cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Što je linea negra i da li zaista otkriva spol djeteta?

Linea Negra je jedna od nuspojava bilo koje trudnoće i još jedan znak promjene vašeg tijela tijekom ovog perioda. Evo što je dobro znati o linei negri.

Što je linea negra i da li zaista otkriva spol djeteta?

Što je Linea negra?

Linea Negra je tamna, vertikalna linija koja se proteže sredinom trbuha i nije šira od 1 cm. Pojavljuje se u drugom tromjesečju, sredinom 5. ili početkom 6. mjeseca, ima smeđu boju, koja biva tamnija kako se bliži termin porođaja.

Njena dužina varira - neke započinju nekoliko prstiju iznad pupka i spuštaju se u intimno područje, dok druge idu od pupka na dolje.

U prošlosti se vjerovalo da ako je Línea negra duža, onda trudnica očekuje dječaka i, shodno tome, ako je kraća - djevojčicu. S vremenom se ispostavilo da to i nije istinita tvrdnja, jer je mnogo žena kod kojih se pojavila linea negra do pupka na kraju rodilo dječake.

 

Zašto se pojavljuje Linea negra?

Linea negra je još jedan znak hiperpigmentacije koji je karakterističan za trudnoću. Poslije 20. tjedna gestacije, nivo hormona u tijelu buduće majke se povećava. Oslobađa se više melanina koji je odgovoran za bojenje kože i smatra se da je on uzrok nastanka linea negre.

 

U nekim slučajevima linea negra je možda bila prisutna i prije začeća, ali je bila vrlo svijetla i niste je primjećivali. Ona se vertikalno prostire na trbuhu i spaja trbušne mišiće, a prije trudnoće se naziva Linea Alba.

 

PROČITAJTE JOŠ: Trudnički mjesečni plan

 

Treba li se brinuti zbog nje?

Male su šanse da izbjegnete linea negru tijekom trudnoće, jer se ova promjena na koži javlja kod 90% trudnica. Ne može se reći da zahtjeva posebnu pažnju ili njegu, ali liniju možete učiniti svjetlijom. Liječnici preporučuju da trbuh ne izlažete suncu, a ako se to dogodi, morate koristiti kremu za sunčanje sa SPF 30. Redovni unos folne kiseline također ograničava zatamnjenje. Trudite se šetati što više, kao i da unosite vitamin C koji će pozitivno utjecati na vaše vene, a koži pomoći da ostane lijepa i zdrava, jer nije linea negra jedina promjena na koži koja će vas zadesiti u trudnoći. Možete očekivati i strije, bubuljice, fleke po koži, paučinaste vene.

 

Kada Linea Negra nestaje?

Iako je potpuno bezopasna, ni u jednom slučaju nije štetna po zdravlje trudnice ili bebe, mnogim ženama smeta. Znamo da van nije omiljena promjena na tijelu, ali ne brinite se - proći će! S obzirom na to da folna kiselina uspješno kontrolira promjene u pigmentaciji kože, a prirodno se nalazi u pšenici, špinatu i narančama, ako želite da crna linija bude manje vidljiva, konzumirajte ove namirnice.

 

Nakon porođaja linea negra postepeno nestaje. U nekim slučajevima u pitanju su tjedni, dok je kod drugih potrebno i nekoliko mjeseci, u zavisnosti od toga kada se će se hormoni vratiti u normalu. Također, dojenje može usporiti nestanak linije.

Ako planirate novu trudnoću, očekujte da će se ponovo pojaviti.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img