cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Neplodnost utječe na partnerski odnos

Dijagnoza neplodnosti može testirati partnerski odnos i, naravno, doživljaj samog sebe. Može ostaviti jake psihičke posljedice i na muškarce i na žene. Kako bi se partneri trebali nositi s tim?

Neplodnost utječe na partnerski odnos

Neplodnost je sve češći problem u današnjem svijetu – navodno se s njom susreće čak jedan od sedam parova. Prije svega, moramo znati da čekanje na tu drugu crticu može trajati dugo. O neplodnosti govorimo kada nakon godinu dana redovitih, nezaštićenih odnosa ne dođe do začeća.

 

 Razlozi

 

Uzroci se mogu identificirati i kod žena i kod muškaraca, ili kod oboje.

Čak 80 posto ženske neplodnosti uzrokovano je 3 uzroka: poremećaj ovulacije (sindrom policističnih jajnika, pretilost), endometrioza i tuboperitonealni uzroci sa začepljenim jajovodima.

Ostali čimbenici su: dob, anomalije razvoja maternice, miomi, prekomjerna tjelesna težina, spolno prenosive bolesti, sistemske bolesti (dijabetes, bolesti štitnjače), lijekovi (antidepresivi, steroidi).

 

PROČITAJTE JOŠ: Gljivična infekcija rodnice - čest uzrok neplodnosti

 

Kod muškaraca su najčešći uzroci upale, ozljede, genetski poremećaji, poremećaji u spuštanju testisa, nakon operacija i određenih vrsta liječenja (uglavnom malignih bolesti).

Ponekad se razlozi neplodnosti ne otkriju – tada govorimo o neobjašnjivoj neplodnosti.

 

Emocionalna bol

Bol spoznaje da smo neplodni može se usporediti s bolom tugovanja zbog gubitka voljene osobe. Žene i muškarci žale zbog gubitka djeteta koje nikada neće upoznati, ali se istovremeno svaki mjesec nadaju da će se to ipak promijeniti.

Dijagnoza neplodnosti može testirati partnerski odnos i, naravno, doživljaj samog sebe. Može ostaviti jake psihičke posljedice i na muškarce i na žene.

 

Što možemo učiniti?

 

1) Bez okrivljavanja

Važno je da pokušate izbjeći okrivljavanje i svađe o tome čija je krivnja za neplodnost.

 

2) Zajedno smo u ovome

Ne dopustite da se zbog dijagnoze neplodnosti počnete udaljavati jedno od drugoga, zajedno ste u ovome, samo vas dvoje razumijete što se događa.

 

3) Otvorena komunikacija

Pričate o svojim stavovima, o ljutnji, frustraciji... samo se vas dvoje trenutno potpuno razumijete.

 

PROČITAJTE JOŠ: Tik-tak, tik-tak - hoću li ikada roditi našeg anđela?

 

Muškarci jednako snažno osjećaju frustraciju

Iako se ponekad čini da su muškarci manje emocionalno pogođeni kada se suoče s neplodnošću, to nije tako. Društvo od muškaraca očekuje da budu jači, da se lakše nose s takvim problemima. Zato je važna komunikacija – čovjek mora osjetiti i da se čuje, razumije, da može biti frustriran.

 

3 savjeta kojima možete pomoći jedni drugima

 

1) Ne krivite sebe: ne razmišljajte o tome što ste trebali učiniti. Zapamtite da neplodnost nije vaša krivnja.

 

2) Radite kao jedan: priznajte da je ovo jedna od najtežih kušnji i da ćete je zajedno prebroditi – na ovaj ili onaj način. Razgovarajte jedni s drugima, zajedno obavljajte sve liječničke preglede i zahvate, a prije svega podržavajte jedni druge.

 

3) Ostali interesi: ako se stalno nosite s neplodnošću, to vas može potpuno psihički iscrpiti, stoga pronađite aktivnosti koje vas opuštaju i u kojima uživate.

 

Kada potražiti psihološku pomoć?

Ako osjećate da ne možete sami, da neplodnost negativno utječe na vaš odnos, ako ste tužni, depresivni ili bezvoljni, ako imate problema sa spavanjem, tjeskobni ste i više vas ne zanima drugo aktivnosti, tada je vrijeme da potražite psihološku pomoć.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img