cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Osjeća li beba u trbuhu očev stres?

Ako je budući otac prije rođenja djeteta izuzetno napet, uplašen ili anksiozan, dijete će kasnije biti sklonije agresivnom ponašanju i emotivno nestabilnije.

Osjeća li beba u trbuhu očev stres?

Nova studija pokazala je kako se psihološki stres oca u razdoblju trudnoće može odraziti na emotivni razvoj i ponašanje trogodišnjaka. Do sada su istraživanja bila fokusirana na povezanost majčinog stanja tijekom i nakon trudnoće s općim zdravljem i emotivnim razvojem djeteta i ta je veza već puno puta potvrđena.

 

"Rezultati ove nove studije ukazuju na činjenicu da je očevo mentalno zdravlje također faktor rizika za razvoj djeteta, dok se tradicionalno smatralo da je glavni nositelj tog rizika majka", rekla je vođa istraživanja, psihologinja Anne Lise Kvalevaag sa Sveučilišta u Bergenu u Norveškoj i dodala: "Zato bismo se u istraživanjima, ali i u kliničkoj praksi trebali dodatno pozabaviti mentalnim zdravljem očeva."

 

Tri posto budućih očeva pod jakim stresom

 

Za studiju objavljenu u siječnju 2013. u časopisu Pediatrics, istraživači su pratili više od 31 tisuću djece rođene u Norveškoj i njihove roditelje. Očevima su postavljali pitanja o njihovom emotivnom stanju, na primjer osjećaju li se potišteno ili uplašeno, u trenutku kada su im partnerice bile trudne četiri ili pet mjeseci. Majke su pak odgovarale na pitanja o mentalnom zdravlju i o socijalnom i emotivnom razvoju i ponašanju svoje djece u razdoblju od tri godine.

 

Istraživači nisu kod djece tražili konkretne dijagnoze, nego su prikupljali informacije o tome sudjeluju li često u tučama, jesu li anksiozni, ili im se raspoloženje često mijenja, objasnila je vođa istraživanja.

 

Tri posto očeva prijavilo je visoki stupanj psihološkog stresa, a istraživači su na kraju uvidjeli da su upravo djeca tih očeva imala najviše emotivnih problema u razdoblju od tri godine. Ipak nisu uspjeli utvrditi direktnu uzročno-posljedičnu vezu, nego su ukazali na neke od mogućih mehanizama koji bi je mogli objasniti.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zbližavanje tate i bebe

 

HORMONI TRUDNICE REAGIRAJU NA PSIHIČKO STANJE PARTNERA

Jedna je mogućnost da je sklonost emotivnim teškoćama prenesena genetski s očeva na djecu, kaže Anne Lise Kvalevaag. Dodaje kako je mentalno zdravlje oca tijekom trudnoće ujedno nagovještaj njegovog mentalnog zdravlja i nakon rođenja djeteta, što također može objasniti ovu povezanost.

 

Drugi stručnjak, Daniel Armstrong, profesor pedijatrije i načelnik Centra za dječji razvoj na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Majamiju, komentirao je kako depresija kod oca može utjecati na psihičko stanje buduće majke i tako indirektno i na fetus u razvoju:

 

"Ako je otac pod jakim stresom, to može utjecati na hormone majke tijekom trudnoće, i odraziti se na njen san, kao i njeno psihičko stanje."

 

Rješenje bi po njegovom mišljenju moglo biti vrlo jednostavno:

 

"Kada mama dolazi na preglede, trebalo bi je pitati i kako je tata. To se pitanje inače nikad ne postavlja", kaže Daniel Armstrong.

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img