cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Ella One-pilula za 5 dana poslije

clock-img

24.08.2010, 09:59

clock-img

njanja

pencil-img

8766

Izvor: Jutarnji.hr

 
Pilula za “jutro poslije”, koja se koristi kao hitni kontraceptiv najkasnije 72 sati nakon rizičnog spolnog odnosa (iako je najbolje unutar 48 sati) u slučaju kada žena sumnja da je moglo doći do neželjene trudnoće, dobila je žestoku konkurenciju. Francuska farmaceutska kompanija HRA Pharma na tržište je izbacila novu pilulu za “jutro poslije”, točnije za “pet dana poslije”, nazvanu EllaOne. Većina zemalja Europske Unije odobrila ju je bez ikakvog susprezanja, smije se dakako kupiti samo uz liječnički recept, no neke se zemlje još kolebaju je li Ella tek pilula za sprečavanje začeća ili pak može biti i pilula za izazivanje pobačaja. SAD je dao zeleno svjetlo ovoj piluli tek nedavno, i to nakon niza prosvjeda udruga protiv pobačaja, a naša susjedna Italija još uvijek promišlja je li Ella u skladu s njihovim zakonom o pobačaju.
 
 

O čemu se radi?
Hitna kontracepcija, kakva je upravo pilula za “jutro poslije”, nema mogućnost prekida već postojeće trudnoće. Ona tek sprečava izbacivanje jajne stanice iz jajnika (ovulaciju) ili pak implantaciju oplođenog jajašca u maternici.

Kako je to ustvrdio dr. Dubravko Lepušić, ipak nije točno poznato kako te tablete djeluju, “još se lome koplja oko mehanizma djelovanja tih tableta - odgađaju li ovulaciju ili sprečavaju nidaciju (ugnježđivanje, implantacija) eventualno oplođenog jajašca”.
- Mehanizam djelovanja pilule za dan poslije nije do kraja istražen, no svakako se visokim dozama hormona koje žena ili djevojka jednokratno uzima, postiže onemogućavanje koncepcije - kazao je dr. Lepušić.
S druge strane, pilula koja sadrži kemijski spoj mifepriston, na tržištu poznata pod nazivom RU-486, koristi se upravo za prekidanje trudnoće. Obje tablete nemaju 100-postotnu učinkovitost. Dapače, učinkovitost hitne kontracepcije mnogo je manja od redovitih kontraceptiva.
Nova pilula EllaOne proizvedena je kao hitni kontraceptiv, a ne kao pilula za izazivanje pobačaja, no tvrde mnogi, sličnog je kemijskog sastava kao RU-486. Proizvođač ne kaže da njihov spoj - ulipristal acetat - nije poguban za već stvoreni embrij, ali inzistiraju na objašnjenju da jednom dozom (30 miligrama tog spoja nalazi se u jednoj tableti) nije moguće izazvati prekid trudnoće.
Usporedbe radi, u jednoj tableti RU-486 nalazi se čak 600 miligrama mifepristona. Valja i napomenuti da su se ulipristal acetat i mifepriston, za razliku od spoja levonorgestrela koji se nalazi u piluli za “jutro poslije”, u pokusima na životinjama pokazali toksičnima za embrij.
Tvrde da samo odgađa
Kako djeluje Ella? Proizvođač tvrdi da, baš kao i pilula za “jutro poslije”, tek odgađa ovulaciju ili implantaciju. Zašto je Ella “navijena” na pet dana, objasnio je Albert Aiuto, generalni direktor talijanske podružnice HRA Pharme.
- Ella ima petodnevno djelovanje kako bi se, u slučaju da ovulacija nastupi koji dan kasnije, spriječio ‘susret’ zrele jajne stanice sa spermatozoidima koji u vratu maternice mogu ‘preživjeti’ pet dana nakon spolnog odnosa - kazao je Aiuto.
Optužbe na račun Elle da je ona i potencijalno pilula za izazivanje pobačaja ipak se ne mogu niti prihvatiti niti odbaciti. A iako će se neki nasmijati na ovu problematiku i kazati da ako žena ne želi trudnoću tada joj neće biti žao ako joj tableta uzrokuje pobačaj, to baš i nije tako. Mnoge su žene protiv pobačaja, pa čak i kada načelno nisu naprosto ga ne žele izazvati, i to se treba poštivati.
Nepoznat učinak na trudnice
Kako je to objasnila talijanska ginekologinja Alessandra Kustermann, sve ovisi o trenutku uzimanja Elle. Žena, možda nesvjesna ranije ovulacije koja se već odigrala pa s time i već moguće trudnoće, ako uzme ovu pilulu može, možda, izazvati i pobačaj.
- Jedan od mogućih učinaka ulipristal acetata je i odgađanje sazrijevanjanja sluznice maternice (a što može otežati/onemogućiti implantaciju oplođenog jajašca ili njegovo ‘zadržavanje’ nakon implantacije) - kazala je Kustermann, ali s dozom opreznosti jer niti jedan ginekolog u svijetu ne može točno kazati je li moguće Ellom izazvati pobačaj nakon implantacije s obzirom na to da ulipristal acetat nije testiran na trudnicama. Domaći su ginekolozi po pitanju hitnih kontracepcija još oprezniji, a po pitanju debate je li Ella abortivna, dr. Lepušić kaže da odgovor ovisi i o - perspektivi. - Svako društvo ima svoje poglede na to: religiozne, pravne, društvene i socijalne, pa s tim u svezi i reguliran način prekida trudnoće - pojašnjava.

Dr. Dubravko Lepušić: ''Antibaby'' pilule daleko su bolje rješenje od hitne kontracepcije
Kada započeti s kontracepcijskim pilulama?
Svatko drugačije sazrijeva te je prije stupanja u spolne odnose potrebno da mlada osoba dosegne zadovoljavajući stupanj psihološke i fizičke zrelosti, no dr. Lepušić se zalaže za apstinenciju mladih u dobi od 12, 13 i 14 godina jer smatra da oni tada još nikako ne mogu biti dovoljno zreli za spolne odnose.
- No, kod starijih adolescentima govoriti im da apstiniraju nije produktivno, jednostavno, zato jer to oni neće učiniti - kazao je.
Slijedom toga, kontarcepcijske se pilule, u slučaju kada to mladoj djevojci odobri ginekolog, mogu prepisati starijim adolescenticama, no uz njih se svakako inzistira i na kondomima kao zaštiti od spolno-prenosivih bolesti. Dr. Lepušić ipak naglašava da se tako mladim djevojkama kontracepcija prepisuje radi regulacije menstrualnog ciklusa, i to kroz razdoblje od nekoliko mjeseci i uz redovito praćenje stanja organizma.
U koji se sve slučajevima prepisuju oralni kontraceptivi?
Osim kada se daju kao antiandrogeni (regulacija ciklusa), kontraceptivi se mogu prepisati i u slučajevima seboreje i akni koji prate takav hormonalni disbalanas, pojasnio je dr. Lepušić.
Kada se oralna kontracepcija ne smije uzimati?
Pilulu svakako treba izbjegavati ako postoje neki od zdravstvenih problema, prvenstvene poremećaji koagulacije ili rada jetre - ustvrdio je dr. Lepušić.
Koje preglede je potrebno napraviti prije uzimanja antibaby pilula?
Prije uzimanja pilula svakako treba učiniti pretrage krvi, i to na jetrene probe te faktore koagulacije (vrijeme krvarenje, vrijeme zgrušavanja i trombociti). Isto tako treba učiniti i ginekološki pregled (ako je moguće) te PAPA test i ultrazvuk jajnika - nabrojio je dr. Lepušić te dodao kako se svi ovi pregledi mogu obaviti na nivou domova zdravlja, bilo preko liječnika opće prakse ili školske medicine, ili preko uputnica ginekologa.
Treba li raditi jednogodišnju pauzu uzimanja i kada treba ponoviti navedene preglede?
Navedene pretrage treba učiniti minimalno jednom godišnje, a nakon nekoliko godina uzimanja kontraceptiva bilo bi uputno učiniti pauzu kroz koji menstruacijski ciklus - pojasnio je ginekolog.
Kako nam tijelo ‘signalizira’ da mu smetaju kontraceptivi?
Današnji su oralni kontraceptivi, napomenuo je dr. Lepušić, takozvane “niskodozažne” tablete pa su i puno manje komplikacije.
- Svakako treba obratiti pažnju na glavobolje ako se pojave, bolove u listovima nogu (grčevi), zatim neuredno i dugo krvarenje unutar ciklusa, pa mučnine (koje u ovom slučaju nisu izazvane eventualnom trudnoćom već promijenjenim hormonskim statusom iako ni trudnoća nije isključena jer na žalost pilule ne štite 100 posto).
Je li nužno uzimati pilule svaki dan u isto vrijeme?
Radi redovitosti uzimanja pilula i smanjenja rizika zatrudnjivanja bilo bi dobro da se pilule uzimaju uvijek u isto vrijeme tijekom dana iako se neće pogriješiti ako se uzmu tijekom jednog dana u različito vrijeme. Naime, ni tada se ne gubi kontracepcijska moć pilula - utvrdio je dr. Lepušić.


U jednom 2. članku isto na jutarnjem sam pronašla ovo:

Kad je riječ o kontracepciji u Hrvatskoj, oko 100.000 žena u fertilnoj dobni uzima kontracepcijske tablete ili njih 9 posto. Od ostalih načina zaštite, pokazala je jedna anketa, 15 posto parova koristi kondom, spiralu oko 3 posto žena, a čak 15 posto parova pokušava spriječiti trudnoću potpuno nepouzdanim prekinutim snošajem.
Zbog toga se nerijetko događa da se pobačaj koristi kao kontracepcija, a znali li se da je među 4500 žena koliko ih godišnje pobaci u braku i da ima jedno ili više djece, onda je to podatak koji ukazuje da u Hrvatskoj učinkovita kontracepcija parovima još nije dovoljno poznata.

Što svi kažete na ove informacije???

< Poruku je uredio njanja -- 24.8.2010 10:01:34 >


_____________________________

JAN, moja najveća ljubav, sreća, ponos, uspjeh i poticaj!


"Kad poljubim lice tvoje da izmamim osmjeh,
Onda pouzdano razumijem čari neba u svjetlu zore".
-Tagore-

clock-img

24.08.2010, 10:21

clock-img

ikica84

pencil-img

3720

zavrtelo mi se u glavi od informacija user posted image user posted image user posted image
ja sam koristila yasmin pilule prije trudnoce i bila sam zadovoljna,i opet cu poceti kad prestanem da dojim user posted image user posted image
a sto se tice pilule za dan poslije,nisam nikad probala.


_____________________________

ANDREJ 02.01.2010.
VIKTOR 24.09.2011.
mamine srece najveceeeeeee!!!!

clock-img

24.08.2010, 10:48

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

7400

[Sadržaj poruke je obrisan]

clock-img

24.08.2010, 12:18

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

7400

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

clock-img

24.08.2010, 22:18

clock-img

Ruža

pencil-img

14064

Uvijek idem onom logikom da vjerujem samo sebi.
Korisne informacije, ali draža je meni pouzdana i stalna kontracepcija.

_____________________________

Samo luda mama...

clock-img

25.08.2010, 08:13

clock-img

uspavana

pencil-img

3044


IZVORNA PORUKA: Ruža

Uvijek idem onom logikom da vjerujem samo sebi.
Korisne informacije, ali draža je meni pouzdana i stalna kontracepcija.



slažem se s tobom.
Ja sam pila kontracepciju dvije godine i nešto, jer u to vrijeme smo se tek oženili, i nismo htjeli dijete odmah.

_____________________________

...ne postoje nemoguće stvari,
postoji samo nedovoljno jaka želja...

Marta - ljubav naša - 10.06.2011.

clock-img

25.08.2010, 08:41

clock-img

Bablica

pencil-img

906

Ja sam jednom išla do dr. po pilulu za dan poslije pa mi je dala normalne kontracepcijske tablete koje sam morala 3 dana pit po dvije na dan, nikakva jedna tabletica kako sam ja očekivala.

A što se tiče kontracepcijskih tableta  pila sam ih 2 x 3 god. dok me nije depresija oprala pa sam prestala (najprije logest pa cilest ili obrnutim redom). Jedna moja frendica pije već 10 godina Triquilar ( da, dobro ste pročitale) BEZ PAUZE!!!!  sad ih pokušava prestat pit pa ima svakakvih nuspojava. Katastrofa!!! Što je najgore dr. joj je rekla da ne treba pauza!!! Ta dr kod koje je moja frendica i kod koja sam i ja bila nikad me nije poslala radit bilo kakve nalaze prije nego mi je dala tablete. Na kraju sam se drugoj prebacila i prvo mi je dala uputnicu za krv vadit.

Mislim da dosta dr. danas olako pišu recepte za kontracepciju, a i nije ih problem nabavit bez recepta u ljekarni ( bar nije bio dok sam ih ja pila). Samo kažem ostao mi recept doma, donijet ću ga drugi put. Zbog toga me čudi podatak da tako malo djevojaka koristi kontracepciju! Većina ljudi oko mene svi ju koriste pa mi malo i čudno kad netko kaže da ne koriste ili da ni neznaju za njih!!!

_____________________________

Korina 28.10.2010 naš najljepši anđelić

"Život nagrađuje one koji ustraju"

Karlo 10.04.2012

clock-img

25.08.2010, 08:58

clock-img

njanja

pencil-img

8766

IZVORNA PORUKA: Bablica

Ja sam jednom išla do dr. po pilulu za dan poslije pa mi je dala normalne kontracepcijske tablete koje sam morala 3 dana pit po dvije na dan, nikakva jedna tabletica kako sam ja očekivala.

ovo mi je malo čudno jer normalne kontracepcijske rade na način da umire jajnike koje ne proizvode jajašca, a ukoliko ih nisi pila tada se ovulacija desila pa ne vidim što biš s normalnim kontr postigla...a ova dan poslije kao radi na tome da stvori unutra nepovoljne uvijete za ugnježđenje oplođene jajne stanice....
 
 
Sada ih ne možeš u ljekarni lako dobioti, svaki put meni na recept zapišu kada sam ih kupila da ne bi bilo da ih kupujem i za prijateljice

Većina ljudi oko mene svi ju koriste pa mi malo i čudno kad netko kaže da ne koriste ili da ni neznaju za njih!!!

  

_____________________________

JAN, moja najveća ljubav, sreća, ponos, uspjeh i poticaj!


"Kad poljubim lice tvoje da izmamim osmjeh,
Onda pouzdano razumijem čari neba u svjetlu zore".
-Tagore-

clock-img

25.08.2010, 09:14

clock-img

Bablica

pencil-img

906

To je i mene začudilo ali dr je rekla da nema pilule za dan poslije i da što sam se išla sexat. To je bilo pred skoro 15 godina (uf kako mi to daleko zvuči!).
Meni su isto pred kraj kad sam pila tablete (pred 5 god) počeli zapisivat na recept ali kako u kojoj ljekarni i ne svaki put.

IZVORNA PORUKA: njanja

IZVORNA PORUKA: Bablica

Ja sam jednom išla do dr. po pilulu za dan poslije pa mi je dala normalne kontracepcijske tablete koje sam morala 3 dana pit po dvije na dan, nikakva jedna tabletica kako sam ja očekivala.

ovo mi je malo čudno jer normalne kontracepcijske rade na način da umire jajnike koje ne proizvode jajašca, a ukoliko ih nisi pila tada se ovulacija desila pa ne vidim što biš s normalnim kontr postigla...a ova dan poslije kao radi na tome da stvori unutra nepovoljne uvijete za ugnježđenje oplođene jajne stanice....
 
 
Sada ih ne možeš u ljekarni lako dobioti, svaki put meni na recept zapišu kada sam ih kupila da ne bi bilo da ih kupujem i za prijateljice


Većina ljudi oko mene svi ju koriste pa mi malo i čudno kad netko kaže da ne koriste ili da ni neznaju za njih!!!

  



_____________________________

Korina 28.10.2010 naš najljepši anđelić

"Život nagrađuje one koji ustraju"

Karlo 10.04.2012

Zadnji članci

article-img