cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Sa šahom se granice uma mogu pomicati od djetinjstva

Šah je igra za sve generacije. Zbog svog znanstvenog, obrazovnog i odgojnog značaja, šah se u mnogim zemljama izučava kao školski predmet.

Sa šahom se granice uma mogu pomicati od djetinjstva

Pravim pretkom šaha smatra se Kina. S kineskih dvorova ova je aristokratska, intelektualna igra stigla u arapski svijet, a preko Italije i Španjolske u Europu. Pojavio se na sveučilištima u 17., 18. i 19. stoljeću, a zatim se sve više proširio u narodu.

 

Šah je igra za sve generacije. Zbog svog znanstvenog, obrazovnog i odgojnog značaja, šah se u mnogim zemljama izučava kao školski predmet.

 

“Šah uči djecu da budu strpljivi, da budu više koncentrirani, da donose neke odluke, na kraju postaju – to je važno za mlađe uzraste – samostalni, jer sami donose neke odluke jer jednostavno ta pravila i ti potezi koji su povučeni na ploči, povlače se i u stvarnom životu", objašnjava šahovski trener Zoran Arsović.

 

Šahovski velemajstor Velimir Ivić priznaje da mu je šah popravio koncentraciju i način razmišljanja: "U mnogim situacijama bitna je koncentracija, koju sam šahom jako popravio, jer treba igrati pet-šest sati partija." Mislim da sam dosta poboljšao svoje kritičko razmišljanje sa šahom i mislim da je vrlo koristan ne samo na visokoj razini, već za svakoga tko počne igrati šah da se može poboljšati u mnogim aspektima."

 

PROČITAJTE JOŠ: 8 jednostavnih načina kako svojoj djeci usaditi ljubav prema čitanju

 

Igrajući šah, djeca kroz niz poteza analiziraju, planiraju, organiziraju, ispravljaju i tako nesvjesno uče vrijedne životne lekcije koje utječu ne samo na njihov intelektualni, već i na socijalni i obrazovni razvoj.

 

"Morate napraviti plan što želite učiniti, a taj plan ovisi i o protivniku koji to pokušava spriječiti i možda ima neke svoje planove." Na jednostavan, intuitivan način djeca vrlo brzo usvajaju strateško planiranje“, kaže međunarodni majstor i profesor fizike i šaha Jovan Todorović.

 

Prema riječima Zorana Arsovića, cijela utakmica može biti jako dobra, kao i u životu, a onda odluči jedan potez: "Pogriješiš i jednostavno izgubiš utakmicu, a onda idu suze, ali naravno i pobjede, kada se pobijedi, postoji radost, baš kao u stvarnom životu prema životu."

 

"Postoji protivnik kojeg naučiš poštovati, ponašati se po principima fair playa." Možda će ti postati prijatelj nakon igre. Igranje šaha u šahovskoj sekciji u školi ili na turnirima dovodi do toga da djeca sklapaju prijateljstva, istakao je Jovan Todorović.

 

Uz šah postajete intuitivniji, uporniji, ustrajniji

 

Pažljivo razmišljanje i planiranje nekoliko poteza unaprijed jedna je od važnijih kognitivnih prednosti igranja ove drevne igre. Šah pomaže razvoju kombinatorike, intuicije, upornosti, postojanosti.

 

PROČITAJTE JOŠ: O ‘nasilnim’ videoigrama i njihovu utjecaju na dječje ponašanje

 

 

“Pokazalo se da iznimno dobri šahisti mogu biti oni koji su glazbeno nadareni i koji su nadareni za likovnu umjetnost i umjetnost općenito”. Upravo različite hemisfere utječu na tu kreativnu komponentu, umjetničku i analitičko-matematičku. Vrlo je moguće da kod svakog djeteta u tom trenutku jedno bude više, a drugo manje izraženo, da obje strane rade svoj posao i funkcioniraju na najbolji način“, istakao je Jovan Todorović.

 

Goethe je rekao da je igra šaha test uma, pa oni koji otkrivaju, uče i vole šah mogu testirati i pomicati granice svog uma.

 

Vi ste u pokretu.

Izvor: Ringeraja.rs

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img