cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Premršavim ženama teže je zatrudnjeti

Ženama koje žele zatrudnjeti stručnjaci preporučuju da je bolje imati kilogram više nego premalo. Studije pokazuju da mršavije žene imaju manje šanse da zatrudne nego žene s kojim kilogramom viška.

Premršavim ženama teže je zatrudnjeti

Autor studije, američki stručnjak za plodnost Richard Sherbahn, kaže da se previše pozornosti pridaje samo zdravstvenim problemima povezanim s pretjeranom debljinom, a zanemaruju opasnosti pothranjenosti. Problem pothranjenosti zapravo je sve veći zbog kulta "biti mršav" - sve više djevojaka i mladih žena želi biti poput mršavih manekenki i slavnih žena.

 

Veće su šanse za trudnoću kod pretilih nego kod mršavih

 

Sherbahn, voditelj Centra za neplodnost u Chicagu, analizirao je čak 2500 pokušaja umjetne oplodnje provedenih u njegovoj klinici u razdoblju od osam godina. Žene su prema tjelesnoj težini podijeljene u tri skupine - vrlo mršave, normalne i pretile. Trudnoća je bila uspješna kod čak 50 posto žena s normalnom tjelesnom težinom ili s nekoliko kilograma viška te kod 45 posto onih s viškom kilograma. U skupini premršavih samo je 34 posto žena uspjelo zatrudnjeti.

 

PROČITAJTE JOŠ: Plodnost po godinama i brojevima

 

Razlog smanjene plodnosti kod premršavih žena

Poznato je da je prirodno začeće kod mršavih žena teško zbog smanjene razine estrogena, no tolika razlika kod umjetne oplodnje iznenadila je i dr. Sherbahn. Žene u procesu umjetne oplodnje dodatno uzimaju hormone, pa pad estrogena ne može biti razlog ovakvim razlikama. U studiji je ženama umetnut sličan broj oplođenih jajnih stanica pa će se kod premršavih žena problem vjerojatno pojaviti kasnije. Razlog je vjerojatno taj što se embrij teže usađuje u maternicu mršave žene zbog pothranjenosti.

 

Vodite računa o svojoj idealnoj tjelesnoj težini!

dr. Sherbahn kaže da žene vjerojatno ne shvaćaju da je premršavost lošija za njihovu plodnost nego pretilost. "Nisam stručnjak za sociološke teme, ali imam kćer tinejdžericu i čini mi se da djevojke previše idealiziraju manekenke anoreksičnih izgleda", dodaje stručnjakinja. Ženama koje žele zatrudnjeti – prirodnim putem ili uz pomoć umjetne oplodnje – preporuča da se pobrinu da im tjelesna težina bude što bliža idealnom indeksu tjelesne mase.

 

 PROČITAJTE JOŠ: Gljivična infekcija rodnice - čest uzrok neplodnosti

 

Neke žene brzo zatrudne, dok je drugima potrebno mnogo truda, a u tim slučajevima važno je voditi računa o svojoj težini. Ako vaša težina odgovara vašoj visini, nedvojbeno imate veće šanse za trudnoću.

 

IZVOR: www.dailymail.co.uk

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img