cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Koliko vremena je potrebno tijelu da se oporavi nakon trudnoće?

Prosječna dob žena s prvim djetetom je viša pa je češće slučaj da majke drugi put brže zatrudne. Koja je optimalna razlika između dvije trudnoće koje preporučuju stručnjaci?

Tijelo nakon trudnoće - oporavak!

Trudnoća iscrpljuje tijelo hranjivim tvarima koje su neophodne za normalan razvoj djeteta. Istodobno, majka je umorna, tijelu je potrebna regeneracija nakon poroda.

Međutim, kako se prosječna dob žena s prvim djetetom povećava, razlike između prve i druge trudnoće se smanjuju. Iako je odluka u potpunosti na vama, stručnjaci savjetuju da između trudnoće i trudnoće treba proći najmanje 18 mjeseci, a najoptimalnije bi trebalo biti oko 3 godine.

 

Posljedice i rizici ako zatrudnite prije 18 mjeseci

 

Stručnjaci upozoravaju da ponovno začeće manje od 18 mjeseci nakon rođenja prijašnjeg djeteta majci ne daje dovoljno vremena da se tijelo vrati u prijašnje stanje i potpuno se oporavi. Znanstvenici su dokazali da ako majka ponovno zatrudni unutar 18 mjeseci nakon prvog poroda, to sprječava rast potrebnih krvnih žila unutar krevetića, koje opskrbljuju bebu hranjivim tvarima.

 

POGLEDSJTE JOŠ: Video: Težak put sperme

 

Rizici od prijevremene trudnoće:

- Povećan rizik od prijevremenog poroda

- Manja porođajna težina

- Više opcija za urođene mane

- Više mogućnosti za abrupciju posteljice

- Veći rizik od shizofrenije ili autizma

- Povećan rizik od razvoja osteoporoze kod majke

 

 Istraživanje: ako je interval kraći od 12 mjeseci, šansa za smrt djeteta povećava se za 64%

U studiji provedenoj u Sjedinjenim Državama znanstvenici su uključili više od 440.000 novorođenčadi rođenih između 2000. i 2005. Istraživanja su pokazala da ako je razmak između dvije trudnoće kraći od jedne godine, rizik od smrti raste za čak 64 %, dok mogućnost prijevremenog poroda povećava se za 23%, a manja porođajna težina za 15%.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako sačuvati plodnost do 40-tih

 

Pozitivni razlozi za kraće vrijeme između trudnoća

Kao što se majci ne preporuča ponovno prerano zatrudnjeti, tako se ne preporučuje ni predugo odgađanje druge trudnoće. Stručnjaci ne savjetuju interval duži od 8 godina.

 

Rizici koji se javljaju s dugim intervalom između trudnoća:

- Povećan rizik od visokog krvnog tlaka

- Povećan rizik od oštećenja bubrega majke

- Povećan rizik od preeklampsije

- Povećan rizik od prijevremenog poroda i niske porođajne težine

 

PROČITAJTE JOŠ: Tri znaka da je ženska u plodnim danima

 

U svakom slučaju, odluka je vaša i vezana je uz druge čimbenike – od toga kakva je vaša financijska situacija, koliko djece želite, kakav odnos želite da imaju vaša braća i sestre do vašeg odnosa s partnerom.

Općenito, međutim, optimalna razlika između jedne i druge trudnoće je oko 3 godine.

 

Preuzeto: ringeraja.net

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img