cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Zdravlje tvoje bebe počinje već u tvom trbuščiću

clock-img

9.4.2018

Sve mame znaju da ne postoji ništa važnije na svijetu od zdravlja njihove djece, ali što je s trudnicama koje još iščekuju rođenje svoje bebe ili sa ženama koje tek planiraju imati bebu?

Zdravlje tvoje bebe počinje već u tvom trbuščiću

Zdravlje bebe ne započinje tek njenim dolaskom na svijet. Također, kad je u pitanju zdravlje, ne radi se samo o prehladama, dječjim bolestima, grčevima ili alergijama, jer zdravlje bebe započinje još dok su u maminom trbuhu. Govorimo o kromosomskom zdravlju bebe koje ne utječe samo na bebu, nego ima snažan utjecaj na cijeli život i bebe i njenih roditelja, ali i ostalih članova obitelji.


Kromosomski poremećaji koji uzrokuju najčešće sindrome prisutne pri rođenju djeteta danas su još uvijek tabu-tema, a suvremena medicina nam omogućava da još za vrijeme trudnoće saznamo ima li beba neki kromosomski poremećaj.


Budućim mamama na raspolaganju su različiti testovi, invazivni i neinvazivni, pomoću kojih već od 10. tjedna trudnoće mogu saznati više informacija o kromosomskom zdravlju njihove nerođene bebe. Ovakva testiranja budućim roditeljima omogućavaju bezbrižnu trudnoću i iščekivanje rođenja bebe, a u slučaju da beba ima neki kromosomski poremećaj, roditeljima omogućavaju da se pripreme na moguće komplikacije u trudnoći i da istraže koje mogućnosti terapija nudi suvremena medicina.


Amniocenteza i biopsija korionskih resica spadaju u invazivne dijagnostičke metode jer se kod njih radi o prodiranju u tijelo trudnice, zbog čega postoji rizik od pobačaja i drugih komplikacija. Srećom, danas postoje i neinvazivni prenatalni testovi kod kojih ne postoji rizik od pobačaja i koji su u potpunosti sigurni kako za bebu, tako i za trudnicu.


Jedan od ovih testova je i test NIFTY – najbolji, najpotpuniji i najpouzdaniji neinvazivan prenatalni test na svijetu koji može otkriti najveći broj kromosomskih poremećaja, u usporedbi s drugim testovima. Osim Downovog, Edwardsovog i Patauovog sindroma, koji su najčešći kromosomski poremećaji, NIFTY također može otkriti i 4 poremećaja broja spolnih kromosoma, trisomije kromosoma 9, 16 i 22 te čak 60 različitih sindroma kromosomskih delecija i duplikacija. Isto tako, već od 10. tjedna trudnoće, od kad se može napraviti ovaj test, budući roditelji mogu saznati i spol svoje nerođene bebe. Za napraviti test NIFTY potreban je samo uzorak krvi dobiven jednostavnim vađenjem krvi standardnim postupkom, a dobiveni rezultati za Downov, Edwardsov i Patauov sindrom imaju točnost veću od 99 %.


Do sada je test NIFTY napravilo više od 3 milijuna trudnica u cijelom svijetu, a i najviše trudnica u Hrvatskoj odlučuje se napraviti baš ovaj neinvazivan prenatalni test. Neke naše trudnice podijelile su s nama svoje iskustvo s testom NIFTY i ispričale nam zašto su se odlučile napraviti baš ovaj test i što je to za njih značilo. U nastavku pročitajte iskustva naših zadovoljnih mama.

 

 

ANTONIJA, 33 godine

„Za NIFTY sam čula i prije nego što sam ostala trudna, tako da čim sam saznala da sam trudna znala sam da ću napraviti NIFTY jer sam htjela biti sigurna da će s mojom bebicom sve biti u redu. Iako sam bila svjesna toga da nikad ne možeš biti 100 % siguran da je sve u redu i da nema 100 %-tne garancije će beba biti zdrava jer sam znala da takav test ne postoji i da takva očekivanja nisu realna, točnost testa NIFTY od 99,12 % smatrala sam izrazito velikom točnošću. Kombinirani probir nisam htjela raditi jer mi je ginekologica objasnila da nije baš jako pouzdan, a s obzirom na to da imam 33 godine, zbog moje dobi nije bilo potrebe da me pošalje na amniocentezu. Čak i da sam starija, na amniocentezu ne bih išla jer ni pod koju cijenu ne bih htjela izlagati svoju bebu riziku od pobačaja, a ni sebe raznim komplikacijama. Dakle, nije bilo dileme – NIFTY je najbolji i jedini pravi izbor za mene!

Sam proces bio je vrlo jednostavan jer se samo treba izvaditi krv, ali onda slijedi teži dio – iščekivanje rezultata. Nakon 5 dana ginekologica mi je javila da se još jednom mora ponoviti analiza, što će produljiti čekanje rezultata. Prošlo je još 5 dana kad me ginekologica nazvala i priopćila mi da ću morati ponoviti vađenje krvi jer u prvom poslanom uzorku krvi nije bilo dovoljno bebine DNA. Unatoč tome što sam unaprijed bila informirana da se to može dogoditi i da to ne znači da nešto nije u redu s bebom, moram priznati da mi nije bilo svejedno. Ponovila sam vađenje krvi u 12. tjednu trudnoće i nakon 7 dana sam dobila rezultate. Test je pokazao da su izrazito male šanse da beba ima neki kromosomski poremećaj i da nosim dečka. Mojoj sreći nije bilo kraja i danas sam ponosna mama dečkića starog mjesec dana. Ako, tj. nadam se kad sljedeći puta budem trudna, svakako ću opet napraviti NIFTY Plus test jer mi je pružio sigurnost i omogućio iščekivanje dolaska moje bebe bez živciranja i neodgovorenih pitanja, a to je nešto što je u trudnoći, pored svih hormona koji divljaju kao ludi, apsolutno neprocjenjivo.“

 

ANITA, 30 godina

„I prije trudnoće sam znala da ću jednog dana kad budem trudna raditi NIFTY, jer sam po struci primalja i dobro sam upoznata s time koji sve poremećaji kromosoma postoje i kakve su njihove posljedice za dijete. Također smatram da je velika prednost testa NIFTY što je neinvazivan, što znači da nema prodiranja u tijelo trudnice kao kod amniocenteze, a time ne utječe na trudnoću te s njim trudnica ne riskira nikakve infekcije i druge komplikacije i najvažnije, ne riskira pobačaj. Iako je ultrazvuk od izuzetne važnosti u praćenju trudnoće i razvoja bebe, kad su kromosomski poremećaji u pitanju, NIFTY je ipak precizniji jer se radi o analizi DNA. Još jedna stvar koja me oduševila kod testa NIFTY je i to da samo iz jednog uzorka krvi osim Downovog, Edwardsovog i Patauovog sindroma može otkriti puno više poremećaja od kombiniranog probira – i trisomije drugih kromosoma i poremećaje spolnih kromosoma, ali i kromosomske delecije i duplikacije i to čak njih 60! I naravno, činjenica da već u ranoj trudnoći mogu saznati spol svoje bebe, čini NIFTY još boljim!

Sama procedura je stvarno jako jednostavna, nakon što mi je ginekolog napravio ultrazvučni pregled, ispunili smo potrebne dokumente, sestra mi je samo izvadila krv i to je bilo to. Sigurna sam da sve buduće mame dok iščekuju rezultate testa NIFTY razmišljaju i nadaju se da je s bebom sve u redu, ili kako mi to volimo reći „znamo“ da je sve u redu, to čekanje rezultata stvarno nije najugodnija stvar na svijetu jer ipak postoji taj mali crv sumnje koji ti govori „ali što ako…“. Srećom, u mom slučaju stvarno je sve bilo u redu i NIFTY nije otkrio nikakve kromosomske poremećaje, a ja sam u međuvremenu rodila prekrasnu i zdravu kćerkicu. Najiskrenije savjetujem svim trudnicama da naprave NIFTY jer vam stvarno može omogućiti da na miru i bez živciranja provedete trudnoću i bezbrižno dočekate rođenje svoje najveće srećice!“

 

ANA, 38 godina

„Moje ime je Ana i imam 38 godina. Ovo mi je druga trudnoća i s obzirom na godine moja ginekologica me pitala da li želim ići na testiranje (amniocinteza ili NIFTY). S obzirom na sve rizike koje sa sobom povlači proces amniocinteze i na činjenicu da se UŽASNO bojim igle (kad vadim krv skoro padam u nesvijest), suprug i ja smo se odlučili da napravimo NIFTY test. Iako je dosta skup, smatrali smo da vrijedi odvojiti te novce za tu svrhu i činjenicu da rizika od pobačaja apsolutno nema te da neću morati prolaziti kroz zaista stresan postupak.

Većinu detalja našla sam na internetu no najviše mi je pomogao dugačak i iscrpan razgovor sa gđom Željkom Marčinković koja je sa zaista beskrajnim strpljenjem i razumijevanjem odgovorila na sva moja pitanja pa i više, na čemu sam joj silno zahvalna. 

Uputila me na dr. Elviru Škuncu  Radman (ginekologicu u Rijeci, ovlaštenu za izradu NIFTY testa), kod koje sam primljena odmah, vrlo ljubazno i sa puno pažnje. Test smo odradili u 13:00 sati u petak, a već u 13:10 je uzorak preuzeo DHL-ov kurir i krenuo prema odredištu. Ovim putem također sve pohvale za organizaciju. Za 5 radnih dana (sljedeći petak) primila sam poziv od doktorice s informacijom da je rezultat stigao i da je sve u redu sa bebicom, koja nema nikakvih naznaka kromosomskih poremećaja.  Također smo vrlo sretno dočekali vijest da nosim curicu (malu sestricu starijem bratu).

Moje osobno iskustvo sa NIFTY testom je u svakom pogledu pozitivno i preporučila bih ga svima koji si ga mogu priuštiti. Štoviše, smatram da bi bilo najbolje da postane obavezan i na teret HZZO-a ;-)

Puno sreće i zdravlja svim budućim mamama koje prolaze isto što sam prošla i ja.“

 

ANJA, 26 godina

„O testu NIFTY čula sam jako puno pozitivnih iskustava i prije nego što sam ostala trudna, tako da sam već i prije trudnoće donijela odluku da ću sigurno raditi NIFTY jednog dana kad budem trudna. Odlučila sam napraviti NIFTY prvenstveno zbog njegove sigurnosti i neinvazivnosti, odnosno zato jer je za napraviti ovaj test potrebno napraviti samo najobičnije vađenje krvi. To mi je bilo jako bitno jer sam htjela izbjeći nepotrebno izlaganje invazivnim metodama i svim neugodnostima i rizicima od komplikacija koje one sa sobom nose. NIFTY ima 3 paketa s različitim brojem poremećaja koje može otkriti, a ja sam odlučila raditi NIFTY Plus jer otkriva najviše kromosomskih poremećaja. Čujem da se dosta trudnica žali na visoku cijenu ovakvih testiranja, a meni se čini da zaboravljaju da je ovakva cijena u potpunosti opravdana. Ne razumijem kako su neke buduće mame spremne platiti i preko 8.000 kn za kolica za bebu, ali informacija o kromosomskom zdravlju njihove bebe, što može utjecati na cijeli život svih članova obitelji, nije im vrijedna ni 4.400 kn? Nisam očekivala da ću tako brzo dobiti rezultate testa pa kad me nazvala moja doktorica bila sam vrlo iznenađena, ali istovremeno i malo uznemirena. Iako sam u sebi nekako znala da je sve u redu, dokle god ne dobiješ potvrdu od doktora, nije ti svejedno. Kad mi je doktorica svojim toplim glasom rekla da je s mojim dječačićem sve u redu, odmah sam u grlu imala knedlu i oči pune suza. To je informacija zahvaljujući kojoj se sada mogu mirno pripremati za novo poglavlje u svojem životu.“

 

MAJA, 41

„Zbog moje dobi ginekolog mi je rekao da bih prema nekim smjernicama trebala napraviti amniocentezu, što meni naravno nije bila opcija jer nisam htjela riskirati pobačaj zdrave bebe, a i nikako mi nije bila draga ideja da me se bode velikom iglom u trbuh. Kad sam bila trudna s prvim djetetom prije 9 godina, ovakvi testovi su bili u kategoriji znanstvene fantastike, tako da sam bila oduševljena što danas postoji test NIFTY kojim se može provjeriti je li sve u redu s bebinim kromosomima na način da ni sebe ni bebu ne izlažem nikakvim rizicima i komplikacijama. Iako testiranje nije jeftino, vrijedi svake lipe jer otkad sam dobila rezultate testa NIFTY stvarno mogu reći da mi je srce na mjestu i da se ne brinem pitajući se kakva je situacija. Kad pogledam koliko ćemo novaca potrošiti ukupno na kolica, krevetić, komodu za prematanje i robicu za bebe, ispada da zapravo NIFTY nije skup i uopće mi nije žao što sam potrošila, tj. zapravo uložila novce u NIFTY kako bih bila sigurna u zdravlje svoje bebe.“

 

STANKA, 37 godina

„S obzirom na to da sam bila starija od 35 godina kad sam ostala trudna i nikako nisam htjela ići na amniocentezu i riskirati spontani pobačaj, a htjela sam biti sigurna i ne brinuti se da li beba ima Downov sindrom ili neki drugi kromosomski poremećaj, odlučila sam se za NIFTY test jer sam zaključila da je on idealan izbor za mene. Jako mi je bilo važno to da je NIFTY neinvazivan i bez rizika i za moju bebu i za mene, a i svakako mi je bilo super i to što se rezultati dobiju za samo tjedan dana, a ne tek za mjesec dana kao kod amniocenteze. Iako se uvijek čovjek nada da je sve u redu i da je beba zdrava, a i na ultrazvuku je sve izgledalo kako treba izgledati, kad sam dobila rezultate, od sreće su mi suze same krenule teći. U drugoj trudnoći ću sigurno opet raditi NIFTY, to uopće nije upitno.“

 

RENATA, 34 godine

„Odlučila sam napraviti test NIFTY jer sam htjela bezbrižno uživati u svojoj trudnoći, a ne brinuti se hoće li sve biti u redu s bebom. Ovaj test je stvarno jednostavan: samo izvadiš krv, pričekaš tjedan dana i dobiješ rezultate. Moji rezultati bili su 1 naprama ne znam koliko milijuna i zato sam bila stvarno sretna i zadovoljna, a prije svega bezbrižna i mirna jer sam znala da moja beba neće imati nikakvih kromosomskih poremećaja. Također sam saznala da ću dobiti curicu, što sam potajno i priželjkivala. Toplo preporučam NIFTY svim trudnicama jer je NIFTY test bez sumnje prava odluka!“'

 

SILVIA, 33 godine

„Svoje iskustvo s NIFTY testom bih definitivno opisala kao jedno umirujuće. Činjenica da se zaista mogu opustiti i uživati u čarima trudnoće. Uvijek pozdravljam svaki napredak u medicini tako da sam još dvije godine prije trudnoće znala da ću svakako napraviti NIFTY testiranje. Test sam napravila u 13.-om tjednu trudnoće u ordinaciji svog ginekologa. Uredni rezultati su stigli kroz tjedan dana te dodatno saznanje da je spol muški, iako sam već nekako i predosjećala. U svakom slučaju topla preporuka svakoj trudnici.“

 

HELENA, 34 godine

„Napravila sam NIFTY prije dva mjeseca i hvala Bogu na naprednoj medicini. Svaka bi trudnica to trebala napraviti i bilo bi super da je još malo manja cijena ili još bolje besplatno da bude svakome dostupno. Uglavnom brzo i napokon sam imala mir. Zadovoljna sam osobljem i brzinom testa. Spasio me živciranja i dao sigurnost da je sa bebom sve u redu.“

 

Na internetskoj stranici www.nifty-test.hr možete se naručiti za besplatno savjetovanje o test NIFTY, a za više informacija slobodno nas možete kontaktirati i telefonski na broj 091 95 55 476. Također, posjetite nas i na Facebooku: https://www.facebook.com/NiftytestHR/

 

 

Pročitaj još zanimljivih tekstova o Nifty testu:

Koliko vrijedi informacija o zdravlju Vaše bebe?

Kako izgleda postupak testiranja testom NIFTY?

Koliko košta genetski prenatalni test NIFTY?

Kako znati je li potrebno napraviti test NIFTY?!

Najbolji NIPT-test na tržištu postao je još bolji!

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img