

Crp 51 ili 53 je imao, nalazi u kartonu, ali sam tako nekako upamtila.
Matičnu smo prije koristili, onu iz Dm-a za nekih 50 knod Pip-a ili tako nešto, no dr.kaže da je tu postotak same mat.mliječi minimalan i da pravu matičnu mliječ treba kupiti u ljekarni a dođe negdje više od 500kn.
Kupili smo Ekokolostrum za stariju, ali i ona jedva na varku popije tako da za klinca nije.
Imunall kapi, to su one u bijeloj kutijici sa plavim?
Ako se dobro sjećam, u njima ima alkohola, tako da je premali za njih, morat ću provjeriti, to smo sa starijom probali.
Ova noć je prošla nešto bolje, temp.do 39, sada ima 38.6, tako da,
nadam se, ide nabolje.
Ipak je to temp.6 dan preko 39 konstantno.
I odraslog čovjeka bi odavno oslabilo, kako nebi dijete, sreća što su oni mali borci i što se organizam toliko bori.

clock-img

12.05.2012, 07:56

clock-img

spongebob

pencil-img

124

tajanaa, svi ti pripravci su ti iskreno bacanje novaca, neće spriječiti da čovjek/dijete oboli od neke bolesti. niti pomoći da brže ozdravi. Ne postoji pripravak koji "jača imunitet" ( koliko god to jako privlačno zvučalo iz reklama). Ima bolesti( uglavnom genetskih) kod kojih postoji imunodeficijencija, dakle, oslabljena imunost, ali su one srećom rijetke, a ni jedna se ne liječi takvim pripravcima koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji. Štoviše, neki od tih "prirodnih lijekova" mogu biti i štetni, npr na jetru ( imala sam prilike tome svjedočiti).
vrijednost CRP od 50-ak ne mora biti bakterijski, to nije visok nalaz ( posebno ako se radi 5.dan bolesti), zato se on u kombinaciji s krvnom slikom i kliničkim pregledom djeteta ponavlja pa se vidi dinamika. Jeste radili jetrene nalaze ( AST,ALT)?

clock-img

12.05.2012, 09:33

clock-img

Tajanaa

pencil-img

38

Kompletnu krvnu sliku, kks, crp,dks...
Po nalazima je pedica rekla da viroza nije, već da je početak bakt.infekcije.
Nakon antib.idemo ponavljat nalaze, u pon,na kontrolu.

clock-img

12.05.2012, 16:10

clock-img

Tratina

pencil-img

321

mi smo kod bakterijske upale ušiju imali crp 120, a moja nećakinja koja je imala bakterijsku upalu u krvi je imala crp 250. kod viroza crp ne raste.
šta se imuniteta tiče, ja ti samo govorim stvari iz vlastitog iskustva. mi smo pili matičnu mliječ u eprueticama. košta oko 150 kn i imaš za 10tak dana. u to vrime moj mali nije ni jednom zafibra ( iako je prije toga non stop bija pod fibrom, čak i za upale grla). prije matične mliječi, svaka prehlada kod njega je završavala sa upalom ušiju. i sad on zna zaslinit, ali fala Bogu, nema više upale ušiju.
šta se imunoglukana tiče, to je sirup koji se daje u dozama ovisno o kilaži. mi ga trenutno pijemo. nisam baš sigurna koliko pomaže, ali znam da ne odmaže.

clock-img

12.05.2012, 16:32

clock-img

Tajanaa

pencil-img

38

Ok, hvala, nešto ćemo pokušat.
Zasad je temp.38.5, cijelo vrijeme, tak da se nadam da će bit ok.
Možda sam onda krivo upamrtila nalaz, jer kad ga je vidjela pedica, odmah je isključila virozu i rekla da je početak bakt.infekcije.
Još se nadam da se ipak nešto drugo kuha u organizmu i da nije od krpelja :-(

clock-img

13.05.2012, 14:44

clock-img

lukici

pencil-img

385

čini mi se dok dijete pije antibiotik nije dobro davati nikakve lijekove za imunitet....raspitaj se o tome...brz oporavak malom misu

Djeca su za sve ljude njihov život
P-18.06.2008

clock-img

14.05.2012, 13:12

clock-img

pincirotvajler

pencil-img

12489

kak ste?

clock-img

14.05.2012, 23:36

clock-img

Tratina

pencil-img

321

jel mali švrćo šta bolje?

clock-img

15.05.2012, 10:48

clock-img

anaxx

pencil-img

4813

i mene brine kako je maleni!?

ne želim nikoga plašiti, ali od mojeg bratića mali je skrivao da ga je ugrizao krpelj i da mu se ruka zacrvenila i upalila i jedva ostao živ.... oduzelo mu je jednu stranu, oduzelo mu govor...strašno, zadnji čas su ga izvukli i bio je mjesec dana u bolnici (to je ta Lyme-ova bolest)

brine me rečenica Tajane:
On plače, tj.cendrav je, samo bi se čuvao i ležao, a ručicama se lupa po glavi.
Ne znam ni sama što da mislim

ja bi na ovo prvo pomislila da ga boli glava...

nadam se da je ipak sve ok i da ste bolje!!!

< Poruku je uredio anaxx -- 15.5.2012 10:49:30 >

mama jednog velikog i jednog malo manjeg dečka... dva mamina zlata... dočekali smo i Katju ... treće zlato u maminom srcu :)

clock-img

16.05.2012, 00:54

clock-img

Tratina

pencil-img

321

joj, stvarno se nadam da je sve dobro i da Tajanaa samo nema vremena javiti se...
A sad sam se sjetila da sam i ja kao dijete imala krpelja na glavi, ali mene je glava bolila samo na mjestu gdje je bio krpelj... Imala sam oko 6-7 godina i govorila sam materi da me boli glava (sijećam se da me bolilo ko da imam ranu na glavi). Kad je moja stara pogledala, vidila je krpela i panično ga samo izvukla. Sva sreća pa je sve dobro prošlo.
Tajanaa, nadam se da je malac dobro.

clock-img

20.05.2012, 08:51

clock-img

Tajanaa

pencil-img

38

Hvala vam drage moje na brizi.
Prošlu nedjelju smo imali zadnju temperaturu, u pon.popili Sumamed 3 dan, bili na kontroli,
dobili Sumamed za još 2 dana.
Zasad je sve ok, no malac se budi i 20 puta na noć i plače, nekad koj put manje, nekad više.
Lupa se rukicama po glavi, ne stalno, i ne po istom mjestu.
Apetit mu je i dalje slab, mlijeko kojega je pio i 1 i po litru na 24 h, 3 dana nije ni okusio, eventualno pola bočice.
Sad je već prošlo tjedan dana,
spava nešto više, ali i dalje se intezivno budi.
Pojede par keksi, pola bočice mlijeka i par žlica juhe ili nešto od ručka, dakle apetit užas, s obzirom da je jako volio jesti i jeo cijeli dan nešto, kad je zdrav.
Ne znam što da mislim, nekad si mislim da paničarim bezveze,
ne idemo van, osim rano ujutro, zbog sunca,
čak ni na igralište više nejdemo.
Izdržat ćemo još ta 3 tj.da nejdemo na sunce, da se nešto ne zakomplicira.
Klincima to teško pada jer smo svaki dan bar jednom vani bili, ali...Proći će i to.
Pedica kaže da vjeruje da će sve biti ok,
popio je antibioik,
nalaze ćemo ići raditi 10 do 14 dana od zadnje popite doze antib.
Nije mi jasno to buđenje u noć, i udaranje rukama, uha su ok, nije od toga, a opet,
nije to često, tako da ne znam kako da to i sa čim povežem.
Zubića imamo 15(koliko i mjeseci :-)),
tako da nebi tu nervozu pripisivala tome.
Ne znam, dal možda tko zna, dali se mogu, kakve i gdje obavit pretrage, da  se vidi kakvo je stanje organizma i dal se vide tragovi zaraze ili ne?
Ova neizvjesnost me ubija.
Zapisala sam ih za cjepivo drugo proljeće, sad je prekasno,
a i malac još mjesec od ugriza ne smije dobiti to cjepivo.

Tajanaa

clock-img

20.05.2012, 10:20

clock-img

mala pcelica

pencil-img

5866

ajoj ne znam šta bi ti rekla iskreno se nadam da ce sve to brzo proći..... mozda jedino da ga dr posalje na ct glave i mr ne znam user posted image
user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

20.05.2012, 10:58

clock-img

pincirotvajler

pencil-img

12489

nemam pojma,,ja bi možda zvala zaraznu tek tak da mi oni potvrde da sam sve napravila kaj mogu user posted image

clock-img

20.05.2012, 12:39

clock-img

Tajanaa

pencil-img

38

Tako je, nisam se tog sjetila, imam br.od vaše infektološke Dr.Fran Mihaljević, kad je starija kći imala meningitis.
Nazvat ću sutra i provjeriti :-)

Tajanaa

clock-img

22.05.2012, 16:31

clock-img

spongebob

pencil-img

124

kaj kažu na mihaljeviću?

Ali čemu služi mama, ali čemu služi tata...rukama kad padne tama da te grle oko vrata... :)